Moscheii din Europa

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Capitolul I.Moscheii in general
1.1 Ce este o moschee ?
1.2 Istoric
1.3 Influente religioase
1.4 Arhitectura
Capitolul II. Moschei in Romania
2.1 Marea Moschee din Constanta
2.2 Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia
2.3 Moscheea Azizyie din Tulcea
Capitolul III. Moscheii din Europa

Extras din atestat:

Moscheea (in araba ???? "masjid") este un lacas de cult, pentru musulmani, unde acestia se roaga si se intrunesc in scopul unor activitati de educatie religioasa. Fiecare moschee are un imam care conduce rugaciunile. Primele moschei au aparut in secolul al VII-lea.

Cele mai importante moschei sunt Al-Masjid al-Haram din Mecca , Moscheea Quba si Al-Masjid al-Nabawi din Medina, apoi, Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, Moscheea Omaiazilor din Damasc etc. Moscheile erau specifice Peninsulei Arabe, insa s-au raspandit odata cu religia islamica in multe alte zone ale lumii.

Moscheile construite in alte zone decat cele arabe imprumuta elemente arhitecturale din zonele respective. Cele din China imprumuta stilul arhitectonic specific chinezesc, mai precis forma si culoarea pagodelor, pe cand in Europa intalnim moschei cu influente arhitecturale europene. Moscheea este locul unde musulmanii socializeaza conform traditiei islamice. Cea mai importanta perioada a anului in traditia islamica este Ramadan-ul, cand musulmanii merg foarte des la moschee pentru a se ruga si a indeplini datinile.

Conform traditiei, musulmanii nu au acces in moschee decat dupa ce se spala si isi lasa incaltamintea la intrare. Conform Coranului femeile se pot ruga acasa, dar si la moschee. Rugaciunile se tin in sala de rugaciuni a moschei unde exista locuri separate de rugaciuni pentru femei si barbati. Barbatii musulmani, la nevoie, se pot ruga la ceasurile potrivite si in afara moscheii, in orice loc s-ar gasi.

Arhitectura originala a moscheilor prevede construirea unor cupole deasupra centrului salii de rugaciuni, precum si minarete, de asemenea si gradini interioare unde credinciosii musulmani se pot odihni. Moscheile construite in zonele cu populatie minoritara musulmana sunt utilizate nu numai ca lacas de cult, ci si ca loc de intruniri, inclusiv mitinguri de protest ale acestora. Astfel in urma conflictelor in jurul unor revendicari religioase, nationale si sociale intre populatia islamica si cea de alte etnii si confesiuni majoritare se pot ivi conflicte intre populatia majoritara si musulmani, precum si in urma unor atatari rasiste sau de ura religioasa apar uneori acte de vandalism pana la atacuri cu bomba contra unor moschei.

Un exemplu este Moscheea Babri din India, distrusa de hindusii extremisti in 1992. Incepand cu anii '80, Arabia Saudita a finantat un proiect de constructie a moscheilor in toata lumea in valoare de miliarde de dolari din care s-au construit in total 1500 de moschei.

1.2 Istoric

Acum aproximativ o mie de ani moscheile erau niste edificii mai spatioase, simple, cu intrari mari si minarete. De-a lungul timpului au inceput incetul cu incetul sa se distinga de cladirile obisnuite din jur, devenind un tip anume de constructie specific lumii arabe si islamice.

Dupa credintele islamice, cel mai important loc sacru islamic este sanctuarul Kaaba din Mecca, Arabia Saudita, construit de profetul Ibrahim (Avraam) si fiul sau Ismail (Ismael) dupa vointa lui Allah (Dumnezeu), insa cea mai veche moschee construita de musulmani este Moscheea Quba din Medina.

1.3 Influente religioase

1.3.1 Rugaciuni

Zilnic musulmanii trebuie sa practice ,,salahul". Acesta consta in a face de cinci ori pe zi o rugaciune ce apartine celor Cinci Stalpi ai Islamului. Pe langa rugaciunile zilnice, exista rugaciuni speciale facute vinerea, sambata(Sabt), de sarbatori precum Aid al-Fitr si Aid al-Adha si rugaciuni pentru inmormantare sau cu ocazia unor eclipse.

Rugaciunea de inmormantare numita salat ul-janazah este tinuta de obicei intr-o curte sau o piata din aproprierea unei moschei, in prezenta tuturor rudelor si a imamului. In cazul eclipselor, musulmanii au rugaciuni specifice acestora.

Pentru sarbatorile cu importanta mai mare in traditia islamica in cazul in care moscheea este neincapatoare se pot inchiria spatii publice de dimensiuni mari. In calendarul islamic, exista doua mari sarbatori si anume Aid al-Fitr si Aid al-Adha care se celebreaza de obicei in moschei cu spatii larg deschise, pentru a cuprinde numarul mare de credinciosi veniti la ceremoniile rituale specifice sarbatorilor. In tarile unde Islam-ul este religia majoritara rugaciunile asociate acestor sarbatori se practica si acasa.

Bibliografie:

1. http://www.evz.ro/rusia-una-dintre-cele-mai-mari-moschei-din-europa-inaugurata-la-moscova.html

2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Moscheea_Albastr%C4%83_din_Istanbul

3. http://prinvacanta.ro/vacanta-la-istanbul-bazilica-sf-sofia-si-moscheea-albastra/

4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Religia_%C3%AEn_Bulgaria

5. http://ro.thecircumference.org/mezquita-mosque

6. http://www.infotour.ro/ghid-turistic/catedrale-si-biserici/moscheea-hamza-bey-din-salonic-3981

7. http://www.infotour.ro/ghid-turistic/catedrale-si-biserici/moscheea-bajrakli-din-belgrad-83

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moscheii din Europa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 118 cuvinte
Nr caractere:
16 181 caractere
Marime:
254.42KB (arhivat)
Publicat de:
Panait Preda
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, moschee
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: patrimoniu cultural
Sus!