Ingrijirea bolnavului cu fractura de bazin

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. ARGUMEMT 3
II. CONTINUT ..4
II.1. Scopul ..4
II.2. Obiectivul 1. Redarea si descrierea anatomiei si fiziologiei bazinului ...4
II.2. Obiectivul 2. Analiza si investigtii teoretice legate de etiologie si patogenie .5
II.2. Obiectivul 3. Descrierea semnelor, simptomelor si stabilirea diagnosticului paraclinic si pozitiv .7
II.2. Obiectivul 4. Rezumarea si descrierea diagnosticului diferential, evolutiei prognosticului si complicatiilor ..8
II.2. Obiectivul 5. Prezentarea posibilitatilor terapeutice a fracturilor de bazin .9
II.3. Probleme practice solutionate ...11
II.4. Perspectiva personala 24
II.5. Utilitatea solutilor gasite ...25
III. BIBLIOGRAFIE ..26
IV. ANEXE ..27

Extras din atestat:

I. ARGUMENT

Fracturile de bazin au fost si sunt intalnite des, cauzele problemei fiind multiple, cele mai des regasindu-se in accidentele de circulatie si cele de la locul de munca.Cei care trec prin astfel de experiente raman in majoritatea cazurilor politraumatizati.

Lucrarea de fata urmareste studiul pacientului cu traumatism de bazin de la momentul producerii incidentului, tratamentul aplicat pana la externare.

Pentru ca traumatismele de bazin pot aparea oriunde, la locul de munca, pe strada, acasa, etc, iar cauzele care le provoaca sunt multiple, accidente de circulatie, caderi de la inaltime, accidente la servici.Masurile si procedurile de prim ajutor aplicate la locul accidentului pot simplifica urmarile accidentului si pot salva vieti.

Sunt cazuri in care traumatismele minore se pot incheia tragic cu decesul victimei, identificandu-se doua cauze care determina astfel de consecinte:

1. Neacordarea primului ajutor

2. Efectuarea unor manevre total neindicate, manevre care pot agrava leziunile existente sau pot provoca altele noi

In majoritatea cazurilor victima are mai multe leziuni traumatice in situatia data cand sunt prezente cel putin doua leziuni traumatice, dintre care cel putin una dintre ele ameninta viata victimei si avem de-a face cu un politraumatism.

In cazul unei fracturi de bazin primul ajutor trebuie sa se axeze pe valoarea vietii in acelasi timp facandu-se tot posibilul de a evita producerea de leziuni suplimentare, indepartarea factorului care a produs agresiunea si scoaterea rapida a victimei din zona periculoasa.

II. CONTINUT

II.1. SCOPUL

Scopul lucrarii este acela de a investiga si analiza fracturile de bazin, pentru a putea localiza factorii de risc, cauzele determinante acestei afectiuni.

Scopul meu a fost de a asimila mai multe cunostinte despre aceasta afectiune, sa invat cat mai mult despre factorii etiologici, semnele si simptomele afectiunii dar si despre tratamentul fracturilor de bazin.

Fractura de bazin este o afectiune a carei frecventa este in crestere si afecteaza din ce in ce mai multe persoane tinere si varstnice. Avand in vedere ca este o urgenta meduco-chirurgicala am vrut sa cunosc mai multe lucruri despre cauze si tot ce are legatura cu aceasta afectiune pentru a fii cat mai bine pregatita si a ajuta persoanele corect si eficient.

II.2.Obiectivul I. DESCRIEREA ANATOMIEI SI FIZIOLOGIEI BAZINULUI

Anatomia (Anexa 1)

Bazinul are forma unu trunchi de con, cu baza mare orientata in sus si putin inclinata spre inainte. Bazinul are in structura sa oase dure si plate, osul iliac, osul ischion, sacrun si coccis. Oasele pereche ale bazinului, osul iliac si osul ischion sunt unite intre ele prin sinfiza pubiana, acasta fiind mai flexibila in cazul femeilor.

Pe partea din spate a bazinului in continuarea osului iliac se afla pozitionat osul sacrum, acesta fiind o continuare a coloanei vertebrale.Pe fiecare dintre aceste doua oase iliace se afla cate o fosa acetabulara aceasta fiind punctul de conexiune dintre membrele pelviene si bazin.

Acetabulul este o suprafata articulara cu forma de semisfera ce ofera sprijin corpului femural. Osul sacrum are in componenta sa gaurile sacrale prin care ies radacinile nervoase ale maduvei spinale, in partea inferioara el continandu-se cu coccisul iar in partea superioara cu coloana vertebrala. Osul sacrum este unit de osul iliac prin intermediul articulatiei sacroiliece, acesta fiind una dintre cele mai puternice articulati dintre corp cu ligamentul deosebit de rezistent.

Bibliografie:

1. Lucretia Titirca - Ghid de Nursing cu Tehnicile de Evaluare si Ingrijiri Corespunzatoare Nevoilor Fundamentale, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti 2002

2. Lucretia Titirca - Tehnici de Evaluare si Ingrijiri Acordate de Asistentii Medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti 2008

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
4 743 cuvinte
Nr caractere:
27 278 caractere
Marime:
1.18 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Medicina
Data publicare:
23.11.2018
Structură de fișiere:
  • Ingrijirea bolnavului cu fractura de bazin.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE DESPRE FIBROMUL UTERIN I.1. Definitie Fibromul uterin este una...
Argument Subiectul pe care mi l-am propus este pe cat de simplu pe atat de complicat poate fi,...
Aparatul specializat care efectueaza miscarile corpului uman este denumit aparat...
I. Argumentul Pe parcursul a trei ani de studiu, timp in care am desfasurat activitati practice...
Aparatul specializat care efectueaza miscarile corpului uman este denumit aparat locomotor, iar...
Sus!