,,Datu-Mi-s-a toata puterea in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand
invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh."
Cu aceste cuvinte Mantuitorul le transmite Sfintilor Sai Apostoli misiunea
si puterea de a propovadui o misiune nobila, grea si mareata spune Sfantul
Ioan Hrisostom fapt pentru care i-a si imbarbatat zicand: ,,Si iata Eu cu voi
sunt pana la sfarsitul veacului"
1. Notiunea de apostol
Cuvantul apostol provine din cuvantul grec ?????????, insemnand
"acela care este trimis". La origine este un termen militar, insemnand un atac
produs de o forta militara, de obicei formata din cativa soldati, impotriva
unui inamic. In contextul crestin, apostolul se refera la ucenicii care
raspandesc Evanghelia lui Iisus Hristos. Cel dintai care are acest titlu este
Fiul Lui Dumnezeu intrupat, Iisus Hristos, pe care Tatal L-a sfintit si L-a
Trimis in lume, El este Apostolul ceresc, El Cel trimis sa faca voia Tatalui,
adica sa realizeze mantuirea lumii prin invatatura si jerfa Sa. ,,Caci
Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat
ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Caci n-a trimis
Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa, se mantuiasca,
prin El, lumea".
Numai cei doisprezece apostoli carora li s-a alaturat si Sfantul Pavel Apostolul neamurilor dupa convertirea sa aveau, dreptul si plenitudinea harului de a intemeia Biserici si de a hirotoni preoti, episcopi si diaconi de aceea preotia se numeste ,,succesiune apostolica"
Argument Lucrarea de fata se intituleaza ,,Propovaduirea Apostolica" prin aceasta lucrare am vrut sa arat rolul deosebit al propovaduitorului in ei, care astazi apartine slujitorilor Bisericii adica preotilor. Lucrarea Propovaduirea apostolica a fost elaborata in scopul sustinerii examenului de atestat, la propunerea parintelui profesor Corondan Marinel, care este si indrumatorul lucrarii. Multumesc pe aceasta cale parintelui Corondan. Am ales sa tratez acest subiect din interes fata de vietile Sfintilor Parinti.
2. Sfintii Apostoli misionari prin excelenta
Sfintii Apostoli au propovaduit Evanghelia in mod independent nu in numele lor ci in numele lui Iisus Hristos. Predica crestina isi are radacinile in predica Mantuitorului, El este predicatorul ideal si daca nu poate fi atins, El ramane totusi modelul desavarsit dupa care trebuie sa nazuiasca neincetat propovaduirea. Pentru Sfintii Apostoli predicarea a fost un element indispensabil de aceea ei au oranduit diaconi ,,Nu este potrivit ca noi, Apostolii, parasind cuvantul lui Dumnezeu, sa slujim la mese. Drept aceea, fratilor, cautati sapte barbati dintre voi pe care sa-i randuim la aceasta slujba" deci Apostoli au pus accentul pe propovaduire si apoi pe slujire
Apostoli au impartit propovaduirea in doua parti indispensabile:
a) Predica misionara
b) Predica de zidire duhovniceasca
Acest tip de propovaduire l-au practicat in cadrul Bisericii cat si in afara. Apostolii au predicat peste tot in sinagogi, in piete, tema centrala a predicii lor era Mantuitorul Iisus Hristos cel rastignit si Inviat. In predici Apostolii abordau adesea si unele idei filozofice cum ar fi de exemplu ,,Dumnezeu nu are nevoie de nimic" Iudeii foloseau pentru Dumnezeu termenul de ? ????. Expresiile Biblice: ,, in El avem viata, in El ne miscam si suntem" sunt intalnite si in filosofie.
Din cuprinsul predicilor rostite de Apostoli reiese ca ei foloseau un limbaj adecvat asfel la cuvantarea Sfantul Pavel rostita la Antiohia Pisidiei el se adreseaza ascultatorilor cu cuvintele ,,Barbati din Israel si voi cei ce va temeti de Dumnezeu ascultati" celor din Listra se adreseaza cu cuvintele ,,barbatilor" iar celor din Areopag cu cuvintele ,,Barbati atenieni"
Apostoli au rostit predici pe intelesul tuturor refuzand retorica si mijloacele ei, dar au dat frumusete predicii si au convins multi pagani de adevarul Evangeliei. Predica Apostolilor nu a vizat un anumit tip de auditoriu ci a avut un caracter universal, in sensul ca in sfera ei a cuprins pe toti oamenii din toate locurile.
Propovaduirea apostolilor este strans legata si de viata lor harismatica, dar misiunea aceasta nu poate fi implinita prin simpla propovaduire ci trebuie impreunata si cu Sfintele Taine asfel Botezul este o taina care conditioneaza mantuirea. Textul ne arata clar ca predica trebuie sa fie strans legata de Taina, viata cea noua in Hristos nu se dobandeste doar prin ascultarea predicii, ci la aceasta e necesar sa se adauge si cainta si primirea Botezului care e Taina Tainelor.
CAPITOLUL I
Continutul propovaduiri Apostolice
Pentru a avea o imagine completa asupra continutului cuvantarilor Sfintilor Apostoli, vom incerca in cele ce urmeaza sa ne oprim asupra a ceea ce au ele in comun, asupra elementelor care formeaza o schema comuna cu mici modificari, care sta la baza tuturor cuvantarilor rostite fie de Sfantul Petru sau Sfantul Pavel, este vorba de o schema bazata pe sase elemente dupa cum urmeaza :
Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1992.
2. Mica Biblie cu Icoane, Chisinau, 1990.
3. Staniloae, Dumitru, Teologia Dogmatica Ortodoxa,vol. II, Bucuresti, 1987.
II. Manuale, dictionare:
1. Dictionar Biblic, Oradea, Editura Cartea crestina, 1995.
2. Mircea, Ioan, Dictionar al Noului Testament, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1995.
3. Ramureanu, Ioan, Istoria Bisericeasca Universala, Manual pentru Institutele Teologice, tiparit cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 2004.
III. Carti:
1. Preda, Constantin, Propovaduirea Apostolica, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 2005.
2. Vietile Sfintilor Apostoli, traducere de Diana Potlog, Bucuresti, Editura Sophia, 2005.
3. Verzan, Sabin, Sfantul Apostol Pavel, Bucuresti, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1996.
IV.Studii si articole:
1. Belu, Dumitru, Predica apostolica, in ,,Mitropolia Ardealului", nr. 1-3 1966.
2. Ioan, Mircea, Organizarea Bisericii si Viata Primilor Crestini, in ,,Studii Teologice", nr. 1-2, 1955.
3. Marcu, Grigorie, Gamaliel, in ,,Studii Teologice", nr. 1-2, 1962.
4. Sesan, Milan, Cuvant despre Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in ,,Mitropolia Ardealului", nr. 5-6, 1958.
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont