Virusi, viermi, troieni

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1. ARGUMENT . 4
2. INTRODUCERE . 5
3. CE ESTE UN VIRUS DE CALCULATOR? 6
4. ISTORIA VIRUSILOR . 7
5. CLASIFICAREA VIRUSILOR . 11
6. CE ESTE UN VIERME DE CALCULATOR ? 15
7. ISTORIA VIEMILOR 15
8. CLASIFICAREA VIERMILOR 17
9. SIMPTOMELE UNUI SISTEM VIRUSAT . 18
10. MODALITATI DE PROTECTIE ,PROGRAMELE ANTIVIRUS ... 19
11. ACTUALII VIRUSI SI VIERMI ... 21
12. LUCRARE DE LABORATOR - SCANAREA VIRUSILOR . 24
13. TEST DE EVALUARE . 33
14. BIBLIOGRAFIE . 36

Extras din atestat:

1. ARGUMENT

In zilele noastre a aparut un concept care va revolutiona progresul omenirii, avand din punct de vedere istoric insemnatatea pe care a avut-o revolutia industriala. Societatea informationala poate fi gasita la intersectia dintre ramurile ,alta data distincte, ale telecomunicatiilor si calculatoarelor, grupate in jurul informatiei digitale. Privita separat, fiecare dintre aceste ramuri a contribuit in timpul ultimului secol la o crestere a standardului nostru de viata, lasand in urma schimbari sociale pe scara larga.

Se spune ca un calculator este construit dintr-un ansamblu de doua componente: resurse fizice (hardware) si de programe (software), care asigura prelucrarea automata a datelor. Cu alte cuvinte este o masina care usureaza activitatea umana. Aici intervine factorul uman, omul fiind de fapt o a treia componenta. Cele trei aspecte, uman, software si hardware nu sunt independente. Perfectionarea unuia dintre aspecte determina si progresul celorlalte doua, chiar daca nu in acelasi ritm. De perfectionarea componentelor hardware si software se ocupa multi oameni cu experienta, insa de progresul factorului uman trebuie sa ne ocupam noi insine.

Calculatorul ne ajuta sa dam viata ideilor - capteaza cuvinte, reda imagini, controleaza alte masini. El este o extensie a posibilitatilor umane, care ne permite sa ne depasim limitele, dar acesta prezinta si anumite riscuri si dezavantaje .

In timpul relativ scurt de la aparitia Internetului, probabil cea mai importanta realizare tehnologica a omului prin prisma impactului avut asupra a numeroase domenii ale vietii sociale, o serie de "creaturi" electronice, cu nume bizare ca: troieni, viermi ori virusi si-au facut aparitia si ne ameninta calculatoarele , acesta fiind unul din dezavantajele la care urilizatorii calculatoarelor risca sa fie expusi .

Acest proiect vine in intampinarea acestei idei, oferind o posibilitate de a invata si aprofunda cunostintele necesare oricarui tanar din ziua de azi.

- Modul cum culegi, administrezi si folosesti informatia fac din tine un castigator sau un infrant in viata - , asa subliniaza Bill Gates rolul actual al sistemelor de calcul in viata noastra, a tuturor.

2. INTRODUCERE

Dezvoltarea industriei IT, extinderea domeniilor de utilizare a calculatoarelor la majoritatea domeniilor vietii cotidiene aduce pe langa beneficiile mai mult sau mai putin evidente si o serie de probleme datorate nu atat constructiilor defectuoase ala echipamentelor de calcul cat mai mult dorintei unor persoane de a face rau folosind echipamentele de calcul si de comunicatii. Scopul acestor persoane variaza de la simpla dorinta de a se distra de a se afirma in fata colegilor pana la persoane puternic motivate financiar sau ideologic cu un nivel de cunostinte ridicat in domeniu.

Hackeri sunt persoane care poseda cunostintele necesare pentru a crea instrumente care sa le permita atacarea sistemelor de calcul. Exista doua categorii de hackeri : asa numitii white hat sunt hackeri (spargatorii cu palarii albe)care cauta posibilele cai de atacuri cu scopul de a informa producatorii din domeniu ca acestia sa poata lua masurile necesare pentru remedierea problemelor semnalate ; black hat hacker (palarii negre) sunt raufacatorii care dupa ce depisteaza bresele de securitate le folosesc pentru a le exploata cu rea vointa de cele mai multe ori in scopuri financiare.

Instrumentele folosite de raufacatori sunt diversificate. Pentru ca aproape fiecare calculator este conectat la Internet, programele daunatoare s-au raspandit considerabil. In plus, au aparut si variante noi, care pana nu demult erau aproape necunoscute. Limitele terminologice nu sunt foarte clare, dat fiind faptul ca exista programe daunatoare care sunt in acelasi timp si virus, si vierme si troian. Definitiile ,,clasice" sunt urmatoarele:

Virus - Virusii de calculator se raspandesc in interiorul unui sistem. Ei sunt activati prin executarea unui program sau de pornirea calculatorului. Un virus poate ,,sari" la un alt sistem doar prin intermediul unui mediu de transfer (de exemplu o discheta sau un CD) sau ca fisier atasat unui e-mail. Cei mai multi virusi dezactiveaza functii importante ale sistemului atacat, modifica sau sterg date.

Vierme Spre deosebire de virusi, un vierme se poate inmulti singur intr-o retea. Poate fi vorba atat despre o retea locala, cat si despre Internet. Viermii se auto-expediaza, de pilda, la contactele din agenda clientu-lui de e-mail si utilizeaza bresele de securitate din Windows pentru a patrunde in sis tem. Ei ,,cara" in spate adevaratul program distructiv, care se va manifesta sub forma unui virus.

Troieni Acest tip de programe se deghizeaza ca aplicatii utile, insa produc distrugeri fara sa fie observati de catre utilizator. In majoritatea cazurilor troienii cauta informatii sensibile, ca de exemplu numere de carti de credit sau coduri de acces la conturi online, parole etc. Aceste date sunt apoi transmise autorului troianului.

Virusi Backdoor Este o subgrupa a troienilor care deschid o usa ,,din spate" (back door) in sistem, pentru a permite unui hacker accesul pe acesta. In unele cazuri acesta poate obtine din Internet controlul total asupra calculatorului afectat.

Phishing In cazul Phishing-ului este vorba despre un mesaj care arata ca unul autentic, prin care destinatarul este indrumat, de pilda, sa-si introduca datele de acces la un anumit cont. Aceste date sunt apoi transferate hacker-ului. Bancile sau alte firme nu vor cere niciodata introducerea datelor de cont printr-un e-mail. Atunci cand se apeleaza o pagina de In ternet pentru aplicatii de online banking, utilizatorul trebuie sa se asigure ca adresa corespunde celei pe care o accesaza in mod nor mal si ca este vorba despre o conexiune securizata (care poate fi recunoscuta dupa protocolul HTTPS din adresa).

Rootkit-ul este un program sau un set de programe prin care un atacator incearca sa-si ascunda prezenta in interiorul unui PC infectat si pe deasupra ii asigura accesul pe viitor la toate componentele sistemului. Modalitatea prin care se realizeaza acest lucru consta in alterarea firului normal de executie a proceselor din sistemul de operare sau prin manipularea setului de informatii folosite de sistemul de operare ca variabile de sistem. Desi un rootkit nu este neaparat un program care are un caracter rauvoitor (celebrul caz Sony), in majoritatea cazurilor el este folosit impreuna cu alte aplicatii periculoase, formand un sistem complex de exploatare a unui PC.

Bibliografie:

- Dumitru, George Programe Antivirus Ed. Teora 1997

- Victor Valeriu Patriciu Criptorafia si securitatea retelelor de calculatoare Ed. Tehnica 1994 Bucuresti

- Peter Norton Retele de calculatoare Ed. Teora 2002 Bucuresti,

- Terry William Ogletree Firewalls, protectia retelelor conectate la Internet, Ed. Teora 2001 Bucuresti,

- Tim Parker, Mark Sportack, TCP/IP, Ed. Teora 2002 Bucuresti,

- Pagini si publicatii online de pe Internet pe tema securitatii:

www.symantec.com

www.microsoft.com

http://www.anbar.co.uk/products/ccsa/home.html

http://www.kumite.com/myths/myths.htm

http://www.laptopulmeu.net/2010/scapa-de-virusi/

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
12 674 cuvinte
Nr caractere:
63 282 caractere
Marime:
6.70 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatica
Data publicare:
08.05.2018
Structură de fișiere:
  • Virusi, viermi, troieni.docx
Predat:
Liceul Tehnologic “Vasile Sav” din Roman
Profesorului:
Vlăduț Lăcrămioara
Te-ar putea interesa și:
Evitarea virusilor Daca mesajele nesolicitate sunt suparatoare, virusii sunt daunatori....
Pe atunci, cel mai probabil iti puteai virusa calculatorul daca incarcai sistemul de operare de...
Securitatea calculatorului nu mai este ceva la care sa te gandesti mai tarziu; o aparare...
Daca navighezi de ceva vreme pe net, sigur ai intalni un virus sau macar calculatorul este scanat...
CAPITOLUL 1 VIRUSI INFORMATICI 1. Definitia virusilor informatici 2. Istoria virusilor. 3....
Sus!