Alba Iulia - Reinvierea benefica a trecutului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

STRUCTURA ATESTATULUI PAG.

CAPITOLUL 1 : ARGUMENT PENTRU ALEGEREA LUCRARII 2
1.1. PREZENTARE ALBA IULIA 2
1.2. SCURT ISTORIC 3
1.3. ALBA IULIA, ARC PESTE ISTORIE 4
CAPITOLUL 2 : LOCALIZAREA GEOGRAFICA SI CADRUL NATURAL 8
2.1. RELIEF SI CLIMA 9
2.2. VEGETATIE SI FAUNA 10
2.3. APELE DE SUPRAFATA 10
CAPITOLUL 3 : OBIECTIVE TURISTICE 11
3.1. CETATEA BASTIONARA ALBA IULIA 11
3.2. ELEMENTE DEFENSIVE ALE CETATII 12
3.3. POARTA I SI A II-A A CETATII 12
3.4. POARTA A III-A SI A IV-A A CETATII 14
3.5. POARTA A V-A A CETATII 18
3.6. POARTA MONETARIEI SI CAPONIERA 18
3.7. TEMNITA SI CELULA LUI HOREA 20
3.8. TRASEUL CELOR TREI FORTIFICATII 21
CAPITOLUL 4 : TURISMUL 22
4.1. TIPURI DE TURISM. TURISMUL ORGANIZAT 22
4.2. TURISMUL ORGANIZAT 23
4.3. ANALIZA DE PRET A UNUI TRASEU TURISTIC PLOIESTI - ALBA IULIA 24
CONCLUZII 37
BIBLIOGRAFIE 37
ANEXE 38

Extras din atestat:

Alba Iulia este un oras cu o mare rezonanta istorica si acest lucru constituie in principal si motivul pentru care am ales ca aceasta lucrare sa cuprinda, cat mai bine structurat, toate elementele care sa scoata in evidenta si sa valorifice importanta si frumusetea acestui oras. Descoperirile facute in judetul Alba sunt dovada existentei uneia din cele mai importante culture din Transilvania. Este, fara indoiala, una din asezarile bine conturate, puternic centru economic, politic si religios, inca din vremea statului roman si pana in zilele noastre.

PREZENTARE ALBA IULIA

Cetatea bastionara de tip Vauban Alba Carolina este cea mai mare si cea mai impresionanta cetate din tara noastra si din sud-estul Europei, fiind una dintre cele mai bine conservate fortificatii de acest tip din Europa. Cetatea a fost construita de catre autoritatile militare austriece intre anii 1715-1738. In urma lucrarilor de restaurare si conservare realizate in ultimii ani, fortificatia a fost pusa in valoare fiind inclusa intr-un circuit turistic. In acest sens, cetatea Alba Carolina a fost impartita in mai multe trasee turistice: Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Eroii Neamului Romanesc, Traseul Portilor, Traseul Sudic, Traseul Estic si Traseul Nordic. In cadrul acestor trasee turistice au fost incluse atat elementele defensive ale cetatii de tip Vauban cat si cladirile cu valoare istorica din interiorul acesteia. Pentru a recrea atmosfera secolului al XVIII-lea a fost infiintata garda pedestra si calare a cetatii Alba Carolina. Soldatii sunt imbracati in uniforme militare austriece si au rolul de a asigura securitatea in cadrul traseelor turistice. Garda poate fi vazuta in fiecare zi defiland intre portile cetatii incepand cu ora 11:30 in cadrul ceremonialului de schimbare a garzii. Sambata, acest ceremonial este mai spectaculos, schimbarea garzii finalizandu-se cu executarea a trei salve de tun. Tunurile sunt amplasate in cadrul Traseului celor Trei Fortificatii. Datoria fiecarui roman este sa cunoasca cat mai multe despre istoria poporului sau, pentru ca ,,o natie care nu-si cunoaste si respecta istoria e sortita pieirii". Cum Alba Iulia ocupa un loc cu totul si cu totul special in istoria noastra, a romanilor, prin trecutul sau, este de la sine inteles importanta cunoasterii evenimentelor care au marcat evolutia acestui loc. Cetatea Alba Carolina este inima orasului Alba Iulia. Prin urmare, nu putem vorbi despre Alba Iulia, fara sa facem referire si la cetatea care ne vorbeste si astazi, prin forta zidurilor ei, despre trecutul nostru. 2

1.1. SCURT ISTORIC

Pe langa importanta economica si culturala, Alba Iulia se face remarcata mai ales prin istoria care si-a pus amprenta asupra acestui oras bimilenar.

Centru istoric si cultural, Alba Iulia se inscrie in randul oraselor cu puternice rezonante in istoria neamului romanesc. Aici s-a infaptuit actul unificarii Transilvaniei cu Romania inceput de Mihai Viteazul cu trei secole in urma si desavarsit la 1 Decembrie 1918. Municipiul Alba Iulia beneficiaza de numeroase obiective de interes turistic, reunind in perimetrul sau atat monumente istorice, de arhitectura si arta, precum si elemente naturale aflate in imprejurimile sale : rezervatii, chei, munti si vai.

Cele mai vechi urme de locuire dateaza din perioada neolitica apartinand culturilor Lumea Noua, Turdas si Petresti. Cercetarile arheologice au scos la iveala urme ale altor culturi datand din epoca bronzului si fierului. Aceste descoperiri s-au facut la Ijac, Viile Maierilor, Lumea Noua, Ciugud si Teleac.

La 20 km de Alba Iulia, la Piatra Craivei, cercetarile arheologice au descoperit urmele asezarii dacice Apoulon, care dupa cucerirea romana a primit numele de Apullum. Aici a adus imparatul Traian Legiunea a XIII-a Gemina pentru a apara granitele noii provincii. Prezenta castrului Legiunii a XIII-a Gemina a determinat aparitia si formarea orasului roman Apullum. Dupa anul 180 a fost ridicata la rangul de colonie. In timpul imparatului Septimius Severus orasul a purtat denumirea de Municipium Aurelium Apulense, iar Canabaele numele de Colonia Nova Apulensis.

Orasul Apullum a fost in primul rand un important centru militar si politic, fiind capitala Daciei Superior, iar apoi al Daciei Apulensis. Cu toate ca orasul Apullum a fost distrus in timpul migratiilor, populatia autohtona l-a folosit cu scop de aparare. La sfarsitul secolului al VIII-lea este atestata formarea unei asezari de tip preurban in vechea cetate cunoscuta sub denumirea de voievodatul de la Balgrad. Romanii l-au numit la inceput Cetatea Alba. Denumirea de Alba Iulia a aparut mai tarziu in documentele de limba latina medievala, definitivandu-se dupa mai multe variante: Alba Transilvaniei, Alba Gyle, Alba Giule, Alba Iule si Alba Iulia.

In secolele XIII si XIV orasul a fost distrus aproape in totalitate de catre tatari, iar apoi de catre sasi si romani. Orasul a fost refacut devenind mare centru economic cu targuri saptamanale, anuale si cu moneda proprie - "marca de Alba". 3

De Alba Iulia se leaga o parte din viata lui Iancu de Hunedoara, fiind locul unde s-a adapostit de turci dupa o infrangere. Pentru gazduirea primita, Iancu a donat bisericii catolice bani si a dorit testamentar sa fie inhumat in catedrala din Alba Iulia.

Dupa infrangerea Ungariei, tot aici si-au gasit adapost in 1542 si regina Isabella, vaduva voievodului Ioan Zapolya, si fiul ei Ioan, care au stabilit la Alba Iulia capitala noului voievodat al Transilvaniei. Dupa sfarsitul secolului al XIV-lea, Alba Iulia a devenit capitala celor trei tari romane, unite sub Mihai Viteazul in 1601.

Sub Bethlen au inceput lucrarile la noul Palat princiar.

Consiliul de razboi al imperiului a hotarat construirea unei cetati bastionare incepand cu 1715. Pentru construirea ei orasul vechi a fost distrus aproape in totalitate, cetatea construindu-se peste vechiul castru roman. Fortificatia era saraca, iar Alba Iulia aparea in acte sub numele de Karlsburg sau Alba Carolina.

Au avut loc miscari sociale cum sunt cea a lui Sofranie(1759- 1761) si cea a lui Horia, Closca si Crisan(1784-1785), ultima fiind cea mai mare rascoala a taranimii din Transilvania. Rascoala s-a incheiat in interiorul cetatii. Prinsi la 27 decembrie 1784, Horia si Closca au fost escortati la Alba Iulia si inchisi in celulele din poarta a III-a. Crisan a fost prins la 30 ianuarie 1785 si inchis in edificiul vechii garzii, cladire azi disparuta. Pentru pedepsirea lor a avut loc o ancheta. Horia si Closca nu au dezvaluit nimic anchetatorilor, dar, datorita chinului, Crisan s-a sinucis in celula cu nojitele de la opinci la 13 februarie 1785. La sfarsitul anchetei, Horia si Closca au fost condamnati la moarte prin zdrobirea cu roata. Executia a avut loc pe 28 februarie 1785 pe Dealul Furcilor in vazul locuitorilor orasului si a circa 2.500 de tarani adusi din comitatele vecine. Alta mare lupta sociala a fost revolutia de la 1848-1849, dar avandu-l ca protagonist, in Tara Motilor, pe Avram Iancu.

Bibliografie:

- Cartea Colegiul Economic "Dionisie Pop Martian" - "Descoperiti Romania alaturi de NOI!" - pag. 9 - pag. 19

- Www.tourismguide.ro - Alba Iulia (scurt istoric, pozitionare geografica, obiective turistice + poze, unitati de cazare si agrement, harta si harta turistica Alba Iulia, cadrul natural, Turismul si forme de turism)

- C. Draica, Ghid practic de turism international si intern, Editura All Beck, Bucuresti 1999

- V. Glavan, Geografia turismului in Romania, Editura Institutului de Management - Turism Eden, Bucuresti, 1996.

- I. Ionescu, Turismul - fenomen social - economic si cultural, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2000

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
10 613 cuvinte
Nr caractere:
55 645 caractere
Marime:
8.10 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
17.07.2017
Structură de fișiere:
  • Alba Iulia - Reinvierea benefica a trecutului.doc
Predat:
Colegiul Economic Virgil Madgearu
Profesorului:
Profesor Economist Nicolae Iuliana

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
La rascrucea dintre cele doua milenii popoarele Europei trec prin experiente inedite: caderea...
Necesitatea unei reinterpretari a culturii romane Cultura romana parcurge azi un dramatic proces...
Capitolul 1 SPATIUL RURAL SI DEZVOLTAREA RURALA DURABILA 1.1. Spatiul rural: concept, notiune,...
Etimologia cuvintelor Etnologie este un termen care provine din: cuvantul grec ethnos - grup...
Introducere Am ales aceast subiect al lucrarii, deoarece m-au inpresionat discretia si cruzimea...
Sus!