Îngrijirea bolnavului cu angină acută

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. ARGUMENT .. ... 3
II. CONTINUT ... ...4
II.1. SCOPUL LUCRĂRII... ... 4
II.2.OBIECTIVELE LUCRĂRII ...5
II.2 1..OBIECTIVUL1: DESCRIEREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR ...5
II.2.1.1. ROLUL ȘI FUNCȚIILE AMIGDALELOR... . .8
II.2.2 OBIECTIVUL2: PREZENTAREA TEORETICĂ A NOȚIUNILOR GENERALE DESPRE ANGINA ACUTĂ . ...9
II.2.2.1. ETIOLOGIE ȘI ETIOPATOGENIE .. . .9
II.2.3.OBIECTIVUL3: ANALIZA MANIFESTARILOR CLINICE SPECIFICE .. . 10
II.2.4 OBIECTIVUL4: FORMULAREA DIAGNOSTICULUI ȘI PREZENTAREA INVESTIGAȚIILOR 11
II.2.5 OBIECTIVUL5: PREZENTAREA POSIBILITĂȚILOR TERAPEUTICE A ANGINEI ACUTE . .. .13
II.3. PORBLEME PRACTICE SOLUȚIONATE . 14
II.4. PERSPECTIVA PERSONALĂ . .. . 25
II.5. UTILITATEA SOLUȚIILOR GĂSITE ... ... ..27
III. BIBLIOGRAFIE ..28
IV. ANEXE . .29

Extras din atestat:

I. ARGUMENT

“Sănătatea este acea stare de complet bine, fizic, mintal și social și nu constă numai în absența bolii sau a infirmității.” Medicul prescrie asistentul medical execută. ”, de aceea asistentul medical trebuie să aibă o bază a pregătirii teoretice și practice care se dobândește în școală și cum în zilele noastre științele medicale progresează într-un ritm rapid, este nevoie de o permanentă instruire și cunoaștere a metodelor noi de muncă. Tehnica îngrijirii bolnavului este disciplina de bază a asistentilor medicali care lucrează la patul bolnavului.

Anginele pot fi provocate de agenti etiologici foarte numerosi și variati: virusurile,bacterile,fungii. Determinate de streptococi patogeni, cu manifestări clinice polimorfe, infecțiile streptococice constituie un vast capitol de patologie infecțioasă legându-se în mare parte existența a numeroase specii și tipuri de streptococi patogeni pentru om. Ei pătrund în organismul uman prin multiple porți de intrare.

Virusurile cu tropism major pentru țesutul limfatic, izolate în 1953 din infecții latente ale vegetațiilor adenoide, apar în 1954 din boli respiratorii acute au fost denumite adenovirusuri în 1956. Se cunosc 41 serotipuri distincte de adenovirusuri, dintre care numai unele sunt mai frecvent implicate în patologia umană, care produc afecțiuni frecvente ale țesutului adenoidian la copil cu forme ușoare și cu persistența îndelungată a virusului în țesulul amigdalian și adenoidian.Pătrunderea adenovirusurilor în organism se face cel mai frecvent pe cale respiratorie, rezultând variate procese inflamatorii ale aparatului respirator.

Am ales ca temă a lucrării de diplomă “angina acută” pentru faptul că este o afecțiune des întâlnită, în special la copii, dar și pentru că, personal am avut in copilarie această boală. Prin realizarea acestei teme am învățat că asistentul medical trebuie să intre în pielea bolnavului și să respecte, dorința bolnavului de a trăi pentru cel ce și-a pierdut speranța, să meargă, pentru cel ce nu mai poate merge sau să fie glasul pentru cel care nu poate vorbi, să fie sursa de hrană spirituală pentru cel care nu are posibilitatea să se documenteze.

Pentru mine realizarea acestui proiect a însemnat foarte mult, deoarece prin studierea acestor cazuri am ajuns la o înțelegere și o cunoaștere a ființei umane și a modului în care se pot iniția și întreține relațiile interpersonale, cooperante, bazate pe respect între membrii echipei de îngrijire și cel îngrijit.

II. CONȚINUT

II.1. SCOPUL LUCRĂRII

Scopul lucrării este de a investiga și analiza afecțiunea studiată în modulul de O.R.L. numită angină acută pentru a localiza factorii de risc și pentru a trece în revistă cazurile reale ale acesteia. Totodată scopul ilustrează mecanismele care conduc la apariția anginei acute pentru a o putea preîntămpina. Am descris semnele și simptomele in angina acută pentru ca în activitatea mea de asistent medical să pot identifica această afecțiune. Prin studiul de caz am dorit să arăt noțiunile pe care personal m-i le-am însușit, pentru a putea realiza o cât mai bună îngrijire unui pacient cu angină acută.

II.2.1OBIECTIVUL:1 DESCRIEREA NOȚIUNILOR DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR

Aparatul respirator este alcătuit din totalitatea organelor care asigură mecanismul respirației: al ventilației pulmonare,ca și al schimburilor de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare - hematoza. Acestea sunt: căile respiratorii superioare (cavitățile nazale și faringele), cele inferioare (laringe, trahee și bronhii) și plămânii, ca organe principale ale actului respirator. (Anexa 1)

Anatomia căilor respiratorii superioare

Ontogenetic, organele aparatului respirator au o origine comună cu cele ale aparatului digestiv. Căile respiratorii superioare iau naștere din extremitatea cefalică a intestinului primitiv, iar căile respiratorii inferioare și plămânii, din endodermul intestinului anterior, prin mugurele laringotraheal. Acest mugure dă naștere laringelui, traheei și celor două bronhii primitive din extremitatea cărora se vor dezvolta cei doi plămâni în sens lateral. Acolo iau naștere și cavitățile pleurale, în care plămânii, în dezvoltarea lor, se acoperă de mezoteliul celomic, ce va da naștere seroaselor respective.

Bibliografie:

1. Borundel Corneliu - „Medicina internă pentru cadre medicale”, Editura BIC ALL, 2006;

2. Ibea Florica - “Anatomia omului”, Editura Corint;

3. Clocotici Lucreția - “Profesia de asistentă medicală”, Editura Info-Team 1995;

4. Titircă Lucreția - “Manual de îngrijiri speciale acordate pacienților de asistenții medicali”, Editura Viața Medicală Românească, 2000;

5. Câmpeanu Radu - “Anatomia și fiziologia omului”, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1983;

6. Weston Trevor - “Atlas de Anatomie”, Editura Vox;

7. Henderson Virginia - “Principii fundamentale ale îngrijirii bolnavului”, 1991, Copenhaga - Danemarca.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea bolnavului cu angina acuta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
6 929 cuvinte
Nr caractere:
38 362 caractere
Marime:
3.23MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Medicină
Predat:
la liceu
Sus!