Agroturismul și turismul rural

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

CUPRINS 2
Argument 3
Capitolul I
1.1 Conceptia de turism si agroturismului rural in acceptiunea romaneasca 5
1.2.Stabilirea criteriilor si regimului de functionare a agroturismului 6
1.3.Conceptul de agroturism, trasaturile definitorii si evolutia agroturismului romanesc 9
Capitolul. II
2.1.Cercetari privind potentialul agroturistic si modul de valorificare al acetuia prin activitatea agroturistica 11
2.2 Privatizarea in agroturism 12
2.3.Structura ofertei in turismul rural 13
2.4.Criterii de clasificare pentru structurile rurale 13
Capitolul III
3.1.Potentialul natural al agroturismului rural romanesc 15
3.2. Campiile se intind in sudul si vestul tarii noastre 18
3.3.Factori naturali de cura 20
3.4.Obiceiuri si traditii oferite in agroturism 23
Concluzii si propuneri 27
Bibliografie 29

Extras din atestat:

Agroturismul este definit prin deplasarea unor persoane intr-o localitate rurala nepoluata, asezata intr-o zona pitoreasca, finalizata prin sederea a cel putin 24 ore si prin consumul de produse alimentare si nealimentare specifice, completata cu coabitarea si integrarea in societatea rurala privita in toata complexitatea sa.

Aceasta forma de turism cuprinde doua mari componente: activitatea turistica propriu-zisa, concretizata in cazare, servicii de masa, agrement (calatorie, pescuit, echitatie), alte servicii curente, iar pe de alta parte, activitatea economica, (agricola) prestata de proprietarul fermei (pensiunii) agroturistice gazda, concretizata in producerea si prelucrarea primara a produselor agroalimentare in gospodarie si comercializarea lor direct la turisti sau prin alte retele comerciale.

Agroturismul joaca, fara indoiala, un rol important in metamorfoza de ansamblu a spatiului rural, cu deosebire a satelor si a oraselor mici cu grad sporit de ruralitate si un potential turistic valoros. Amenajarea agroturistica a teritoriului reprezinta procesul de organizare si amenajare a unui spatiu turistic intr-un mod cat mai eficient, luandu-se in considerare relatiile dintre mediul inconjurator si om, precum si factorii care influenteaza aceste relatii. Astfel, amenajarea teritoriului poate fi considerata un efort comun de dezvoltare socio-economica a anumitor sectoare, respectandu-se anumite reguli. In decursul anilor, au fost realizate diferite planuri de dezvoltare a anumitor zone, sau exista planuri pentru actiuni viitoare

Din punct de vedere turistic, vizitatorii pot opta pentru practicarea unui turism activ, turism balnear sau turism cultural. In turismul activ sunt incluse diverse activitati, cum ar fi drumetii montane, schi, izvoare termale, calcice, sulfuroase si magnezice, izvoare cu apa mineral carbogazoasa, namol de turba si mofete naturale de saruri.

Pensiunile agroturistice din mediu rural prezinta un ambient placut oferit turistilor cat si un loc incarcat cu energie si pozitivitate, proprietarii fiind foarte prietenosi si dornici sa prezinte cu ce anume sunt inzestrati si sa ajute pe cei din jur. Misiunea pensiunii este de a pastra traditia si o incarcare cu obiceiuri si traditii pastrate inca din timpuri stravechi.

Un obiectiv important avut in vedere de proprietarii pensiunii este de a promova oferta turistica pe piata si de a atrage cat mai multi turisti.

Amenajarea turistica a teritoriului este parte integranta a amenajarii teritoriului unei tari. Este un proces dinamic si complex de amenajare stiintifica a spatiului turistic cu luarea in considerare a relatiei mediu colectivitati umane, precum si factorii care influenteaza aceste relatii.Scopul amenajarii teritoriului este punerea in valoare a resurselor regionale, imbunatatirea cadrului de viata si a conditiilor de existenta ale locuitorilor, avand in vedere atenuarea disparitatilor regionale ale dezvoltarii economice si sociale prin organizarea mediului inconjurator si orientarea optima a echipamentelor si activitatilor.

Amenajarea turistica a zonei montane are o istorie de peste un secol, in acest timp s-au acumulat experiente atat negativ cat si pozitive. In urma acestor experiente s-a conturat o oferta turistica deosebit de bogata si variata, cu numeroase particularitati legate de conditiile naturale, social-culturale si ecnomice.

Oferta turistica montana a cunoscut numeroase tendinte pana in prezent. Acestea au fost corelate cu cele inregistrate in domeniul cererii turistice, ceea ce a insemnat evolutia continua si in ritmuri inalte a pietei turismului montan si in special a turismului pentru practicarea sporturilor de iarna.O buna cunoastere a cererii, precum si conditiile specifice de ordin economic, social si ecologic au stat la baza alegerii diferitelor strategii pentru dezvoltarea ofertei turismului montan. Cel mai mare impact asupra strategiilor de dezvoltare a ofertei l-a avut constientizarea, pe plan international, a problemelor legate de dezvoltarea durabils a turismului, concept care presupune o corelare foarte atenta intre dezvoltarea turistica prezenta si habitatul natural si uman. Asezarile cu un trecut istoric indelungat, cu cladiri in stil arhitectonic caracteristic regiunii, cu obiceiuri, traditii si un mod de viata propriu, atrag turistii care doresc sa cunoasca pe viu aceste aspecte.

Zonele pentru agroturism reprezinta in numeroase tari ale lumii o creatie mai recenta, aparuta din nevoia de evadare in spatii de liniste, dincolo de zidurile orasului sau de aglomeratia unor statiuni turistice. Ele pun in evidenta specificul unor zone rurale (cadrul natural, constructii, obiceiuri, activitati, traditii gastronomice) diferite de la o zona la alta. Exista spatii geografice extrem de generoase, mai mult sau mai putin extinse, in care odihna se imbina cu recreatia, plimbarea, activitatile practice, lectura in unele situatii valorificandu-se chiar unii factori naturali de cura balneara. Organizarea spatiala a agroturismului este caracterizata prin dualitatea concentrare - dispersie:

- concentrarea serviciilor de masa, cazare si animatie in sate sau statiuni verzi;

- dispersia activitatilor (promenada pietonala sau ecvestra, pescuit, turism fluvial) in spatiul rural;

Capitolul.I

1.1 Conceptia de turism si agroturismului rural in acceptiunea romaneasca

Bibliografie:

1. Bran, F., - Economia turismului si protectia mediului, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1996.

2. Brasoveanu, N., - Economia agriculturii montane, Ed. Academiei, 1995.

3. Cocean, P., - Modele de amenajare turistica a unor regiuni montane din Romania, in: Studii, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, 1992.

4. Cocean, P., - Geografia turismului, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1993.

5. Craciun, St., - Agroturism, Organizare-Eficienta, Ed. Mirton, timisoara, 1997.

6. Csosz, I., - Agroturism montan, Ed. Mirton, Timisoara, 1996.

7. Glavan, V., s.a., - Turismul si mediul inconjurator, Tribuna economica, nr. 17, 18/1996.

8. Istrate, I., - Economia turismului si mediului inconjurator, Ed. Economica, Bucuresti, 1996.

9. Constantin, M., s.a. - Marketingul productiei agroalimentare, Editura Universitaria Craiova, 2002.

10. Mitrache, St., s.a., - Agroturism si turism rural, Ed. Fax Press, Bucuresti, 1996.

11. Surse internet

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agroturismul si turismul rural.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
10 234 cuvinte
Nr caractere:
60 771 caractere
Marime:
1.64MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
Colegiul National Avram Iancu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!