Securizarea rețelelor wireless

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
Capitolul 1. Definiție 4
1.1 Noţiuni introductive 4
1.2.Avantaje 5
1.3. Dezavantaje 5
Capitolul 2. Tipuri de reţele si standarde. 7
2.1. Informaţii despre standardele reţelelor wireless 8
2.2.Reţele wireless 9
Capitolul 3. Tipuri de atacuri în comunicaţiile wireless 11
3.1.Atacurile locale 11
3.2.Atacul la distanţă 12
3.3. Atacuri pasive 13
3.4 Atacuri active 13
Capitolul 4. Selectarea strategiei de securitate potrivite 15
4.1.Metode de autentificare: 15
4.2.Metode de criptare a datelor: 15
4.3. Scheme de securizare 17
4.4. Exemplu 18
Concluzii 19
Bibliografie 20
Anexe 22

Extras din atestat:

Apariţia primelor calculatoare electronice a constituit un salt uriaş în direcţia automatizării activităţii umane. Nu există astăzi domeniu de activitate în care calculatorul să nu îşi arate utilitatea. Domeniul informatic este foarte vast şi tocmai de aceea se poate adresa unei mase variate de oameni care văd în acest univers informatic soluţia optimă pentru o evoluţie pozitivă, spre viitor.

Parcurgând acest capitol putem să înţelegem destul de uşor necesitatea de a fi cât mai rapizi şi direcţi în condițiile lumii moderne, când în orice domeniu se cere o cunoaștere rapidă, complexă și multilaterală a realității, în scopul luării unor decizii operative, oportune și fundamentale pe cerințele legilor obiective ce acționează în societate, ajutorul informaticii ca instrument al conducerii, este incontestabil. Se poate afirma fără a greși, că introducerea informaticii în știință, economie și societate constituie un proces inevitabil.

Tehnica de calcul este un domeniu al civilizaţiei și mai ales al economiei moderne. Datorită tehnologiei avansate se poate comunica de la orice distanță, din orice punct al globului.

Am ales să realizez acest atestat datorită profilului pe care l-am urmat patru ani de zile,pentru a mă convinge că abilităţile nu au dispărut odată cu acumularea de noi informaţii. După cei 4 ani de liceu, timp în care am studiat tehnica de calcul și tot ceea ce presupune acest domeniu, a venit momentul să-mi demonstrez competențele profesionale. Am ales ca temă „Securizarea unei rețele wireless” deoarece mi s-a părut un subiect interesant, și de actualitate și mai ales de viitor.

Toată lumea are un calculator-acest lucru spune multe despre nevoia de comunicare și informare a oamenilor. În anii ce urmează, putem fi siguri că tehnica de calcul se va dezvolta substanțial de mult, deoarece tehnologia avansează.

Capitolul 1. Definiție

Rețelele fără fir sunt rețele de aparate și dispozitive interconectate prin unde radio, infraroșii și alte metode fără fir (în engleză: wireless network; cuvântul wireless înseamnă „fără fir” și se pronunță/ˈwa.iə.lis/, v.AFI)

Wi-Fi (pronunțat în engleză /ˈwaɪfaɪ/) este numele comercial pentru tehnologiile construite pe baza standardelor de comunicație din familia IEEE 802.11 utilizate pentru realizarea de rețele locale de comunicație (LAN) fără fir (wireless,WLAN) la viteze echivalente cu cele ale rețelelor cu fir electric de tip Ethernet. Suportul pentru Wi-Fi este furnizat de diferite dispozitive hardware, și de aproape toate sistemele de operare moderne pentru calculatoarele personale (PC), rutere, telefoane mobile și cele mai avansate console de jocuri.

1.1 Noţiuni introductive

Dezvoltarea extraordinară pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost însoţită pas cu pas de apariţia şi extinderea reţelelor. În aproximativ 30 de ani realizările sunt uimitoare: calculatoarele au dimensiuni reduse şi performanţe greu de bănuit cu ani în urmă, iar reţelele, după ani de încercări în care s-au elaborat diverse modele, standarde, în care s-au experimentat diverse proiecte care au dispărut sau care s-au unificat se prezintă astăzi într-o formă destul de avansată.

Totodată, a crescut numărul aplicaţiilor care necesită o reţea de calculatoare. Secolul nostru a generat dependenţa de informaţie : oameni care au nevoie să fie în permanenţa conectaţi. Pentru aceşti utilizatori mobili, cablul torsadat, cablul coaxial şi fibrele optice nu sunt de nici un folos. Ei au nevoie de date pentru calculatoarele lor portabile, de buzunar, fără a fi legaţi de infrastructura comunicaţiilor terestre. Pentru aceşti utilizatori, răspunsul îl constituie comunicaţiile fără fir.

Reţelele wireless sau mai simplu WLAN au apărut ca o alternativă la reţeaua LAN prin cablu reprezentând un sistem flexibil de comunicații de date , folosit ca o extensie sau o alternativă la reţelelor cablate , într-o clădire sau un grup de clădiri apropiate Folosind undele electromagnetice , dispozitivele WLAN transmit şi primesc date prin aer , eliminând necesitatea cablurilor şi transformând reţeaua într-un LAN mobil

Astfel , dacă o firmă are un WLAN , la mutarea în alt sediu nu este nevoie de cablări şi găuriri în pereţi plafoane pe care acestea le presupun , ci pur şi simplu se mută calculatoarele şi reţeaua poate funcţiona imediat Ce-i drept , în general reţelele WLAN se folosesc împreună cu LAN-urile clasice , mai ales pentru partea de tipărire în reţea pentru legătura la server

Produsele fără fir, de la comanda la distanţă a televizoarelor şi închiderii uşilor automobilelor la telefonia celulară , utilizează o formă de energie cunoscută ca radiaţie electromagnetică pentru a transporta semnalele.

În ultimi ani comunicaţiile fără fir şi cele mobile au cunoscut o creştere explozivă în ceea ce priveşte numărul de servicii asigurate şi tipurile de tehnologii devenite disponibile Tehnologia celulară , transmiterea de date în reţele mobile şi serviciile multimedia sunt într-o dezvoltare rapidă , utilizatorii mobili având acces la servicii precum e-mail , telefonie , video , e-banking ,etc.

Bibliografie:

1.Praphul Chandra -Bulletproof Wireless Security GSM , UMTS , 802.11 şi securitatea reţelelor ad-hoc;

2.Rob Flickenger - Building Wireless Community Networks, Second Edition iunie 2003

3.Merritt Maxim , David Pollino - Wireless Security

4.Jahaanayeb Khan si Anis Khwaja - Building Secure Wireless Networks with 802.11

5.Aftab Ahmad- Wireless and mobile data networks;

6.Victor Valeriu Patriciu , Monica Ene Pietrosanu, Calin Vaduva , Ion Bica, Nicolae Voicu- Securitatea comerţului elecrtronic

7.Boer, J. - Direct Sequence Spread Spectrum Physical Layer Specification IEEE 802.11, doc. IEEE P802.11-96/49E;

8.Brenner, P. - A Technisai Tutorial on the IEEE 802.11 Protocol, documentaţie Internet, www.sss-mag.com/pdf/802_11tut.pdf

9.Mocanu, Şt. - Transmiterea datelor pe canale wireless, referat doctorat 2002, AII-215-03.

10.Prem, E.C. - Wireless Local Area Networks,

Resurse Internet :

*** - http://www.agora.ro/

*** - http://www.hot-spot.ro/

*** - http://www.chip.ro/

*** - www.ieee.org

*** - http://www.wi-fiplanet.com/news/article.php/905461

*** - http://www.networkworld.ro/general.php

*** - http://www.internet-magazin.ro/articol.php

*** - http://www.ral.ro/php/produse.php?cid=44#GPRS-WLAN11B

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securizarea retelelor wireless.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 933 cuvinte
Nr caractere:
31 161 caractere
Marime:
159.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Predat:
Liceul Tehnologic De Marină din Galati
Profesorului:
Prof. Daniel Onose
Sus!