Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1.Argument.pag. 1
2. Conceptul de calitate .pag. 3
3. Documente care prescriu calitatea .pag. 4
4. Documente care atestă calitatea .pag. 5
5. Fibre textile.pag. 6
5.1.Fibre naturale.pag. 6
5.2.Fibre artificiale.pag. 7
5.3.Fibre sintetice.pag. 7
6. Calitatea firelor textile.pag.8
6.1.Noţiuni generale.pag.8
7. Calitatea ţesăturilor.pag.9
7.1.Noţiuni generale.pag.9
7.2.Defecte de calitate a ţesăturilor.pag.10
7.3.Parametrii de stabilire a calităţii ţesăturii.pag.17
8.Anexe.pag.21
9.Bibliografie.pag. 22

Extras din atestat:

Argument

Industria textilă a este una din ramurile economice care a cunoscut o evoluţie rapidă a procedeelor tehnologice pe baza introducerii celor mai noi cuceriri şi realizări ale tehnicii. Dezvoltarea complexă şi rapidă a domeniului textil a impus folosirea calculatoarelor electronice în conducerea şi reglarea proceselor, ce au loc pe diferite trepte şi la diferite niveluri.

Industria textilăca ramură a economiei naţionale, contribuie la realizarea bunurilor de larg consum sub formă de fire, ţesături, tricoturi, materiale textile neconvenţionale şi confecţii şi ţesături şi tricoturi.

Cantităţile de produse realizate în industria textilă au tendinţa de creştere în concordanţă cu ridicarea nivelului de trai şi de cultură a oamenilor. Dacă iniţial cerinţele consumatorilor se îndreptau prioritar spre produse cu durată de folosinţă îndelungată, în ultimele decenii s-a produs o schimbare fundamentală, fiind solicitate articole cu un grad ridicat de funcţionalitate şi aspect estetic impus de cerinţele modei. Beneficiarii acestor produse prezintă trăsături caracteristice în funcţie de vârstă, sex, venit, gusturi, obiceiuri, tradiţie şi alţi factori de natură colectivă sau personală.

Industria textilă, ca ramură producătoare de bunuri de larg consum, se caracterizează prin diveristatea materiilor prime pe care le prelucrează. Prelucrarea acestor materiale atât de diferite prin structura lorfizică şi chimică necesită tehnologii de fabricaţie corespunzătoare.

Diverisficarea ca mijolc de înnoire a articolelor textile, are drept scop satisfacerea cerinţelor mode şi îmbunătăţirea continuă a parametrilor funcţionali ai produselor, care să răspundă în măsură cât mai mare exigenţelor mereu crescânde ale consumatorilor. În acelaşi timp diversificarea produselor urmăreşte valorificarea superioară a materiilor prime prin obţinerea unor articole cu cheltuieli materiale cât mai reduse şi cu valoare de întrebuinţare cât mai largă. La stabilirea resurselor de materii prime pentru noile produse se are în vedere utilizarea la maximum a noilor tipuri de fibre sintetice, folosindu-se caracteristicile lor superioare privind, rezistenţa mecanică, revenirea din şifoane, buna stabilitate dimensională ţinând totodată seama şi de însuşirile negative ale acestora, cum ar fi: încărcarea electrostatică, hidrofilia redusă, tendinţa de formare a pillingului.

Dacă în etapa actuală se poate considera că metodele tehnice moderne au permis realizarea unui progres considerabil în toate fazele procesului de producţie, nu-i mai puţin adevărat că în pofida tuturor mijolacelor de perfectionare utilizate, realizarea unor produse perfecte nu este o sarcină uşoară. De cele mai multe ori, unele produse fabricate prezintă defecte care generează pierderi economice datorită calităţii necorespunzătoare a cărei importanţă nu trebuie trecută cu vederea: calitatea bună costă dar lipsa de calitate costă şi mai mult.

Calitatea producţiei reflectă calitatea produselor realizate, laturile activităţii de concepţie, de tehnologie şi organizare, iar unul dintre factorii estenţiali îl constituie şi buna foncţionare a maşinilor şi utilajelor.

Dezvoltarea forţelor de producţie şi complexitatea proceselor de fabricaţie, în condiţiile progresului tehnico-ştiinţific, impun existanţa unor utilaje modernizate, bine reglate şi cu foncţionare corespunzătoare, necesare realizării unor bunuri de consum de calitate şi cu eficienţă crescută.

În cazul maşinilor şi instalaţiilor, între caracteristicile tehnice şi cele economice există o strânsă relaţie de interdependenţă, îmbunătăţirea caracteristicilor tehnice determină modificarea caracteristicilor economice.

2. CONCEPTUL DE CALITATE

Calitatea reprezintă ansamblu însuşirilor prin care un produs satisface anumite cerinte.Ea mai poate fi definită ca măsură a valorii de întrebuinţare a unui bun material sau a unei prestaţii (serviciu). Indiferent de forma valorii de întrebuintare, produsul trebuie să satisfacă nevoi spiritoale,materiale sau de orice altă natură ale unui potenţial si necunoscut beneficiar, care va deveni,pe măsura satisfacer celor preyente,consumatorul de bunuri,cumpărătorul.Optiunea cumpăratorului va fi influenţata de factori de conjunctură, împrejurari care influenţeaza decizia,factori în mare măsură dependenţi de conceptul de calitate.Produsele textile care răspund perfect din punct de vedere funcţional si estetic a unei utilitaţi sunt ,,concurate” de produsele impude de modă.Cea mai mare parte a producţiei textile este destinată comsumului individual, numai o mica parte fiind utilizată pentru productia de articole tehnice necesare industriei.

Ansamblul însuşirilor prin care produsele se diferenţeaza se creează în procesul de producţie, dar se manifestă in procesul de consum. Acest ansamblu se compune din: parametri tehnico-economici, estetici, grad de utilitate, eficienta economică.

Calitatea produselor este determinată de:

1.Calitatea concepţiei sau proiectului. Proiectarea trebuie să asigure satisfacerea cerinţelor beneficiarilor si posibilitatea de utilizare la fabricarea acestuia a unor procedee tehnologice rationale ;

2.Calitatea fabricaţiei. Modul în care proprietăţilor produsului corespund prescripţiilor din proiect sau documentaţia tehnică.

Interpretarea acestora este redată sintetic prin triunghiul calităţi:

Bibliografie:

1. Ghimp, M., Iacobeanu, E., Cociu, V., Studiul materiilor prime din industria uşoară, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1981;

2. Merticaru, V., Giurgiu, D., Materii prime textile, manual pentru clasa a XI-a, Editura Economică, Bucureşti, 2001;

3. Ciontea, Ghe., Utilajul şi tehnologia meseriei, Confecţioner îmbrăcăminte din ţesături şi tricoturi, manual, E.D.P., Bucureşti, 1992

4. Gribincea, V., Bordeianu, L., Fibre textile-proprietăţi generale, Editura Performantica, Iaşi, 2002

5. Catedra de tehnologia textilelor, Colectivul de fibre textile, Fibre textile-Aplicaţii, Editura Performantica, Iaşi, 2005

6. Internet: www.saturntrade.ro, www.captuseli.ro, www.tesaturi.com

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fibre textile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 297 cuvinte
Nr caractere:
41 791 caractere
Marime:
1.14MB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Managementul Calității
Predat:
la liceu
Sus!