Control Tehnic de Calitate al Vinului Roșu Pinot Noir

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. Memoriu justificativ pag 4
II. Schema tehnologica de fabricare a vinurilor rosii
2.1 Soiuri de struguri pentru vinuri rosii pag 7
2.2 Soiul de struguri Pinot Noir pag 11
2.3 Factori care influenteaza calitatea materiei prime pag 13
2.4 Schema tehnologica a vinurilor rosii pag 14
2.5 Operatii tehnologice de obtinere a vinurilor rosii pag 16
2.6 Clasificarea vinurilor pag 24
2.7 Bolile si defectele vinurilor pag 26
III.Control tehnic de calitate al vinului rosu si interpretarea rezultatelor
3.1 Analiza senzoriala a vinului pag 30
3.2 Determinarea concentratiei alcoolice a vinului pag 33
3.3 Determinarea aciditatii vinului pag 35
3.4 Determinarea bioxidului de sulf liber si total pag 37
3.5 Determinarea substantei uscate cu refractometrul pag 41 IV. Anexe
Fisa de lucru numarul 1 pag 52
Fisa de lucru numarul 2 pag 55
Fisa de lucru numarul 3 pag 57
Fisa de lucru numarul 4 pag 59
Fisa de lucru numarul 5 pag 61
Fisa de lucru numarul 6 pag 63
V. Concluzii si propuneri pag 65
VI. Bibliografie pag 70

Extras din atestat:

Am ales acest proiect deoarece vinul este considerat un aliment valoros in industria alimentara. Are numeroase calitati terapeutice cum ar fi aceea de a combate bolile cardiovasculare in proportie de pana la 30%, combate hipertensiunea si previne unele forme de cancer, ajuta digestia si poate trata infectii intestinale. Oamenii de stiinta au demonstrat ca 250-300 de mililitri de vin rosu consumati zilnic stimuleaza producerea sucului gastric si intretine un apetit sanatos.

De asemenea, vinul rosu faciliteaza transportul elementelor nutritive de-a lungul peretelui intestinal, usureaza astfel si digestia alimentelor mai grele. Asociat cu mancare, alcoolul din vin e absorbit lent si doar in mica parte in sange, ficatul avand astfel timp sa-l prelucreze.Cu toate ca nu este un antimicrobian, vinul are efect profilactic in cazul unor infectii intestinale. E un bun remediu impotriva diabetului, anorexiei, aterosclerozei, a afectiunilor pulmonare, virale sau oftalmologice, insa consumat moderat.

Acizii organici din vin au influenta asupra procesului de digestie prin marirea secretiei biliare si pancreatice. Vinul rosu e indicat in cazuri de anemie, surmenaj si convalescenta, datorita continutului in fosfor organic, saruri minerale usor asimilabile si vitaminelor. Valoarea energetica a unui litru de vin este echivalenta cu circa 700 Kcal.Vinul are o putere bacteridica mare. Astfel, Mycobacterium tuberculosis si Bacterium coli sunt distruse in mai putin de doua ore in vin.

Se mai poate spune ca vinul rosu este responsabil si pentru diminuarea riscului de cancer la san, prin prezenta resveratrolului, un foarte puternic antioxidant natural, intalnit in strugurii rosii sau negrii (in special in coaja lor). Resveratrolul are capacitatea de a inhiba actiunea estrogenilor in exces, care pot conduce la cancerul mamar si ajuta la reducerea inflamatiilor si riscurilor la boli cronice, pleurezie, guturai si gripa.

Vinul rosu fiert cu putina scortisoara si putina coaja de lamaie e un remediu in pneumonie si grabeste vindecarea racelii, scade febra si atenueaza starea de oboseala generala. De asemenea consumul de vin rosu reduce si nu mareste riscul de slabire a vederii care se produce o data cu varsta.

Bibliografie:

Constantin Cojocaru - Tehnologii in industria alimentara fermentativa I

Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti 1979

Segal B. si Dan V. - Determinarea calitatii produselor alimentare

Editura Ceres, Bucuresti 1985

Draganescu C.- Manual biochimie

Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1991

http://www.milestii-mici.md/rom/section/12/

http://www.bloombiz.ro

http://www.jurnalul.ro

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pinot_Noir

http://www.pietroasa.ro

http://www.didactic.ro/files/5/drum.ppt#23

http://www.vinmoldova.md/rom/section/517/

www.topsanatate.ro/articol/vinul-rosu-beneficii-si-dezavantaje

http://www.naturalia.ro

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Control Tehnic de Calitate al Vinului Rosu Pinot Noir.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
70 imagini
Nr cuvinte:
12 480 cuvinte
Nr caractere:
65 505 caractere
Marime:
4.18MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
vin rosu, Alimentatie, calitate
Predat:
la liceu
Sus!