Excursie pe coasta Dalmatiei

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

CAP. I Oferta turistica din Coasta Dalmatiei
1.1 Informatii generale
1.2 Potentialul turistic natural
1.3 Potentialul turistic antropic - cultural istoric
1.4 Unitati de cazare
CAP. II Conceperea produsului turistic
2.1 Identificarea grupului tinta
2.2 Stabilirea itinerariului
2.3 Selectarea mijloacelor de transport
2.4 Selectarea obiectivelor
2.5 Stabilirea pretului
2.6 Promovarea produsului

Extras din atestat:

CAP.I. Oferta Turistica din Coasta Dalmatiei

1.Infomatii generale

Dalmatia este o regiune de pe coasta estica a Marii Adriatice, in Croatia de astazi, de la insula Rab in nord-vest pana la Golful Kotor (Boka Kotorska) in sud-est. Hinterlandul, Dalmatia interioara (Zagora), are de la cincizeci de kilometri latime in nord pana la doar cativa kilometri in sud.

Dalmatia croata are patru judete, cu capitalele la Zadar (it. Zara), Sibenik (it. Sebenico), Split (it. Spalato) si Dubrovnik(it. Ragusa). Alte orase importante sunt Biograd, Kastela, Sinj, Solin, Omis, Knin, Metkovic, Makarska, Trogir (it. Trau), Ploce, Trilj si Imotski.

Insulele dalmate mai mari sunt Dugi Otok, Ugljan, Pasman, Brac (it. Brazza), Hvar (it. Lesina), Korcula (it. Curzola), Vis (it. Curzola), Lastovo (it. Lagosta)si Mljet (it. Meleda). Cei mai importanti munti din Dalmatia sunt Dinara, Mosor, Svilaja, Biokovo, Mosec si Kozjak. Raurile sunt Zrmanja, Krka, Cetina si Neretva. Datorita curentilor maritimi si vanturilor, apa de mare din Adriatica este mai curata si mai calda pe malul croat decat pe cel italian. Pe coasta dalmata se afla si foarte multe golfuri, insule si stramtori. Acest lucru o face un loc foarte atractiv pentru turismul nautic. Exista de asemenea numeroase debarcadere.

In Dalmatia se afla de asemenea mai multe parcuri naturale care sunt atractii turistice: raul carstic Paklenica, arhipelagul Kornati, raurile involburate Krka si insula Mljet.

Coasta Dalmatiei are un aspect dramatic: ziduri muntoase cenusii care adapostesc maslini, palmieri si vegetatie stearpa, in spatele carora zac impietrite orasele medievale, cu case impunatoare, inalte, cu multe nivele, lipite intre ele si despartite de cele de vizavi de un drum ingust de numai cativa metri. Cei care ajung o data pe Coasta Dalmatiei cu siguranta se vor mai intoarce.

Preturile sunt mult mai accesibile decat in alte parti ale Croatiei, serviciile sunt la nivel occidental, plajele sunt declarate de ani la rand ca fiind cele mai frumoase din Europa, te poti caza intr-una din cladirile functionale chiar si dupa sapte secole de existenta, poti vizita numeroase cetati si fortarete stravechi, totul intr-un decor rupt parca, direct din Evul Mediu, mancarea este senzationala, fructele de mare si pestele sunt specialitatea zonei, iar influentele venetiene nu lipsesc.

Din punct de vedere istoric, Dalmatia este mentionata in primul secol i.H. si numita astfel

dupa tribul iliric al dalmatilor. Este cea mai lunga parte a coastei croate la Marea Adriatica, cu o multitudine de insule si insulite. Este impartita in 3 zone: nord, centru si sud. Coasta Dalmata este reprezentativa pentru relieful, flora si fauna mediteraneana, astfel ca verile sund calde si uscate iar iernile blande si ploioase. Dalmatia include toate insulele din partea estica a Adriaticii, mai putin Kvarner, si 4 parcuri nationale: Mljet, Kornati, Krka si Pajlenica. Datorita frumusetii naturale, a monumentelor istorice si culturale si a gastronomiei faimoase, turismul este foarte bine dezvoltat aici, aceasta regiune fiind cea mai vizitata din Croatia.

Cele mai mari orase sunt Split, Dubriovnik, Zadar si Siebnik. Este o zona superba si interesanta, cu o gama unica de posibilitati de cazare de la hoteluri la apartamente, camere sau ville si campinguri. Tarmul si insulele sunt un paradis pentru navigatori, surferi si scufundatori, iar plajele ofera inotatorilor privelisti superbe si numeroase locuri de explorat.

Bucataria dalmata o sa va farmece imediat, dupa ce veti savura feluri gatite pe idelete cu mult peste, crustacee sau moluste. Specialitatile locale sunt gatite cu multe legume, condimente si ulei de masline, fiind considerate foarte sanatoase. Trebuie sa incercati si sunca afumata. Principalele carnuri care se consuma sunt cele de miel, pui si curcan.

Partea de nord a Dalmatiei se intinde de la insula Pag pana la Primosten in sud. Cuvantul de ordine in aceasta regiune este diversitatea: mai bine de 300 de insule si insulite, 3 parcuri nationale si o bogata mostenire culturala. Zadar si Siebnik sunt cele mai mari orase din Dalmatia nordica, iar alte localitati importante sunt Biograd, Vodice, Primosten, Rogoznica, Skradin, Starigrad-Paklenica, Pirovac, Drnis si Knin. Dintre insule cele mai mari si mai cunoscute sunt: Ugljan, Murter, Pasman, Vir, Dugi Otok, si grupul de insule din Parcul National Kornati.

Partea centrala a Dalmatiei se intinde de la raul Krka in nord-vest pana la Neretva in sud-vest.

Caracteristicile Dalmatiei centrale sunt peisajul si raul Cetina, care trece prin cheile de la Omis, de pe coasta. Cel mai mare avantaj in aceasta zona il constituie marea limpede si insulele frumoase. Split este cel mai mare oras croat la Adriatica, plin de monumente istorice si culturale, restaurante bune, taverne, cafebaruri, cluburi de noapte si alte facilitate care va garanteaza o distractie pe cinste. Alte locuri turistice cunoscture sunt Trogir, Makarska, Podstrana, Brela, Baska Voda, Tucepi, Sinj si Imotski. Insulele mai mari sunt: Brac, Hvar, Vis, Solta si Ciovo.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 100 cuvinte
Nr caractere:
16 386 caractere
Marime:
2.14 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
05.02.2020
Structură de fișiere:
  • Excursie pe coasta Dalmatiei.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
ARGUMENT Turismul, ca fenomen economic si social, a cunoscut dezvoltari spectaculoase, explozive...
Cel mai mic << petec de pamant >> al fostei Iugoslavii a facut o mutare inteleapta...
Arta si cultura, sport si relaxare, toate condimentate cu - placere. Acestea sunt doar cateva...
Agentia de turism S.R.L,,Volare-Tur" a fost fondata in 2000 . De atunci firma a evaluat...
INTRODUCERE Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea...
Sus!