Lucrarea de fata reprezinta o aplicatie simpla, ce are ca rol, reprezentarea grafica a unor functii matematice simple si a conicelor.
Reprezentarea grafica a unei functii este foarte importanta in cadrul problemelor de analiza matematica, deoarece aceasta ne poate ajuta in solutionarea problemelor respective. Programul permite de fapt, studiul graficelor unor functii matematice elementare si analiza lor pe intervale. De aceea, cum a si fost logic, s-a folosit modul grafic al limbajului Pascal. Acest program ar putea fi utilizat chiar si in procesul de instruire a elevilor, pentru a intelege mai bine si a studia vizual reprezentarea grafica a unei functii.
In prezent, in cadrul lectiilor de matematica, dar mai concret, in cadrul orelor de analiza matematica, ce au ca tematica de studiu, functiile, o atentie deosebita i se atrage studiului functiilor. Iar scopul final, este reprezentarea grafica a functiei, variatia sa pe anumite intervale, punctele de extrem si semnul functiei.
Pana la "era calculatoarelor" multe dintre operatiile matematice necesitau mult timp si o atentie sporita. Astazi insa, cu ajutorul calculatorului si a unui algoritm matematic bine pus la punct, se poate scurta durata de calcul chiar si la cateva sutimi de secunda, si se obtin rezultate cu o precizie care iarasi ar consuma un timp enorm.
Asadar, avantajul oferit de catre calculator omului este indiscutabil si acesta nu doar in sfera matematicii ci si in multe alte domenii (ex:fizica, chimie, biologie, astronomie etc.). In curand se va ajunge ca prezenta calculatorului in orice domeniu sa fie indispensabila, si multe dintre atributiile omului vor fi treptat preluate de roboti condusi de o intelegenta artificiala.
2. Despre limbajul Turbo Pascal
Un limbaj de programare este un limbaj artificial care prin exprimari simbolice (directive, comenzi, instructiuni) descrie operatiile de prelucrare automata a datelor, necesare pentru rezolvarea unei anumite probleme a utilizatorului.
Calculatorul manipuleaza informatia sub forma binara. El nu intelege decat comenzi date in binar. Codul in care sunt scrise aceste comenzi este codul binary, iar limbajul este limbajul masina. Se numeste asa pentru ca el este un limbaj al masinii, al procesorului. Este specific fiecarui tip de masina deoarece setul de instructiuni pe care le intelege calculatorul trebuie sa se regaseasca sub forma de circuite electronice in procesor. Pentru om este foarte greu sa urmareasca un program scris in limbajul masina, program care este un sir de cifre binare. Instructiunile din limbajele de nivel inalt sunt traduse in acel sir de cifre binare, care constituie codul masina. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unor programe traducatoare.
Din aceasta cauza au fost create limbajele de programare de nivel inalt. Ele sunt mai apropiate de limbajul uman si sunt in general portabile, adica, cu foarte mici modificari, un program scris in astfel de limbaj va putea fi executat pe orice tip de calculator. O instructiune dintr-un limbaj de nivel inalt codifica un grup de instructiuni masina. Limbajele de programare de nivel inalt se mai numesc si limbaje algoritmice deoarece descriu algoritmul de rezolvare a problemei sub forma unei secvente de instructiuni care se vor executa in ordinea in care au fost scrise. Limbajul Pascal este un deci, un limbaj de nivel inalt.
3. Pornirea si rularea programului
Pentru exemplificare, se poate reprezenta grafic una din urmatoarele functii: functia polinomiala, functia exponentiala, functia logaritmica si conicele: parabola, elipsa si hiperbola.
Astfel, am ales ca reper, reperul cartezian de reprezentare, cu axele de coordonate xOy iar reprezentarea grafica se va putea studia in intervalul [-320, 320] pe axa Ox si in intervalul [-240,240] pe axa Oy, la scara (zoom-ul) de 1:1. Programul permite, asa cum scrie si in cadrul executiei programului, redimensionarea graficelor pentru o mai buna vizualizare si intelegere. Acest lucru se va putea realiza cu ajutorul tastelor '+' si '-'. Iar pentru ca intervalele de monotonie (de variatie a functiei) sa fie vizibile, am realizat si scalarea axelor de coordonate incepand de la zoom-ul de 3, din 5 in 5, si incepand de la 10 - din unitate in unitate. Pentru zoom mai mic decat 3 nu am realizat acest lucru deoarece numerele s-ar suprapune si nu ar fi posibila vizualizarea normala a graficului.
Pentru inceput, in urma executiei programului, utilizatorului ii va aparea un meniu interactiv in modul text de unde va putea selecta optiunea respectiva. Pentru a reveni din modul grafic, utilizatorul poate apasa orice tasta, ceea ce-l va duce pe utilizator inapoi in meniul din modul text. In cazul in care utilizatorul doreste parasirea programului, acesta va apasa tasta "0".
Utilizatorul va putea introduce argumentele functiei si respectiv: pentru functia polinomiala - ordinul functiei si coeficientii, pentru functia exponentiala - baza exponentialei, pentru functia logaritmica - baza logaritmului iar pentru conice argumentele.
Este necesar ca datele introduse de utilizator sa fie corecte pentru a nu induce erori in rularea programului. De aceea trebuiesc respectate unele cerinte cum ar fi, de exmplu, introducerea unui numar intreg sau real si nu a unor
B. Patrut, M. Milosescu, Informatica (Manual cls. a IX-a) - "ed. Teora, 1999"
Tudor Sorin, Turbo Pascal (Manual cls. a IX-a) - "ed. L&S Infomat"
Tudor Sorin, Informatica (varianta Pascal) - "ed. L&S Infomat"
Stefan Mirica, Inocentiu Draghicescu, Matematica (Manual cls. a XI-a) - "ed. Aramis", 2002
B. Patrut, Invatati limbajul PASCAL in 12 lectii - ed."Teora", 2003
George Daniel Mateescu, Pavel Florin Moraru, Informatica (Manual cls. a XI-a) - "ed.Niculescu", 2002
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?