MOTTO
,,Mai intai, nu face rau!
Respecta acei doctori pe urmele carora calci si cu bucurie impartaseste cunostinte cu cei care te urmeaza!
Aminteste-ti ca nu tratezi o fisa sau o boala, ci o fiinta umana bolnava. Si daca trebuie sa-i ingrijesc adecvat pe ei, trebuie si pe familiile lor!
Amiteste-ti ca exista arta in medicina la fel si in stiinta si caldura, simpatia si intelegerea ar putea cantari mai mult decat bisturiul chirurgului sau medicamentul chimistului
Aceasta responsabilitate minunata trebuie infruntata cu mare umilinta si constientizarea propriei fragilitati!
Fie ca intotdeauna sa pastrez traditiile vocatiei mele si sa pot trai experienta bucuriei vindecarii acelor care imi cer ajutorul!"
Mucea Lucian Aurelian
ARGUMENT
Am ales tema aceasta in primul rand pentru ca sunt fumator si in al doilea rand pentru a demonstra / arata ca tuberculoza a fost, este si va ramane o problema de sanatate publica pentru multe tari, cu rata ingrijoratoare de recurdescenta. Acest fapt se poate explica prin caracterul tuberculozei de boala sociala, fiind asociata pretutindeni situatiilor socio-economice precare.
Tuberculoza, inregistreaza in prezent o rata de morbiditate crescuta, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. Se precizeaza ca aproximativ 1 din 3 locuitori ai planetei este infectat cu Mycobacteriun tuberculosis, ceea ce constituie un imens rezervor din care vor aparea milioane de cazuri noi de tuberculoza secundara.
Prevalenta infectiei bolii si mortalitatea prin tuberculoza sunt mai mari in locurile sarace, a supraaglomerarii , iar in ultimele decenii a cresterii populatiei infectate cu HIV. In unele din cele mai supraaglomerate dar si sarace zone ale tarilor in curs de dezvoltare sunt infectati pana la 80% dintre adulti.
Se considera ca tuberculoza a aparut odata cu constituirea comunitatii umane. Date exacte care atesta prezenta tuberculozei sunt din epica neolitica in Europa si din cea a faraonilor in Egipt, cam aproximativ 3000 de ani inaintea erei noastre.
In secolele XVIII si XIX cunostintele asupra tuberculozei s-au largit. Astfel, Gaspard Laurent Bayle a descris granulatia tuberculoasa, iar Laennec a stabilit in 1819 unitatea anatomo-clinica a tuberculozei, diferetiind-o de celelalte afectiuni cronice consumptive ale plamanului.
La 22 martie 1922, prin comunicarea tinuta Societatea de Fiziologie di Berlin, Robert Koch a schimbat irevocabil cadrul nostalgic al tuberculozei prin demonstrarea definitiva a naturii infectioase si specifice a maladiei: izolarea bacilului tuberculozei.
Secolul XX este plin de rezultate favorabile in combaterea bolii, prin introducerea vaccinarii cu bacilul Calmette si Guerin ( 1921 ) si descoperirea streptomicinei de Waksman ( 1944 ) urmata apoi de aparitia multor medicamente antituberculoase, dintre care mentionam INH in 1952, Rifampicina in 1960 si Etambutolul 1961.
In Romania tuberculoza, dupa cei mai multi autori, dateaza de foarte multe secole. Inceputurile bolii par a fi chiar in antichitate, studii arheologice si antropologice efectuate langa Curtea de Arges arata existenta tuberculozei in secolul al XIV lea. Cu toate ca, in momentul de fata, exista pareri ca o statistica exacta a morbiditatii tuberculoase este un ideal greu de realizat, cu atat mai greu apare foarte dificila reconstituirea, din punct de vedere statistic a imaginii morbiditatii prin tuberculoza si de aparitie ale unor rudimente de asistenta medicala de profil.
In Romania istoricul luptei antituberculoase a inceput in 1901 prin infiintarea ,, Societatii pentru Profilaxia Tuberculozei", care a pus in functie doua dispensare si cateva sanatorii, urmata in 1910 de ,,Societatea pentru combaterea tuberculozei" Vaccinarea cu BBG a inceput in 1926, fiind introdusa de Ioan Cantacuzino.
In domeniul cercetarii stiintifice, figura cea mai proeminenta este ce a lui Victor Babes, care evidentiaza bacilul Koch in meningita tuberculoasa si face primele incercari de seroterapie a tuberculozei.
In anul 1949 a luat fiinta Institutul Clinic de Fiziologie din Bucuresti si 5 catedre de fiziologie prin instruirea studentilor si a medicilor. In aceasta perioada s-a creat baza materiala ( 204 dispensare antituberculoase, peste 25.000 paturi de spital, peste 100 centre radiologie ) si s-a fundamentat o conceptie moderna de combatere a tuberculozei.
In concluzie imi amintesc ca am citit intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se aprecia ca in ciuda extinderii si a unor perspective relativ sumbre, tuberculoza ramane totusi problema de sanatate cea mai neglijata din lume.
1. COJOCARU Cristian, COJOCARU Elena, MIHAESCU, Traian, Pneumologie, Manual pentru studenti si tineri rezidenti, (Editia a III-a); Iasi, 2010;
2. DIDILESCU, Dr. ( Bucuresti ), NICOLAESCU, Dr. Olimpia ( Bucuresti ), Tuberculoza pulmonara; Ghid de diagnostic si tratament
3. LEPADAT, Mihaela Marcu, Anatomia omului si elementele de educatie pentru sanatate,
4. LOSCALZO, Joseph Harison, Pneumologie si Terapie intensiva, ( Editia II ) , Editura ALL 2017, Bucuresti
5. TITIRCA Lucretia, Breviar de explorari functionale si de ingrijiri speciale acordate bolnavilor; Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2006;
6. IDEM, Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, vol I; Editia Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2006;
7. IDEM, Lucretia, Urgente medico-chirurgicale - Sinteze pentru asistenti medicali; Editura Medicala, Bucuresti, 2000;
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?