Simularea jocului de dame pe calculator

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1. Introducere 4
2. Despre limbajul Pascal 5
3. Modul de utilizare al programului 6
4. Structura programului 7
5. Codul sursa 13
6. Bibliografie 24

Extras din atestat:

Aplicatia respectiva doreste sa imite jocul de dame dintre doi parteneri simulat pe calculator. Aceasta poate fi utilizata in scopuri distractive, cum ar fi o partida din jocul de dame intre doi copii, in cazul in care acestia nu dispun de o tabla de sah, dar au in schimb un calculator.

Pana nu demult, cand calculatoarele lipseau din viata cotidiana a omului, acesta era nevoit sa utilizeze mijloacele clasice puse la dispozitie. De exemplu, in domeniile stiintei (ex:fizica, chimie, biologie, astronomie etc.) erau limitate cunostintele, din cauza lipsei de tehnologii performante care ar fi indeplinit multe din operatiile si calculele precise nerezolvabile de om. Acestea necesitau mult timp si o atentie sporita. Astazi insa, cu ajutorul calculatorului si a unui algoritm matematic bine pus la punct, se poate scurta durata de calcul chiar si la cateva sutimi de secunda, si se obtin rezultate cu o precizie care iarasi ar consuma un timp enorm.

Dar utilitatea calculatorului nu este relevanta doar in domeniul stiintelor. Calculatorul s-a bucurat de un succes remarcabil si in domeniul distractiv, in prezent existand o multitudine de jocuri ce sunt rulate pe calculator (strategice, sportive, de inteligenta, simulatoare de masini, etc).

Astfel, aplicatia respectiva reprezinta un simulator al jocului de dame, joc de inteligenta ce este foarte mult practicat atat in randul copiilor cat si in randul celor maturi. Si desi este o aplicatie simpla, cred ca utilizarea acesteia in scopuri distractive ar avea o importanta la fel de mare ca a celor mai complicate jocuri pe calculator.

Asadar, avantajul oferit de catre calculator omului este indiscutabil. In curand se va ajunge ca prezenta calculatorului in orice domeniu sa fie indispensabila, si multe dintre atributiile omului vor fi treptat preluate de roboti condusi de o intelegenta artificiala.

Mentionez ca aplicatia respectiva reprezinta doar o incercare de simulare a jocului de dame pe calculator, in prezent existand o multime de jocuri de acest fel, mult mai performante. Totusi acest joc poate fi folosit si de acei ce vor sa invete a juca dame.

2. Despre limbajul Pascal

Un limbaj de programare este un limbaj artificial care prin exprimari simbolice (directive, comenzi, instructiuni) descrie operatiile de prelucrare automata a datelor, necesare pentru rezolvarea unei anumite probleme a utilizatorului.

Calculatorul manipuleaza informatia sub forma binara. El nu intelege decat comenzi date in binar. Codul in care sunt scrise aceste comenzi este codul binary, iar limbajul este limbajul masina. Se numeste asa pentru ca el este un limbaj al masinii, al procesorului. Este specific fiecarui tip de masina deoarece setul de instructiuni pe care le intelege calculatorul trebuie sa se regaseasca sub forma de circuite electronice in procesor. Pentru om este foarte greu sa urmareasca un program scris in limbajul masina, program care este un sir de cifre binare. Instructiunile din limbajele de nivel inalt sunt traduse in acel sir de cifre binare, care constituie codul masina. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unor programe traducatoare.

Din aceasta cauza au fost create limbajele de programare de nivel inalt. Ele sunt mai apropiate de limbajul uman si sunt in general portabile, adica, cu foarte mici modificari, un program scris in astfel de limbaj va putea fi executat pe orice tip de calculator. O instructiune dintr-un limbaj de nivel inalt codifica un grup de instructiuni masina. Limbajele de programare de nivel inalt se mai numesc si limbaje algoritmice deoarece descriu algoritmul de rezolvare a problemei sub forma unei secvente de instructiuni care se vor executa in ordinea in care au fost scrise. Limbajul Pascal este un deci, un limbaj de nivel inalt.

3. Modul de utilizare al programului

Odata cu pornirea programului, pe ecran va aparea o fereastra in care va fi reprezentata o tabla de sah pe care sunt aranjate toate damele in pozitie de joc. Tabla de sah, de dimensiuni 8x8, este alcatuita din patratele de culoare alba si rosie, damele fiind aranjate pe patratelele rosii. Damele pentru cei doi participanti la joc, sunt de culoare neagra si de culoare violeta, cele negre aflandu-se in partea de sus a ecranului iar cele violete in partea de jos. Tot in partea de sus, in afara tablei de joc, este afisat un mesaj cu privire la jucatorul care trebuie sa faca miscarea, lucru mentionat prin culoarea pieselor. Intotdeauna, primul incepe jucatorul cu piesele violete.

Mutarea unei piese se realizeaza cu ajutorul tastelor sageti up, down, left, right. Astfel, pe tabla se afla un patrat cu chenarul negru, care initial se gaseste pe pozitia (a,1), acesta indicand pozitia curenta a cursorului pentru jocul de dame.

Bibliografie:

B. Patrut, M. Milosescu, Informatica (Manual cls. a IX-a) - "ed. Teora, 1999"

Tudor Sorin, Turbo Pascal (Manual cls. a IX-a) - "ed. L&S Informat"

Tudor Sorin, Informatica (varianta Pascal) - "ed. L&S Informat"

B. Patrut, Invatati limbajul PASCAL in 12 lectii - ed."Teora", 2003

George Daniel Mateescu, Pavel Florin Moraru, Informatica (Manual cls. a XI-a) - "ed.Niculescu", 2002

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
4 224 cuvinte
Nr caractere:
21 903 caractere
Marime:
45.22 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatica
Data publicare:
31.07.2017
Structură de fișiere:
  • Simularea jocului de dame pe calculator.doc
Predat:
la liceu
Profesorului:
Vancea Ioan
Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL 1. 1.1. APARITIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE BASCHET Baschetul este un joc sportiv de...
ste inutil sa mai spunem ca traim astazi intr-o era a informaticii si a calculatoarelor. Ceea ce...
1.1.1. Definitii Sistemul de calcul (SC, System Computer sau calculator) este reprezentat de o...
Se poate observa pe zi ce trece, o dependenta tot mai mare a tuturor tipurilor de companii, de...
ARHITECTURA CALCULATOARELOR 2003/2004 CURSUL 1 CAPITOLUL 1: Stocarea datelor 1.1 Stocarea...
Sus!