Atestat Pascu Andrada

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1.Tema.pag 1
2.Argument.pag 2
3.Camil Petrescu - Biografie.pag 5,6,7,8,9,10,11,12,13
4.Operele si personajele lui Camil Petrescu.pag 14,15,16
5.Reinterpretare si polemica in destinul unui personaj-Mitica Popescu.pag 17,18,19,20
6.Jocul Ielelor.pag 21,22,23,24
7.Suflete Tari.pag 25
8.Concluzie.pag 26
9.Bibliografie.pag 27

Extras din atestat:

Argument :

Mi-am ales aceasta tema, in primul rand din curiozitate, "drama intelectualului" reprezentand defapt baza pieselor lui Camil Petrescu. M-am intrebat care ar putea fii aceasta drama, motivul general al problematicii mintilor ascutite, si am descoperit : drama reprezinta defapt o multitudine de intrebari, idei devenite obsesii, care duc de multe ori la sfarsitul vietii.M-a fascinat sa urmaresc psihologia personajelor in drama lor de idei si sa observ cat de mult poate sa afecteze aceasta gandire,conflictul lor interior , introspectia.

In al doilea rand, dramaturgia lu Camil Petrescu este cu totul si cu totul speciala prin tot ce a adus nou in literatura romana.Spre deosebire de alti dramaturgi, Camil Petrescu se bazeaza pe realitatea constiintei sale si pe sincronizarea desavarsita a literaturii cu filozofia epocii, intr-un limbaj exact,precis,asemenea unui jurnal sau a unei confesiuni.

In concluzie,omul cat traieste invata, iar eroii lui Camil Petrescu sunt doar niste exemple negative, din care iubitorii de literatura trebuie sa invete, adica sa accepte lucrurile din jurul lor asa cum sunt, fara sa incerce sa dezvaluie mistere si sa puna intrebari.

Camil Petrescu - Biografie

S-a nascut la Bucuresti, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, inainte de nasterea scriitorului) si al Anei Cheler. A fost crescut de o doica din familia subcomisarului de politie Tudor Popescu, din mahalaua Mosilor. Dupa gimnaziu, continua studiile la Colegiul "Sfantul Sava" si la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Rezultatele bune la invatatura il transforma in bursier intern, iar din 1913 urmeaza cursurile Facultatii de Filozofie si Litere de la Universitatea Bucuresti. Isi ia cu brio licenta, cu calificativul "magna cum laude", in fata unei comisii prezidata de profesorul de filosofie P.P. Negulescu . Devine mai apoi profesor de liceu la Timisoara. Isi ia doctoratul in filosofie cu o teza despre teatru, intitulata "Modalitatea estetica a teatrului". A publicat un studiu in lucrarea "Istoria filosofiei", coordonata de N. Bagdasar, legat de un camp nou, fenomenologia in opera lui Husserl.

Debuteaza in revista Facla (1914), cu articolul Femeile si fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.

Intre 1916 - 1918 participa ca ofiter la primul razboi mondial, iar experienta traita acum se regaseste in romanul ' Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi ' (1930). In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Dupa un stagiu intr-un spital militar, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. In timpul unui bombardament german isi pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea il va marca intreaga viata, dupa cum isi noteaza in Jurnal: "Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie sa fac eforturi ucigatoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc(...) Sunt exclus de la toate posibilitatile vietii. Ca sa merg pe strada trebuie sa cheltuiesc un capital de energie si de atentie cu care altii pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjeaza "in soapta" eu raman vecinic absent". Ambianta razboiului va intra, de asemenea, in roman. In 1918 va fi eliberat din lagarul german, revenind la Bucuresti.

Inca din anul 1920 participa la sedintele cenaclului Sburatorul condus de Eugen Lovinescu, iar in revista omonima publica primele poezii. Furtunosul gazetar de stanga, N. D. Cocea e modelul sau spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului sau erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor si a eroului sau, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri. Idee. Ciclul mortii in 1923. In 1933 publica cel mai valoros roman al sau si unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust.

In 1939 este numit directorul Teatrului National din Bucuresti, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti. Astfel, masivul roman social inchinat lui Nicolae Balcescu Un om intre oameni ramane neterminat. Ion Negoitescu ii va caracteriza sec romanul, drept "o intreprindere jalnica". Motivul este simplu, Camil Petrescu a imbratisat principiile realismului socialist si a devenit unul dintre cantaretii noului regim comunist.

Jurnalul unui scriitor este cu atat mai important cu cat mai importanta este opera scriitorului respectiv. Insemnarile zilnice pot constitui doar o simpla anexa a creatiei sau, dimpotriva (asa cum se intampla, de exemplu, in cazul lui N.Steinhardt si I.D.Sarbu), pot reprezenta piesele de rezistenta ale acesteia. Confesiunile sunt si mai interesante atunci cand nu vizeaza doar cancanurile vietii literare, ci aduc o serie de precizari importante privind geneza operei si viziunea autorului despre literatura.

Bibliografie:

"Teze si antiteze" - Camil Petrescu

Limba si literatura romana"

www.wikipedia.com

George Pruteanu: Cronici literare

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
10 744 cuvinte
Nr caractere:
55 929 caractere
Marime:
266.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
07.08.2017
Structură de fișiere:
  • Drama intelectualului in piesele lui Camil Petrescu.doc
Predat:
Liceul de muzica Dinu Lipatti din Bucuresti
Sus!