Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1.Argument.pag. 1
2. Conceptul de calitate .pag. 3
3. Documente care prescriu calitatea .pag. 4
4. Documente care atesta calitatea .pag. 5
5. Fibre textile.pag. 6
5.1.Fibre naturale.pag. 6
5.2.Fibre artificiale.pag. 7
5.3.Fibre sintetice.pag. 7
6. Calitatea firelor textile.pag.8
6.1.Notiuni generale.pag.8
7. Calitatea tesaturilor.pag.9
7.1.Notiuni generale.pag.9
7.2.Defecte de calitate a tesaturilor.pag.10
7.3.Parametrii de stabilire a calitatii tesaturii.pag.17
8.Anexe.pag.21
9.Bibliografie.pag. 22

Extras din atestat:

Argument

Industria textila a este una din ramurile economice care a cunoscut o evolutie rapida a procedeelor tehnologice pe baza introducerii celor mai noi cuceriri si realizari ale tehnicii. Dezvoltarea complexa si rapida a domeniului textil a impus folosirea calculatoarelor electronice in conducerea si reglarea proceselor, ce au loc pe diferite trepte si la diferite niveluri.

Industria textilaca ramura a economiei nationale, contribuie la realizarea bunurilor de larg consum sub forma de fire, tesaturi, tricoturi, materiale textile neconventionale si confectii si tesaturi si tricoturi.

Cantitatile de produse realizate in industria textila au tendinta de crestere in concordanta cu ridicarea nivelului de trai si de cultura a oamenilor. Daca initial cerintele consumatorilor se indreptau prioritar spre produse cu durata de folosinta indelungata, in ultimele decenii s-a produs o schimbare fundamentala, fiind solicitate articole cu un grad ridicat de functionalitate si aspect estetic impus de cerintele modei. Beneficiarii acestor produse prezinta trasaturi caracteristice in functie de varsta, sex, venit, gusturi, obiceiuri, traditie si alti factori de natura colectiva sau personala.

Industria textila, ca ramura producatoare de bunuri de larg consum, se caracterizeaza prin diveristatea materiilor prime pe care le prelucreaza. Prelucrarea acestor materiale atat de diferite prin structura lorfizica si chimica necesita tehnologii de fabricatie corespunzatoare.

Diverisficarea ca mijolc de innoire a articolelor textile, are drept scop satisfacerea cerintelor mode si imbunatatirea continua a parametrilor functionali ai produselor, care sa raspunda in masura cat mai mare exigentelor mereu crescande ale consumatorilor. In acelasi timp diversificarea produselor urmareste valorificarea superioara a materiilor prime prin obtinerea unor articole cu cheltuieli materiale cat mai reduse si cu valoare de intrebuintare cat mai larga. La stabilirea resurselor de materii prime pentru noile produse se are in vedere utilizarea la maximum a noilor tipuri de fibre sintetice, folosindu-se caracteristicile lor superioare privind, rezistenta mecanica, revenirea din sifoane, buna stabilitate dimensionala tinand totodata seama si de insusirile negative ale acestora, cum ar fi: incarcarea electrostatica, hidrofilia redusa, tendinta de formare a pillingului.

Daca in etapa actuala se poate considera ca metodele tehnice moderne au permis realizarea unui progres considerabil in toate fazele procesului de productie, nu-i mai putin adevarat ca in pofida tuturor mijolacelor de perfectionare utilizate, realizarea unor produse perfecte nu este o sarcina usoara. De cele mai multe ori, unele produse fabricate prezinta defecte care genereaza pierderi economice datorita calitatii necorespunzatoare a carei importanta nu trebuie trecuta cu vederea: calitatea buna costa dar lipsa de calitate costa si mai mult.

Calitatea productiei reflecta calitatea produselor realizate, laturile activitatii de conceptie, de tehnologie si organizare, iar unul dintre factorii estentiali il constituie si buna fonctionare a masinilor si utilajelor.

Dezvoltarea fortelor de productie si complexitatea proceselor de fabricatie, in conditiile progresului tehnico-stiintific, impun existanta unor utilaje modernizate, bine reglate si cu fonctionare corespunzatoare, necesare realizarii unor bunuri de consum de calitate si cu eficienta crescuta.

In cazul masinilor si instalatiilor, intre caracteristicile tehnice si cele economice exista o stransa relatie de interdependenta, imbunatatirea caracteristicilor tehnice determina modificarea caracteristicilor economice.

2. CONCEPTUL DE CALITATE

Calitatea reprezinta ansamblu insusirilor prin care un produs satisface anumite cerinte.Ea mai poate fi definita ca masura a valorii de intrebuintare a unui bun material sau a unei prestatii (serviciu). Indiferent de forma valorii de intrebuintare, produsul trebuie sa satisfaca nevoi spiritoale,materiale sau de orice alta natura ale unui potential si necunoscut beneficiar, care va deveni,pe masura satisfacer celor preyente,consumatorul de bunuri,cumparatorul.Optiunea cumparatorului va fi influentata de factori de conjunctura, imprejurari care influenteaza decizia,factori in mare masura dependenti de conceptul de calitate.Produsele textile care raspund perfect din punct de vedere functional si estetic a unei utilitati sunt ,,concurate" de produsele impude de moda.Cea mai mare parte a productiei textile este destinata comsumului individual, numai o mica parte fiind utilizata pentru productia de articole tehnice necesare industriei.

Ansamblul insusirilor prin care produsele se diferenteaza se creeaza in procesul de productie, dar se manifesta in procesul de consum. Acest ansamblu se compune din: parametri tehnico-economici, estetici, grad de utilitate, eficienta economica.

Calitatea produselor este determinata de:

1.Calitatea conceptiei sau proiectului. Proiectarea trebuie sa asigure satisfacerea cerintelor beneficiarilor si posibilitatea de utilizare la fabricarea acestuia a unor procedee tehnologice rationale ;

2.Calitatea fabricatiei. Modul in care proprietatilor produsului corespund prescriptiilor din proiect sau documentatia tehnica.

Interpretarea acestora este redata sintetic prin triunghiul calitati:

Bibliografie:

1. Ghimp, M., Iacobeanu, E., Cociu, V., Studiul materiilor prime din industria usoara, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1981;

2. Merticaru, V., Giurgiu, D., Materii prime textile, manual pentru clasa a XI-a, Editura Economica, Bucuresti, 2001;

3. Ciontea, Ghe., Utilajul si tehnologia meseriei, Confectioner imbracaminte din tesaturi si tricoturi, manual, E.D.P., Bucuresti, 1992

4. Gribincea, V., Bordeianu, L., Fibre textile-proprietati generale, Editura Performantica, Iasi, 2002

5. Catedra de tehnologia textilelor, Colectivul de fibre textile, Fibre textile-Aplicatii, Editura Performantica, Iasi, 2005

6. Internet: www.saturntrade.ro, www.captuseli.ro, www.tesaturi.com

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 297 cuvinte
Nr caractere:
41 791 caractere
Marime:
1.14 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Managementul calitatii
Data publicare:
09.08.2017
Structură de fișiere:
  • Fibre textile.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Fibrele textile sunt corpuri solide cu dimensiune transversala mica ,iar dimensiunea...
Fibrele textile sunt cele mai utilizate de om pentru imbracaminte. Daca pana la inceputul acestui...
Una dintre necesitatile vitale ale fiintei umane din toate timpurile a fost ca, pe langa...
Firele sunt produse textile obtinute din fibre, printr-o succesine de operatii tehonogice...
Capacitatea de transformare a fibrelor de bumbac in fire de diverse numere de finete, cu torsiune...
Sus!