Omul chip al lui Dumnezeu si coroana a creatiei

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1. Introducere pag.4
2. Natura omului pag.6
3. Omul coroana creatiei si menirea lui pag.9
4. Omul, chip al Arhetipului: ,,chip al Chipului'' pag.12
4.1. Constitutia hristologica a omului pag.14
4.2. Destinul hristologic al omului pag.17
4.3. Obarsia in Hristos a omului pag.19
4.4. Ontologia iconica a omului pag.21
5. Omul, chip nemuritor al lui Dumnezeu pag.23
6. Bibliografie pag.31
7. Abstract pag.33

Extras din atestat:

Omul este cea mai de seama dintre creeaturile lui Dumnezeu, si a fost creeat dupa facerea lumii materiale. Lumea materiala este ambianta dorita de Dumnezeu pentru om, iar omul este fiinta superioara din lumea materiala destinat sa o umanizeze si sa-i dea sens.

Alcatuit din trup material si din suflet spiritual, omul face legatura dintre lumea materiala si lumea spirituala. Prin suflet, omul participa la lumea spirituala, iar prin trup, participa la lumea materiala, pe care trebuie sa o transfigureze, caci este darul lui Dumnezeu ce poarta amprenta Ratiunii Divine. Chemarea omului, in raport cu lumea, este de a-si invinge vointa de a stapanii, de a poseda lumea, sau ceva din lume pentru ca fiecare lucru din lumea vazuta, ca si fiecare persoana umana, sa devina o fereasta spre viata, spre Dumnezeu. Rolul omului in creatie este de mijlocitor.

El a fost creeat de Dumnezeu in ziua a sasea printr-o lucrare directa, nemijlocita: ,, Atunci luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, l-a facut pe om, si a suflat in fata li suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie Atunci a adus Domnul Dumezeu asupra lui Adam somn greu, si daca a adormit, a luat una din coastele lui si a plinit locul ei cu carne; iar coasta luata din Adam a facut-o Domnul Dumezeu femeie si a adus-o la Adam.'' (Facere 2, 21 - 22)

Cuvintele ,, si a suflat in fata lui suflare de viata '' se refera in primul rand la suflet, impartasirea harului divin prin care omul putea ajunge la asemanarea cu Dumnezeu. Omul, a fost facut barbat si femeie, iar faptul ca femeia este facuta din coasta lui Adam, de undeva din dreptul inimii, arata locul pe care Dumnezeu la harazit femeii adica nici in picioarele barbatului, nici in capul lui, ci in inima sa.

Creearea omului prin luarea de tarana din pamant si suflarea de viata este adesea astfel comentata de Sfintii Parinti: harul necesar, spun ei, care este lumina si foc, se afla implicit in insusi creator. Omul, primeste deodata viata si harul.Harul se afla in primul rand in faptele insusi de a exista. Omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu, si trebuia sa ajunga la asemanarea cu El ,, si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau, dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie'' (Facere 1, 27) unii Sfinti Parinti invata ca chipul lui Dumnezeu in om se reflecta in toata natra sa: trup si suflet. In esenta chipul lui Dumnezeu in om este tot ceea ce il deosebeste pe om de animale, tot ceea ce-l face persoana in adevaratul sens al cuvantului, un purtator de valori morale, un subiect inzestrat cu libertate interioara. ,,Libertatea il face pe om irepetabil, unicat si de aceea este nespus de pretios''

II. Natura Omului

Omul este constituit din doua elemente deosebite, unul material si unul spiritual, trup si suflet.Trupul omului este luat din pamant, fiind astfel compus din materie, si prin aceasta in tot cursul vietii omul sta in stransa legatura cu tot ceea ce este pamantesc.Trupul este muritor, ,,supus deveniri, limitarii, si afectelor'' Sufletul este crea de Dumnezeu, nu emanat din El, sufletul fiind spirit, adica simplu, nematerial, invizibil si nemuritor, este creat de Dumnezeu, din nimic. Chiar daca textul biblic spune ca Dumnezeu a suflat si s-a facut fiinta vie, aceasta nu inseamna ca sufletul emana din Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu, este inccomunicabil in esenta. ,,Suflarea'' inseamna numai ca spiritul uman este intr-adevar dupa chipul si asemanarea Spiritului suprem, cu care se afla intr-o legatura speciala, fiind creat de Dumnezeu printr-un act direct, personal si intim. Prin suflet, omul sta in legatura cu Dumnezeu si cu lumea spirituala.

Bibliografie:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita sub indrumarea Preafericitului Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1992.

II. Manuale, dictionare:

1. Pr. Prof. Dr. Isidor Todoran, Arhid. Prof. Dr. Ioan Zagrean, Dogmatica Ortodoxa, Renasterea, Cluj, 2000.

III. Carti:

1. Pr. Conf. Dr. George Remete, Dogmatica Ortodoxa, Edit. Reintregirea, Alba-Iulia, 2000.

2. Oliver Clement, Intrebari asupra omului, Alba-Iulia, 1997.

3. Panayotis Nellas, Omul animal indumnezeit, Edit. Deisis, Sibiu, 1999

4. Sfantul Nicolae Cabasila, Despre viata in Hristos.

5. Sfantul Atanasie cel Mare, Contra arienilor, P.S.B. 12, trad. Dumitru Fecioru, 1984.

6.Sfantul Ioan Damaschinul, Expunerea exacta a dreptei credinte.

7. Pr. Prof. Dr. D. Staniloae, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu, Edit. Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1987.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
8 993 cuvinte
Nr caractere:
41 666 caractere
Marime:
35.49 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Religie
Data publicare:
18.09.2017
Structură de fișiere:
  • Omul chip al lui Dumnezeu si coroana a creatiei.doc
Predat:
Liceul Teologic Ortodox Român Nicolae Steinhardt din Satu Mare
Profil:
Teologic
Te-ar putea interesa și:
Dumnezeu a creat lumea, implicit omul, din nimic, El fiind viata si izvorul oricarei existente ....
Centralitatea ,,Imparatiei lui Dumnezeu" in predica Mantuitorului nostru Iisus Hristos si...
Introducere Ultima dintre fapturile lui Dumnezeu si, totodata, cea mai de seama dintre ele, este...
Introducere Ultima dintre fapturile lui Dumnezeu si, totodata, cea mai de seama dintre ele, este...
"La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul"(Facerea 1,1). Cerul -...
Sus!