Masini unelte cu comanda numerica

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Cap. I. MASINI CU COMENZI NUMERICE
1. Introducere
2. Ce este tehnologia CNC (Computer Numerically Controlled)?
3. Aparitia si dezvoltarea masinilor cu control numeric
4. Avantajele si dezavantajele utilizarii masinilor CNC
Cap. II. PARTILE COMPONENTE ALE UNEI MASINI CU COMENZI NUMERICE
1. Componenta mecanica
2. Actionarea masinilor-unelte
3. Directii de miscare (axe)
Cap. III. REGULI DE PROTECTIE A MUNCII IN LABORATOARELE DE MECATRONICA
1.Notiuni generale de mentenanta
1.1. Mentenanata preventiva
1.2.Mentenanata corectiva
2. Intretinerea preventiva pentru instalatiile pneumatice
BIBLIOGRAFIE

Extras din atestat:

ARGUMENT

MECATRONICA, stiinta aparuta la confluenta a doua milenii, constituie o filozofie proprie societatii informationale care a marcat si va marca pentru mult timp evolutia societatii umane.

Reprezentand imbinarea sinergetica dintre trei domenii consacrate, Mecanica, Electronica si Informatica, ea a devenit un adevarat motor al stimularii creativitatii si inovarii.

Mecatronica s-a nascut ca tehnologie si a definit foarte curand o filozofie care s-a raspandit in intreaga lume.

Educatia mecatronica asigura flexibilitate in actiune si in gandire, trasaturi definitorii ale specialistului in economia de piata. Valentele creatoare ale mecatronicii au fost confirmate deopotriva, in educatie, cercetare si in productie.

La sfarsit de deceniu si de mileniu, mecatronica este definita simplu: ,,Stiinta masinilor inteligente".

Mecatronica reprezinta suportul principal pentru atingerea obiectivelor pe linia educatiei tehnologice, pentru eficientizarea actului educational in ansamblu. Interesul pentru promovarea acestei filozofii in educatie, cercetare, si in productie este motivat si de faptul ca tendintele in dezvoltarea tehnologica inseamna : micromecatronica, nanomecatronica si biomecatronica .

In educatie, abordarea mecatronica este o solutie eficienta pentru promovarea interdisciplinaritatii ca baza pentru stimularea initiativei si a creativitatii .

Prin desfiintarea granitelor dintre laboratoare si stimularea efectului de sinergie, mecatronica a deschis noi orizonturi in toate domeniile de cercetare.

Mai mult, in demersurile pentru integrarea europeana, este important sa se stie ca, in ultimii 15 ani, problemele privind tehnologia si educatia mecatronica constituie prioritati la nivelul Comunitatii Europene. Acest lucru este confirmat de initiativele lansate de CE in acest domeniu, precum si de initiativele inregistrate in aproape toate tarile membre CE.

Odata cu cresterea exploziva a eficientei calculatoarelor, sistemele mecatronice au devenit comune in orice disciplina inginereasca care are legatura cu controlul aplicatiilor in care se aplica o putere fizica. Din acest punct de vedere, sistemele mecatronice sunt sisteme fizice pentru care componenta de calcul are un rol primordial.

Calculatoarele de toate marimile si performantele sunt utilizate ca elemente de luare a deciziei in sisteme care afecteaza virtual orice segment al societatii moderne. Din perspectiva tehnicii numerice, cele mai raspandite tipuri de calculatoare utilizate sunt microcontrolerele - foarte mici microprocesoare integrate folosite ca elemente de luare a deciziei in sistemele ingineresti.

Odata cu raspandirea universala a mecatronicii la produsele ingineresti si sistemele de tot felul, este absolut necesar ca viitorii absolventi sa fie la curent cu principiile si practicile acestui domeniu. Indiferent de domeniul in care se pregatesc, inginerii trebuie sa intalneasca sistemele mecatronice in practica lor profesionala. Este esentiala participarea completa la toate stagiile de proiectare, de la conceptualizare la proiectarea produsului final mecatronic.

Un rol central in sistemele mecatronice este jucat de necesitatea unui calcul complex in timp real care defineste natura majoritatii sistemelor ingineresti. Realizarea cu succes a unui sistem mecatronic necesita o abordare organizata pentru proiectarea sistemului software. Ca parte a introducerii principiilor mecatronicii, se va urmari o metodologie de proiectare corelata astfel incat sa poata fi realizata conceptualizarea si documentarea programelor utilizate in sistemele mecatronice, independent de mediul utilizat pentru implementarea acestora.

Revolutia informatica (a doua revolutie industriala) a marcat saltul de la societatea industrializata la societatea informationala, generand un val de innoiri in tehnologie si educatie. Japonezii au definit sensul acestor miscari de innoire, brevetand termenul de mecatronica, la inceputul deceniului al 8-lea al secolului trecut. Termenul a fost utilizat pentru a descrie fuziunea tehnologica: mecanica - electronica - informatica

Mecatronica este rezultatul evolutiei firesti in dezvoltarea tehnologica. Tehnologia electronica a stimulat aceasta evolutie. Dezvoltarea microelectronicii a permis integrarea electromecanica. In urmatoarea etapa, prin integrarea microprocesoarelor in structurile electromecanice, acestea devin inteligente si, astfel s-a ajuns la mecatronica.

Tehnologia mecatronica aduce in centrul atentiei problema informatiei care, este componenta datatoare de ton in raport cu materialul si energia.

Facandu-se o analiza pertinenta si conditionata a performantelor sistemelor pneumatice, a functiilor masinilor inteligente si a structurii sistemelor mecatronice, se observa posibilitatea de a utiliza intr-o proportie foarte mare actionarea si/sau controlul pneumatic in cadrul sistemelor mecatronice.

Aceste posibilitati (oportunitati) decurg si din faptul ca in ultimii ani actionarile pneumatice au cunoscut o dezvoltare substantiala in ceea ce priveste miniaturizarea elementelor, marirea presiunilor de lucru, cresterea vitezelor, acceleratiilor si spatiilor de lucru, marirea fortelor si momentelor dezvoltate, multiplicarea functiilor de comanda, reglare, control si chiar programare prin implementarea elementelor pneumatice proportionale si a elementelor logice.

Bibliografie:

1. Mihai Avram - ,,Actionari hidraulice si pneumatice. Echipamente si sisteme clasice si mecatronice." - Editura Universitara Bucuresti 2005

2. Silviu Frandos, Mariana Robe, Sorin Stan s.a. - ,,Mecatronica". Manual pentru clasa a XII-a - Editura Economica - Preuniversitaria, Bucuresti 2006

3. Vistrian Maties s.a. - ,,Tehnologie si educatie mecatronica". Auxiliar curricular. Liceu tehnologic. - Editura Economica - Preuniversitaria, Bucuresti 2002

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 153 cuvinte
Nr caractere:
31 637 caractere
Marime:
1.14 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Mecanica
Data publicare:
27.01.2020
Structură de fișiere:
  • Masini unelte cu comanda numerica.doc
Predat:
Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina
Profesorului:
Iliescu Madi
Te-ar putea interesa și:
Au aparut ca o evolutie fireasca in sensul automatizarii proceselor de productie fiind masinile...
Sa se proiecteze un sistem mecatronic de transmisie pentru obtinerea miscarii de translatie a...
1. 1. Generalitati Toate masinile, utilajele, aparatele si instrumentele nascocite de mintea...
Introducere Istoria omenirii este strans legata de dezvoltarea mijloacelor de productie. Pentru...
Sus!