Îngrijirea bolnavului cu fractură de bazin

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. ARGUMEMT 3
II. CONȚINUT ..4
II.1. Scopul ..4
II.2. Obiectivul 1. Redarea și descrierea anatomiei și fiziologiei bazinului ...4
II.2. Obiectivul 2. Analiza și investigții teoretice legate de etiologie și patogenie .5
II.2. Obiectivul 3. Descrierea semnelor, simptomelor și stabilirea diagnosticului paraclinic și pozitiv .7
II.2. Obiectivul 4. Rezumarea și descrierea diagnosticului diferențial, evoluției prognosticului și complicațiilor ..8
II.2. Obiectivul 5. Prezentarea posibilităților terapeutice a fracturilor de bazin .9
II.3. Probleme practice soluționate ...11
II.4. Perspectiva personală 24
II.5. Utilitatea soluților găsite ...25
III. BIBLIOGRAFIE ..26
IV. ANEXE ..27

Extras din atestat:

I. ARGUMENT

Fracturile de bazin au fost și sunt întâlnite des, cauzele problemei fiind multiple, cele mai des regăsindu-se în accidentele de circulație și cele de la locul de muncă.Cei care trec prin astfel de experiențe rămân în majoritatea cazurilor politraumatizați.

Lucrarea de față urmărește studiul pacientului cu traumatism de bazin de la momentul producerii incidentului, tratamentul aplicat până la externare.

Pentru că traumatismele de bazin pot apărea oriunde, la locul de muncă, pe stradă, acasă, etc, iar cauzele care le provoacă sunt multiple, accidente de circulație, căderi de la înălțime, accidente la servici.Măsurile și procedurile de prim ajutor aplicate la locul accidentului pot simplifica urmările accidentului și pot salva vieți.

Sunt cazuri în care traumatismele minore se pot încheia tragic cu decesul victimei, identificându-se două cauze care determină astfel de consecințe:

1. Neacordarea primului ajutor

2. Efectuarea unor manevre total neindicate, manevre care pot agrava leziunile existente sau pot provoca altele noi

În majoritatea cazurilor victima are mai multe leziuni traumatice în situația dată când sunt prezente cel puțin două leziuni traumatice, dintre care cel puțin una dintre ele amenință viața victimei și avem de-a face cu un politraumatism.

În cazul unei fracturi de bazin primul ajutor trebuie să se axeze pe valoarea vieții în același timp făcându-se tot posibilul de a evita producerea de leziuni suplimentare, îndepărtarea factorului care a produs agresiunea și scoaterea rapidă a victimei din zona periculoasă.

II. CONȚINUT

II.1. SCOPUL

Scopul lucrării este acela de a investiga și analiza fracturile de bazin, pentru a putea localiza factorii de risc, cauzele determinante acestei afecțiuni.

Scopul meu a fost de a asimila mai multe cunoștințe despre această afecțiune, să învăț cât mai mult despre factorii etiologici, semnele și simptomele afecțiunii dar și despre tratamentul fracturilor de bazin.

Fractura de bazin este o afecțiune a cărei frecvență este în creștere și afectează din ce în ce mai multe persoane tinere și vârstnice. Având în vedere că este o urgență meduco-chirurgicală am vrut să cunosc mai multe lucruri despre cauze și tot ce are legătură cu această afecțiune pentru a fii cât mai bine pregătită și a ajuta persoanele corect și eficient.

II.2.Obiectivul I. DESCRIEREA ANATOMIEI ȘI FIZIOLOGIEI BAZINULUI

Anatomia (Anexa 1)

Bazinul are forma unu trunchi de con, cu baza mare orientată în sus și puțin înclinată spre înainte. Bazinul are în structura sa oase dure și plate, osul iliac, osul ischion, sacrun și coccis. Oasele pereche ale bazinului, osul iliac și osul ischion sunt unite între ele prin sinfiza pubiană, acasta fiind mai flexibilă în cazul femeilor.

Pe partea din spate a bazinului în continuarea osului iliac se află poziționat osul sacrum, acesta fiind o continuare a coloanei vertebrale.Pe fiecare dintre aceste două oase iliace se afla câte o fosă acetabulară aceasta fiind punctul de conexiune dintre membrele pelviene și bazin.

Acetabulul este o suprafață articulară cu formă de semisferă ce oferă sprijin corpului femural. Osul sacrum are în componența sa găurile sacrale prin care ies rădăcinile nervoase ale măduvei spinale, în partea inferioară el conținându-se cu coccisul iar în partea superioară cu coloana vertebrală. Osul sacrum este unit de osul iliac prin intermediul articulației sacroiliece, acesta fiind una dintre cele mai puternice articulați dintre corp cu ligamentul deosebit de rezistent.

Bibliografie:

1. Lucreția Titircă - Ghid de Nursing cu Tehnicile de Evaluare și Îngrijiri Corespunzătoare Nevoilor Fundamentale, Editura Viața Medicală Românească, București 2002

2. Lucreția Titircă - Tehnici de Evaluare și Îngrijiri Acordate de Asistenții Medicali, Editura Viața Medicală Românească, București 2008

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea bolnavului cu fractura de bazin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
4 743 cuvinte
Nr caractere:
27 278 caractere
Marime:
1.18MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Medicină
Predat:
la liceu
Sus!