Ingrijirea bolnavului cu angina acuta

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. ARGUMENT .. ... 3
II. CONTINUT ... ...4
II.1. SCOPUL LUCRARII... ... 4
II.2.OBIECTIVELE LUCRARII ...5
II.2 1..OBIECTIVUL1: DESCRIEREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR ...5
II.2.1.1. ROLUL SI FUNCTIILE AMIGDALELOR... . .8
II.2.2 OBIECTIVUL2: PREZENTAREA TEORETICA A NOTIUNILOR GENERALE DESPRE ANGINA ACUTA . ...9
II.2.2.1. ETIOLOGIE SI ETIOPATOGENIE .. . .9
II.2.3.OBIECTIVUL3: ANALIZA MANIFESTARILOR CLINICE SPECIFICE .. . 10
II.2.4 OBIECTIVUL4: FORMULAREA DIAGNOSTICULUI SI PREZENTAREA INVESTIGATIILOR 11
II.2.5 OBIECTIVUL5: PREZENTAREA POSIBILITATILOR TERAPEUTICE A ANGINEI ACUTE . .. .13
II.3. PORBLEME PRACTICE SOLUTIONATE . 14
II.4. PERSPECTIVA PERSONALA . .. . 25
II.5. UTILITATEA SOLUTIILOR GASITE ... ... ..27
III. BIBLIOGRAFIE ..28
IV. ANEXE . .29

Extras din atestat:

I. ARGUMENT

"Sanatatea este acea stare de complet bine, fizic, mintal si social si nu consta numai in absenta bolii sau a infirmitatii." Medicul prescrie asistentul medical executa. ", de aceea asistentul medical trebuie sa aiba o baza a pregatirii teoretice si practice care se dobandeste in scoala si cum in zilele noastre stiintele medicale progreseaza intr-un ritm rapid, este nevoie de o permanenta instruire si cunoastere a metodelor noi de munca. Tehnica ingrijirii bolnavului este disciplina de baza a asistentilor medicali care lucreaza la patul bolnavului.

Anginele pot fi provocate de agenti etiologici foarte numerosi si variati: virusurile,bacterile,fungii. Determinate de streptococi patogeni, cu manifestari clinice polimorfe, infectiile streptococice constituie un vast capitol de patologie infectioasa legandu-se in mare parte existenta a numeroase specii si tipuri de streptococi patogeni pentru om. Ei patrund in organismul uman prin multiple porti de intrare.

Virusurile cu tropism major pentru tesutul limfatic, izolate in 1953 din infectii latente ale vegetatiilor adenoide, apar in 1954 din boli respiratorii acute au fost denumite adenovirusuri in 1956. Se cunosc 41 serotipuri distincte de adenovirusuri, dintre care numai unele sunt mai frecvent implicate in patologia umana, care produc afectiuni frecvente ale tesutului adenoidian la copil cu forme usoare si cu persistenta indelungata a virusului in tesulul amigdalian si adenoidian.Patrunderea adenovirusurilor in organism se face cel mai frecvent pe cale respiratorie, rezultand variate procese inflamatorii ale aparatului respirator.

Am ales ca tema a lucrarii de diploma "angina acuta" pentru faptul ca este o afectiune des intalnita, in special la copii, dar si pentru ca, personal am avut in copilarie aceasta boala. Prin realizarea acestei teme am invatat ca asistentul medical trebuie sa intre in pielea bolnavului si sa respecte, dorinta bolnavului de a trai pentru cel ce si-a pierdut speranta, sa mearga, pentru cel ce nu mai poate merge sau sa fie glasul pentru cel care nu poate vorbi, sa fie sursa de hrana spirituala pentru cel care nu are posibilitatea sa se documenteze.

Pentru mine realizarea acestui proiect a insemnat foarte mult, deoarece prin studierea acestor cazuri am ajuns la o intelegere si o cunoastere a fiintei umane si a modului in care se pot initia si intretine relatiile interpersonale, cooperante, bazate pe respect intre membrii echipei de ingrijire si cel ingrijit.

II. CONTINUT

II.1. SCOPUL LUCRARII

Scopul lucrarii este de a investiga si analiza afectiunea studiata in modulul de O.R.L. numita angina acuta pentru a localiza factorii de risc si pentru a trece in revista cazurile reale ale acesteia. Totodata scopul ilustreaza mecanismele care conduc la aparitia anginei acute pentru a o putea preintampina. Am descris semnele si simptomele in angina acuta pentru ca in activitatea mea de asistent medical sa pot identifica aceasta afectiune. Prin studiul de caz am dorit sa arat notiunile pe care personal m-i le-am insusit, pentru a putea realiza o cat mai buna ingrijire unui pacient cu angina acuta.

II.2.1OBIECTIVUL:1 DESCRIEREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR

Aparatul respirator este alcatuit din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare,ca si al schimburilor de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare - hematoza. Acestea sunt: caile respiratorii superioare (cavitatile nazale si faringele), cele inferioare (laringe, trahee si bronhii) si plamanii, ca organe principale ale actului respirator. (Anexa 1)

Anatomia cailor respiratorii superioare

Ontogenetic, organele aparatului respirator au o origine comuna cu cele ale aparatului digestiv. Caile respiratorii superioare iau nastere din extremitatea cefalica a intestinului primitiv, iar caile respiratorii inferioare si plamanii, din endodermul intestinului anterior, prin mugurele laringotraheal. Acest mugure da nastere laringelui, traheei si celor doua bronhii primitive din extremitatea carora se vor dezvolta cei doi plamani in sens lateral. Acolo iau nastere si cavitatile pleurale, in care plamanii, in dezvoltarea lor, se acopera de mezoteliul celomic, ce va da nastere seroaselor respective.

Bibliografie:

1. Borundel Corneliu - ,,Medicina interna pentru cadre medicale", Editura BIC ALL, 2006;

2. Ibea Florica - "Anatomia omului", Editura Corint;

3. Clocotici Lucretia - "Profesia de asistenta medicala", Editura Info-Team 1995;

4. Titirca Lucretia - "Manual de ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistentii medicali", Editura Viata Medicala Romaneasca, 2000;

5. Campeanu Radu - "Anatomia si fiziologia omului", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983;

6. Weston Trevor - "Atlas de Anatomie", Editura Vox;

7. Henderson Virginia - "Principii fundamentale ale ingrijirii bolnavului", 1991, Copenhaga - Danemarca.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
6 929 cuvinte
Nr caractere:
38 362 caractere
Marime:
3.23 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Medicina
Data publicare:
23.11.2018
Structură de fișiere:
  • Ingrijirea bolnavului cu angina acuta.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Angina pectorala este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize...
Pansamentul este actul chirurgical prin care se aseptizeaza, se trateaza si se protejeaza o plaga...
CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE DESPRE FIBROMUL UTERIN I.1. Definitie Fibromul uterin este una...
Argument Inca de la inceputul practicii am fost atras in acest domeniu, implicandu-ma timp...
1.1. ANATOMIA FICATULUI Ficatul este cea mai mare glanda anexa a tubului digestiv abdominal si...
Sus!