Sfantul Apostol Pavel - Apostolul Neamurilor

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I 6
1. Viata Sfantului Apostol Pavel 6
CAPITOLUL II: Epistolele Pauline ca izvor al predicii 11
2.1 Izvoarele Epistolelor Pauline 11
2.2 Structura, stilul si caracteristicile predicii pauline 12
2.3 Continutul epistolelor pauline ca material al predicii contemporane 13
2.4 Credinta, nadejdea si dragostea, virtuti ce caracterizeaza pe crestin 14
2.5 Virtutea - Marturia prezentei active a Duhului Sfant 16
Capitolul III: Epistolele Sfantului Apostol Pavel 18
3.1 Epistola catre Romani 18
3.2 Epistola intai catre Corinteni 19
3.3 Epistola a Doua catre Corinteni 20
3.4 Epistola catre Galateni 21
3.5 Epistola catre Efeseni 22
3.6 Epistola catre Filipeni 23
3.7 Epistola catre Coloseni 24
3.8 Epistola Intai catre Tesaloniceni 25
3.9 Epistola a doua catre Tesaloniceni 27
3.10 Epistolele pastorale 28
3.11 Epistola catre Filimon 30
3.12 Epistola catre Evrei 31
CONCLUZIE 33
ABSTRACT 35
BIBLIOGRAFIE 36

Extras din atestat:

,, Pavele, gura Domnului si temeiul invataturilor, oarecand prigonitor al lui Iisus Mantuitorul, iar acum si pe scaunul apostolilor intai-sezator ai fost, fericite. Pentru aceasta cele negraite ai vazut, intelepte, pana la al treilea cer ridicandu-te, si ai strigat: Veniti cu mine si de bunatati sa nu ne lipsim.'' (Stihira la Litie, 29 iunie )

Daca Biserica si-a putut dezvolta de timpuriu o gandire teologica sistemati-ca ,aceasta li se datoreaza in primul rand celor paisprezece epistole pe care le avem de la Sfantul Apostol Pavel si care, dupa cele patru evanghelii, alcatuiesc partea cea mai de seama a Noului Testament. Este sigur ca Pavel nu a cultivat genul epistolar ca atare, cu intentia adica de a crea o opera literara, asemenea multor scriitori ai antichitatii ; el si-a alcatuit scrisorile in mod absolut circumstantial, sub presiunea unor situatii sau sau evenimente care cerea din parte-i o interventie urgenta in una sau alta din comunitatile cresltine intemeiate de el. Asadar, nu este de mirare ca textele dictate de el, dupa moda vremii, tahigrafilor vo-luntari sau platiti, prezinta si unele formulari obscure, fraze neterminate, ganduri in suspensie, paranteze, digresiuni si reluari insuficient legate, desi greaca autorului este corecta, bogata si nuantata, situandu-se imediat dupa cea a Sfantului Luca. De aceea, eistolele pauline trebuie luate drept ceea ce sunt: parte din opera misionara a marelui Apostol, consemnarea in cuvantul scris a ceea ce obisnuia sa propovaduiasca prin viu grai (desigur, cu unele completari sau accente impuse de actualitatea temei). Or, spontanitatea si lipsa de poleiala a acestor scrieri alcatuiesc adevarata lor valoare, dupa un admirabil cuvant al lui Pascal (citat de Osty) : ,,Cand vezi stilul acesta natural, esti mirat si cucerit, caci te asteptat sa vezi un autor si afli un om''.

CAPITOLUL I

1. Viata Sfantului Apostol Pavel

Sfantul Apostol Pavel, care inainte de a veni apostol se numea Saul, era un evreu din neamul lui Veniamin. El s-a nascut in Tars, in Cilicia, din parinti de vaza, care au trait intai la Roma, iar apoi s-au mutat in Cilicia, la Tars, ramanand si ceta-teni romani, asa incat si Pavel era cetatean roman. El era, se pare, ruda cu primul Sfant Mucenic Stefan si ( pesemne cu acesta ) Pavel a fost trimis sa invete legea lui Moise la Ierusalim. Aici, el a fost ucenicul renumitului Rabbi Gamaliel. Prietenul si tovarasul sau de invatatura era Varnava, cel ce mai apoi a ajuns apostol al lui Hristos. Cand Varnava a devenit crestin, el se ruga staruitor si cu lacrimi ca Dum-nezeu sa lumineze cugetul si sa aduca la calea dreapta inima lui Saul. Pe atunci, Saul invata legea stramosisor sai si era chiar un mare propovaduitor al acesteia, alaturandu-se fariseilor ( pastratori fanatici ai mostenirii lor, de o evlavie fatarni-ca, exagerat aratata ).

In acest timp, in Ierusalim si in cetatile si tinuturile dimprejur, sfintii apostoli raspandeau vestea buna a lui Hristos. Facand aceasta, ei erau adesea siliti sa aiba fara de sfarsit schimburi de vorbe cu fariseii si saducheii ( cei din urma respingeau Traditia si nu credeau in nemurirea sufletului ), precum si cu toti carturarii si oa-menii legii, care ii urau si ii prigoneau pe cei care-L marturiseau pe Hristos. Nici Saul nu-i suferea pe apostoli si nici nu radea de Varnava ( care era deja apostol al lui Hristos ) si rostea ocari despre Hristos. Cand primul Sfant Mucenic Stefan a fost ucis cu pietre de iudei, Saul nu numai ca nu a aratat pic de mila fata de cel de un sange cu el, care fusese omorat nevinovat fiind, ci chiar a incuviintat omorul si a pazit hainele iudeilor care aruncau cu pietre in Stefan. Apoi, cerand voie arhie-reilor si batranilor iudeilor, el a lovit Biserica ( comunitatea credinciosilor intru Hristos ) cu furie mare, intrand in case si prinzand barbati si femei, pe care-i trimitea in temnita. Nemultumit fiind doar cu prigonirea credinciosilor din Ierusalim si imprastiind vorba ca cei ce cheama numele lui Hristos vor fi prinsi si omorati, el a pornit spre Damasc cu scrisori de la arhierei catre sinagogi, ca sa poata cauta si acolo barbati si femei care credeau in Hristos, sa-i prinda si sa-i aduca la Ierusalim. Aceasta se intampla imparatului Tiberiu. In timpul noptii, pe cand Saul se indrepta spre Damasc, o lumina mare si orbitoare a coborat din ceruri asupra sa; cazand la pamant, a auzit un glas care i-a spus: ,, Saule, Saule, de ce Ma prigonesti ?" Plin de uimire, Saul a intrebat: ,, Cine esti, Doamne ?" Atunci Domnul a spus: ,, Eu sunt Iisus, pe Care tu Il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa".Cu spaima si cutremur, Saul a intrebat: ,, Doamne, ce voiesti sa fac ?" Iar Domnul i-a zis: ,, Ridica-te, intra an cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci". Soldatii care erau cu Saul au ramas inmarmuriti si, orbiti de limina minunata, stateau nevazand nimic: auzeau vocea care vorbea cu Saul, dar nu vedeau poe nimeni.

Urmand porunca Domnului, Saul s-a ridicat de la pamant si, cu toate ca avea ochii deschisi, nu putea vedea nimic: ochii trupesti ii erau orbi, insa el a inceput sa vada cu ochii sufletului. Insotitorii si ajutoarele lui Saul l-au luat de mana si l-au dus in Damasc. Acolo a ramas trei zile, fara sa vada, vreme in care, plin de cainta, nu a mancat nimic, rugandu-se fara incetare ca Domnul sa-i descopere voia Sa.

In Damasc locuia Sfantul Apostol Anania. Aparandu-i iitr-o vedenie, Domnul i-a poruncit acestuia sa-l gaseasca pe Saul, care locuia in casa unui barbat pe nume Iuda, si sa lumineze ochii trupesti, atingandu-l, si pe cei sufletesti, botezandu-l. Anania a raspuns: ,, Doamne, despre barbatul acesta am auzit de la multi cate rele a facut sfintilor Tai in Ierusalim. Si aici are putere de la arhierei sa lege pe toti care cheama numele Tau !" Insa Domnul a zis catre el: ,, Mergi, fiindca acesta Imi este vas ales ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel; caci Eu ii voi arata cate trebuie sa patimeasca el penrtu numele Meu"

Bibliografie:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura , tiparita sub indrumarea si cu purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Bucuresti, Editura Institului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, anul 2001.

II Manuale, dictionare, enciclopedii:

1. Dictionar Biblic, Oradea, Editura Cartea crestina, 1995.

III Carti:

1. Baslez, Marie-Francoise, Sfantul Pavel, traducere de Christodorescu, Ana-Maria, Editura Compania, anul 1991.

2. Preda, Constantin, Propovaduirea Apostolica, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 2005.

3. Vietile Sfintilor Apostoli, traducere de Diana Potlog, Bucuresti, Editura Sophia, 2005.

4. Verzan, Sabin, Sfantul Apostol Pavel, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1996.

IV Studii si articole:

1. Pr. Dr. Dutu Constantin Epistolele pauline ca izvor al predicii in ,,Studii Teologice", nr. 9-10,1977.

2. Ioan, Mircea, Organizarea Bisericii si Viata Primilor Crestini, in ,,Studii Teologice", nr. 1-2, 1955.

3. Marcu, Grigorie, Gamaliel, in ,,Studii Teologice", nr. 1-2, 1962.

4. Sesan, Milan, Cuvant despre Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in ,,Mitropolia Ardealului", nr. 5-6, 1958.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
10 457 cuvinte
Nr caractere:
50 573 caractere
Marime:
1.24 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Religie
Data publicare:
18.09.2017
Structură de fișiere:
  • Sfantul Apostol Pavel - Apostolul Neamurilor.doc
Predat:
Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhard din Satu Mare
Profil:
Teologic
Te-ar putea interesa și:
Sirul "sfintilor nationali" ar putea incepe cu unul din apostolii Mantuitorului Isus...
Scurt istoric Dintre cei doisprezece Apostoli, persoana Sfantului Apostol Pavel este cea mai...
Introducere Fapt indeobste cunoscut crestinilor si nu doar lor, ca un loc de prim rang in...
1 Introducere Nu mult dupa Inaltarea Domnului la Cer,primii crestini,recrutati dintre iudei si...
Argument Teologia (de la cuvintele grecesti: ???? = Dumnezeu si ????? = cuvant, stiinta) este...
Sus!