Compartimentele functionale ale restaurantului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument . 4
Cap. I Unitatile de tip restaurant . 6
I.1 Caracteristicile restaurantelor - principale unitati de alimentatie . 6
I.2 Sistemul operational din restaurante . 9
I.3 Functiile de planificare si organizare ale restaurantelor . 10
Cap. II Organizarea activitatii intr-un restaurant . 13
II.1 Compartimente operationale de alimentatie . 13
II.2 Compartimente functionale . 14
II.3 Organigrama si relatii intre compartimentele unui restaurant . 15
Cap. III Studiu de caz - Activitatile compartimentelor functionale ale restaurantului ,,Taco Loco" Suceava .18
III.1 Descrierea restaurantului si a activitatilor acestuia .18
III.2 Personalul si organigrama restaurantului . 21
Anexe . 24
Bibliografie . 29

Extras din atestat:

Argument

Alimentatia, ca oricare domeniu de activitate, pentru a evolua coerent, eficient, are nevoie de un cadru institutional corespunzator cu un ansamblu de activitati, bine definite cu un sistem de relatii functionale intre acestea si un sistem informational adecvat.

Organizarea este un atribut al managementului modern si cuprinde masuri, metode, tehnici cu caracter social, economic si tehnico-organizatoric, acesta fiind utilizator pentru realizarea unui scop definit. Organizarea structurala reprezinta gruparea activitatilor, atributiilor si sarcinilor dupa anumite criterii si repartizarea lor pe formatii de lucru si pe salariati in vederea realizarii obiectivelor firmei si presupune urmatoarele actiuni la nivel managerial:

- Definirea pozitiei si rolului fiecarui compartiment, sector in cadrul organizatiei;

- Precizarea scopurilor, sarcinilor, responsabilitatilor si autoritatii fiecarui post;

- Stabilirea relatiilor dintre compartimente, sectoare, grupe de munca si posturi;

- Repartizarea resurselor pe obiective.

Organizarea activitatii va depinde de o serie de factori: politica manageriala, tipul unitatii, categoria de clasificare precum si mediul economic si de afaceri. Pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime in scopul realizarii celui mai important deziderat a oricarui agent economic si anume obtinerea profitului, restaurantele trebuie sa aiba o structura organizatorica formata din compartimente care sa tina evidenta a tot ceea ce se intampla in interiorul sau exteriorul intreprinderii, motiv pentru care am realizat prezenta lucrare ce vizeaza urmatoarele competente:

UC8. Organizarea unitatilor de alimentatie si de hotelarie

C1 Precizeaza compartimentele existente in unitatile de alimentatie si de hotelarie.

C2 Desfasoara activitati in compartimentele unitatilor de alimentatie si de hotelarie

UC2. Utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiei

C2 Prezinta informatii incluzand text, numere si imagini

UC1. Comunicare si numeratie

C1 Formuleaza opinii personale pe o tema data

C2 Realizeaza o scurta prezentare utilizand imagini ilustrative

C3 Citeste si utilizeaza documente scrise in limbaj de specialitate

Lucrarea este structurata pe trei capitole, doua cu continut stiintific si un capitol cu partea practica a lucrarii ce prezinta un studiu de caz asupra organizarii activitatii la nivelul compartimentelor restaurantului Taco Loco Suceava.

Motivatia lucrarii consta in faptul ca restaurantul trebuie sa puna baza pe calitatea serviciilor oferite, stiut fiind faptul ca aceasta este un element definitoriu, particular al alimentatiei. Ea exprima masura in care serviciul prestat satisface cerintele consumatorilor iar acest scop nu poate fi atins decat printr-o buna organizare si coordonare la nivelul activitatilor compartimentelor restaurantelor.

Datorita diversitatii si complexitatii serviciilor prestate care asigura satisfacerea nevoilor de baza (alimentatie) dar si a unor nevoi suplimentare (divertisment, agrement, recreere), activitatile desfasurate intr-un restaurant sunt grupate la nivel de compartimente de munca. Compartimentul de munca reprezinta o grupare de persoane , care desfasoara activitati omogene sau complementare, intr-un anumit spatiu sub conducerea unui cadru de conducere. Compartimentele existente la nivelul unui restaurant sunt:

- compartimente operationale de alimentatie

- compartimente functionale

Compartimentele operationale de alimentatie sunt compartimentele in care se desfasoara activitati de baza ale unitatilor de alimentatie acestea fiind generatoare atat de costuri cat si de incasari. Compartimentele operationale de alimentatie sunt:

- bucataria;

- cofetaria-patiseria;

- barul;

- sala de servire;

Compartimentele functionale sunt compartimente in care se fundamenteaza deciziile adoptate de conducere, care asigura buna functionare a unitatii. In cadrul unui restaurant se pot constitui urmatoarele compartimente functionale:

- compartiment de resurse umane;

- compartiment financiar-contabil;

- compartiment tehnic - administrativ;

- compartiment vanzari - marketing.

Acestea sunt compartimente optionale rolul lor putand fi preluat partial de firme specializate, depinde doar de capacitatea restaurantului.

Cap. I Unitatile de tip restaurant

I.1 Caracteristicile restaurantelor - principale unitati de alimentatie

Restaurantul reprezinta un local public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, oferind clientilor un sortiment variat de preparate culinare, produse de cofetarie patiserie, bauturi.

Activitatea restaurantelor este grupata in doua sectoare :

- restauratia colectiva, cu vocatie sociala;

- restaurante cu vocatie comerciala.

Restaurantele cu caracter social, cunoscute si sub denumirea de restaurante pentru colectivitati au in general urmatoarea localizare:

* in intreprinderi si institutii administrative;

* in unitati de invatamant de toate gradele;

* in spitale, clinici, camine de batrani si copii, sanatorii etc.;

* tabere, centre si sate de vacanta;

* armata, comunitati religioase, penitenciare.

Principalele tipuri de unitati cu caracter social sunt urmatoarele:

* cantina-restaurant;

* restaurante cu autoservire;

* unitati pentru servicii pe loc.

Restaurantele cu vocatie comerciala. In acest tip de unitate se respecta cultura si traditia fiecarui popor, adaptate la tendintele si evolutiile inregistrate pe plan international. Aici se afirma si se pun in valoare obiceiurile fiecarui popor, arta culinara, ordinea servirii preparatelor si asocierea cu bauturi, decorul si vesela pentru masa. Amplasarea acestor unitati este foarte diversificata. Asezarea lor se face in functie de cerintele pietii, ale concurentei interne si nu in ultimul rand de posibilitatile de investitii ale intreprinzatorilor. In Romania acestea sunt amplasate astfel:

* in centrele oraselor, municipiilor si in zonele aglomerate;

* pe principalele artere de circulatie si in zonele rurale;

* in marile magazine si centre comerciale;

* in hoteluri si structuri similare;

* in locuri si zone de agrement;

* in gari, autogari, porturi, aeroporturi etc.

Bibliografie:

1. Cristian Dinca - Ospatar - manual pentru calificarea ospatar (chelner) vanzator in unitatile de alimentatie, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2008

2. Radu Nicolescu - Tehnologia restaurantelor, Ed. Inter.Rebs, Bucuresti, 1998

3. Adina Negrusa - Managementul restaurantelor

4. Stere Stavrositu - Tehnica servirii consumatorilor, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti,

5. www.tacolocosv.ro

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
7 832 cuvinte
Nr caractere:
45 528 caractere
Marime:
756.22 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
09.08.2017
Structură de fișiere:
  • Compartimentele functionale ale restaurantului.doc
Predat:
Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava din Suceava

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Sectorul turistic este o industrie complexa, cuprinzand un sir larg de activitati economice in...
Restaurantul "BER-FLOR" este amplasat intr-un loc ideal, in localitatea Pascani, Str...
1. Introducere Resursele umane reprezinta unul dintre factorii de baza de productie. Orice...
Prezentarea restaurantului Restaurantul apartine societatii comerciale ROGER S.R.L. Onesti. Din...
Partile comune ale cladirii, camere si celelalte compartimente functionale, cu instalatiile...
Sus!