Renașterea Mânăstirii Noul Neamț

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Introducere
Capitolul I. Infiintarea Manastirii Noul-Neamt
Capitolul II. Manastirea Noul-Neamt de la infiintare pana la Marea Unire (1918)
Capitolul III. Manastirea Noul-Neamt din perioada interbelica pana la inchiderea
ei in 1962
Capitolul IV. Manastirea Noul-Neamt in perioada cat a fost inchisa (1962-1990)
Capitolul V. Renasterea Manastirii Noul-Neamt
Incheiere
Bibliografie

Extras din atestat:

Intr-una din diminetile superbe de inceput de toamna, un grup de elevi de la scoala-internat nr. 2 si copiii ce frecventeaza Centrul Social ,,Sf. Dimitrie" s-au adunat in fata bisericii cu acelasi nume, unde ii astepta parintele-diacon Andrei, care avea sa ne insoteasca in pelerinajul la Manastirea Noul-Neamt din Chitcani. Era pentru prima oara cand mergeam la marea lavra din Basarabia, despre care citisem si auzisem atatea. Cu atat mai explicabile erau emotiile.

Ajunsi in fata manastirii, mi-am amintit de versurile marelui nostru poet, parintele Alexie Mateevici, care in poezia ,,Noul-Neamt" descrie manastirea pe care a vizitat-o in vremea cand ,,se coace poama". La inceput este amintita ,,clopotnita inalta" care domneste imprejurimile tihnitei manastiri. Intr-adevar, clopotnita este cea care iti apare de departe, caci este impunatoare.

Suntem intampinati cu multa dragoste de catre ghidul nostru, ierodiaconul Alexie, blandetea caruia iti patrunde inima si iti topeste toate nelinistile, gandurile desarte. Sfintia sa ne explica, intr-o dulce vorba romaneasca, ce este viata monahala si cine se poate face calugar. Apoi aflam date din istoricul manastirii, care isi trage numele de la vechea lavra a Moldovei - Manastirea Neamt din Carpati.

Smeritul nostru ghid ne conduce in biserica de vara, unde se afla copia vestitei icoane facatoare de minuni de la Noul-Neamt (originalul se afla la Manastirea Caldarusanu, Romania). Tot aici se afla racla cu sfinte moaste, cu o particica din lemnul Sfintei Cruci, donata de patriarhul Ierusalimului.

Suntem in Muzeul manastirii, care in cele doua camere pastreaza icoane cu sfinti, candele vechi, pietre din catacombele romane, din Muntii Sinai, simboluri crestine, vesminte preotesti, carti de cult din secolele trecute, fotografii. Pana in anul 2001, in cadrul manastirii a functionat un seminar teologic, care, din pacate, a fost inchis.

La despartire, parintele Alexie ne-a indemnat sa povestim si altora despre cele vazute, auzite, dar mai ales traite, la manastire; sa vietuim in rugaciune si fapte bune. Inainte de plecare, egumenul manastirii, parintele Paisie, ne-a binecuvantat si ne-a invitat la o agapa frateasca in trapeza, unde am gustat din bucatele gatite de fratii cu ascultare la bucatarie, rostind rugaciunea inainte de masa si multumindu-i lui Dumnezeu pentru bunatatile ce nu le-a dat.

Am parasit blanda Manastire Noul-Neamt miscati de istoria ei zbuciumata. Dragostea, smerenia si bunatatea parintelui Alexie ne fac sa ne dorim din suflet o revenire in inima ortodoxiei basarabene, dar si o cunoastere mai ampla a istoriei lavrei Nou-Nemtene. Aceasta dorinta, urmata de cautari si un studiu, s-a materializat in modesta lucrare ce o propunem atentiei Dumneavoastra.

Introducere

Fiecare dintre noi a auzit cuvantul manastire. Este o institutie religioasa cuprinzand una sau mai multe biserici, inconjurate de corpuri de chilii, unde traiesc, potrivit unor reguli de viata austere si izolati de lume, calugari (monahi) si calugarite (monahii). Dumnezeu a impanzit intregul Pamant cu manastiri si schituri si nu doar in spatiul ortodox, ci si in cel romano-catolic si greco-catolic.

Bibliografie:

1. Arhimandrit Paisie (Cecan), Manastirea Sfintei Inaltari a Domnului Noul-Neamt, Chitcani, 2005.

2. Postarenco Dinu. Manastirea Noul-Neamt, 1994.

3. Pelin Valentina. Catalogul general al manuscriselor moldovenesti pastrate in URSS, Chisinau, 1989.

4. Ilvitchi Luminita, Manastirile si schiturile din Basarabia, Chisinau, Ed. Museum, 1999.

5. Revista Cugetul.

6. Magazinul ilustrat ,,Lumea Credintei", ,,Manastirea Noul-Neamt", Lavra Basarabiei.

7. ????????? ??????, ??????? ?????-????????????? ????-????????? ??????????? ?????????, Editura ,,Sfantul Paisie Velicicovschi", Manastirea Noul-Neamt, 2004.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Renasterea manastirii Noul Neamt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 499 cuvinte
Nr caractere:
31 501 caractere
Marime:
36.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
manastire, renastere
Predat:
la liceu
Sus!