Aplicarea criteriilor de culoare în creația confecțiilor textile

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Uneltele si obiectele sunt creatii specifice activitati umane, infaptuite prin munca sociala constienta, corespunzatoare unui scop bine definit.

Un cursul experientei sale, omul a trebuit sa se apere de intemperii, sa infrunte animale si sa-si procure hrana. Aceste necesitati au determinat construirea de adaposturi, confectionarea imbracamintei, precum si executarea si perfectionarea uneltelor. Acumularea experientelor dobandite nu ar fi fost posibila fara formarea omenirii.

Creatia de obiecte s-a perfectionat in cursul istoriei, corespunzator nevoilor materiale si diverselor relatii intre membrii grupului social, precum si in functie de materialele si mijloacele de prelucrare disponibile, avand deci un caracter istoric, oglindind conditiile in care a luat fiinta.

Cap I Aplicarea criteriilor de culoare

Culoarea materialelor are o contributie esentiala la aspectul confectiilor.

Culoarea materialelor textile apare sub urmatoarele aspecte:

1 colorarea intregii suprafete

2 efect dominant de culoare rezultat din contextura sau ornamentarea suprafetei

3 efect policrom rezultat din elementele decorative aplicate prin imprimare,tricotare sau prin tesere.

La imbracaminte se disting urmatoarele cazuri de folosire a cromaticii:imbracaminte monocroma, imbracaminte monocroma cu elemente de alta culoare, imbracaminte in mai multe culori si imbracaminte realizata din textile policrome.

Efectul cromatic al vestimentatiei se poate realize si prin asocierea diverselor piese vestimentare in culori diferite, ca de exemplu fusta si bluza sau pantaloon si veston de culori diferite. Aspectul vestimentatiei devine diversificat si prin aspectul cromatic al accesoriilor care se pot asocial ansamblului si prin armonie si contrast.

In general se recomanda evitarea fragmentarii aspectului prin diversitate excesiva de culori, care depaseste armonia oferita de doua sau cel mult trei culori dominante. Preferintele collective sunt bazate pe rezolvari cromatice intrate in uzul general.

Preferintele individuale sunt foarte variate. Fiecare om are o culoare sau gama de culori preferate; acestea nu trebuie sa contrazica pe cele colective sau generale. In diversele domenii ale creatiei s-au format anumite game cromatice uzuale, datorita folosirii indelungate a materialelor in culori naturale sau in culori cerute de functionalitate.

La imbracamintea de uz curent se folosesc culorile estompate sau neutre. In general, pentru fondul imbracamintei se folosesc albul, negrul sau culoarea naturala data fiind de material. Aceasta traditie cromatica, folosita si in arta populara, se continua, fiind diversificata in cadrul oferit de conditiile tehnologice si contemporane.

La imbracamintea pentru barbate predomina gamele de griuri, sau alte nuante de culori rupte (prin rupere se intelege diminuarea intensitatii cromatice). Se folosesc insa si culori mai vii, in functie de temperamentul si mediul de viata al purtatorului. La camasi predomina albul si culorile deschise. Pe acest fond predominant al tinutei format gri si alb se aplica si culorile de accent date de cravate si batiste.Imbracamintea pentru femei prezinta, din punct de vedere coloristic, o diversitate si mai mare in functie de felul imbracamintei, existand un colorit diferentiat pentru lenjerie, imbracaminte de interior si cea de exterior, in anotimplul cald sau rece.

Bibliografie:

1. Notiuni de creatie -Virgil Salvanu

-Margit Simion

-Carol Nebel

2. Tehnologii textile de confectii -E. Iosif

-G.Penciu

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicarea criteriilor de culoare in creatia confectiilor textile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
163 cuvinte
Nr caractere:
1 165 caractere
Marime:
13.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Atestat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
culori, creatie, textile, criterii
Predat:
la gimnaziu
Sus!