Masinile si utilajele de transportat servesc pentru deplasarea pieselor, a materialelor, a asamblurilor, a masinilor si utilajelor, denumite, pe scurt, sarcini, in interiorul inteprinderilor, a santierelor, al depozitelor etc.
Alegerea masinilor si a dispozitivelor de ridicat si transportat depinde de felul si dimensiunile produselor asamblate, de caracterul productiei si de gradul de mecanizare a procesului de asamblare.
Instalatiile de ridicat deplaseaza sarcini intre doua puncte in spatiu, pe verticala sau combinat pe orizontala si pe verticala, cu ajutorul unei instalatii prevazuta cu un mecanism special de ridicare;
- functionarea instalatiei are caracter intermitent;
- sarcinile deplasate sunt: masini, utilaje, subasambluri, piese componente, colete cu aparatura etc;
- principala caracteristica a instalatiei o constituie capacitatea de ridicare;
Instalatiile de transportat deplaseaza sarcina pe orizontala,pe verticala sau combinat cu ajutorul unei instalatii ce nu a fost prevazuta cu un mecansim special de ridicare;
- functionarea instalatiei are caracter continuu;
- sarcinile deplasate sunt: nisip, amestec de formare, carbune, zgura, materiale de constructii;
- principala caracteristica a instalatiei o constituie productivitatea.
Instalatile de transport si ridicat contribuie prin caracterul lor la marirea productivitatii muncii si eficientei economice prin includerea lor in linii tehnologice, ceea ce impune mecanizarea manipularii, transportului si depozitarii. Dezvoltarea si modernizarea proceselor de productie implica mecanizarea si automatizarea productiei, prin operatii de containerizare, paletizare, extinderea fronturilor de incarcare descarcare, alimentare continua cu semifabricate si modernizarea tranporturilor.
Paletizarea este operatia de mecanizare a transportului de marfuri pe platforme simple sau duble manevrate cu ajutorul electrocarelor si al stivuitoarelor.
Pachetizarea este operatia de mecanizare a manipularii, trasportului si depozitarii unui grup de marfuri stranse intre ele printr-o legatura.
Containerizarea este sistemul de ambalare format din rame, l_zi, containere, etc. care serveste in mod repetat la transportul mecanizat. Pentru aplicarea paletizarii si containerizarii sarcinile de transportat si ridicat trebuiesc constituite in unitati de incarcatura grupate convenabil in scopul manipularii, cu dimensiuni care trebuie sa aiba la baza un modul. Din punct de vedere dimensional, paletele (de uz general sau special)respectiv containerele (universale sau speciale), sunt modulate dupa standarde in vederea efectuarii operatiilor de manipulare, depozitare si transport.
Fundamentarea stiintifica a sistemului de transport si depozitare prin palete, pachete si containere prevede creerea unui cadru organizatoric cu stabilirea unui necesar de dotare cu utilaje din cadrul instalatiilor de transport si ridicat.
In tehnica instalatiilor de transport si ridicat s-au stabilit prin norme de tipizare si standarde rezultatele obtinute privind valorile functionale (de lucru) si dimensionale (de constructii).
Capitolul I Instalatii de ridicat si transportat: Clasificare
Instalatiile de ridicat si transportat pot fi stationare si deplasabile.
Principalele tipuri de masini de ridicat se clasifica in functie de caracteristicile constructive si dupa modul de functionare.
Pricipalele tipuri de masini de transportat se clasifica in functie de natura operatiilor executate si de forma constructiva a transportului.
Organe si dispozitive pentru suspendarea si prinderea sarcinilor. Aceste organe si dispozitive se impart in doua categrii precum:
1. Pentru sarcini individuale:
- carlige: simple si duble;
- organe flexibile: lanturi, franghii si benzi de fibre poliester;
dispozitive de prindere; traverse, clesti si electromagneti;
2. Pentru sarcini varsate
a) bene
b) graifare
Dispozitivele de prindere se folosesc in cazul manipularii aceluiasi tip de sarcina.
Traversele sunt grinzi metalice atarnate direct sau prin intermediul unui organ de prindere la carligul unui mecanism de ridicat. Acestea sunt folosite la ridicarea sarcinilor voluminoase si in special a celor cu volum mare.
Clestii prezinta avantajul ca timpul necesar prinderii si desprinderii sarcinii este redus la minimum.
Electromagnetii prin simpla inchidere sau deschidere a cricuitului electric se realizeaza prinderea, respectiv desprinderea sarcinii.
Boteanu, N, Instalttii de ridicat si transportat, Notite de curs, postat in format
electronic pe www.em.ucv.ro, 2007.
Boteanu, N, Instalatii de ridicat si transportat, Notite de curs, Craiova, 2008.
Boteanu, N.,Instalatii de ridicat si transportat, Repr. Univ. din Craiova 1997.
M. Alimoreanu , - Instalatii de ridicat si transportat, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1990.
www.tvet.ro
www.wikipedia.ro
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont