Am ales acest proiect deoarece vinul este considerat un aliment valoros in industria alimentara. Are numeroase calitati terapeutice cum ar fi aceea de a combate bolile cardiovasculare in proportie de pana la 30%, combate hipertensiunea si previne unele forme de cancer, ajuta digestia si poate trata infectii intestinale. Oamenii de stiinta au demonstrat ca 250-300 de mililitri de vin rosu consumati zilnic stimuleaza producerea sucului gastric si intretine un apetit sanatos.
De asemenea, vinul rosu faciliteaza transportul elementelor nutritive de-a lungul peretelui intestinal, usureaza astfel si digestia alimentelor mai grele. Asociat cu mancare, alcoolul din vin e absorbit lent si doar in mica parte in sange, ficatul avand astfel timp sa-l prelucreze.Cu toate ca nu este un antimicrobian, vinul are efect profilactic in cazul unor infectii intestinale. E un bun remediu impotriva diabetului, anorexiei, aterosclerozei, a afectiunilor pulmonare, virale sau oftalmologice, insa consumat moderat.
Acizii organici din vin au influenta asupra procesului de digestie prin marirea secretiei biliare si pancreatice. Vinul rosu e indicat in cazuri de anemie, surmenaj si convalescenta, datorita continutului in fosfor organic, saruri minerale usor asimilabile si vitaminelor. Valoarea energetica a unui litru de vin este echivalenta cu circa 700 Kcal.Vinul are o putere bacteridica mare. Astfel, Mycobacterium tuberculosis si Bacterium coli sunt distruse in mai putin de doua ore in vin.
Se mai poate spune ca vinul rosu este responsabil si pentru diminuarea riscului de cancer la san, prin prezenta resveratrolului, un foarte puternic antioxidant natural, intalnit in strugurii rosii sau negrii (in special in coaja lor). Resveratrolul are capacitatea de a inhiba actiunea estrogenilor in exces, care pot conduce la cancerul mamar si ajuta la reducerea inflamatiilor si riscurilor la boli cronice, pleurezie, guturai si gripa.
Vinul rosu fiert cu putina scortisoara si putina coaja de lamaie e un remediu in pneumonie si grabeste vindecarea racelii, scade febra si atenueaza starea de oboseala generala. De asemenea consumul de vin rosu reduce si nu mareste riscul de slabire a vederii care se produce o data cu varsta.
Constantin Cojocaru - Tehnologii in industria alimentara fermentativa I
Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti 1979
Segal B. si Dan V. - Determinarea calitatii produselor alimentare
Editura Ceres, Bucuresti 1985
Draganescu C.- Manual biochimie
Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1991
http://www.milestii-mici.md/rom/section/12/
http://www.bloombiz.ro
http://www.jurnalul.ro
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pinot_Noir
http://www.pietroasa.ro
http://www.didactic.ro/files/5/drum.ppt#23
http://www.vinmoldova.md/rom/section/517/
www.topsanatate.ro/articol/vinul-rosu-beneficii-si-dezavantaje
http://www.naturalia.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.