Securizarea retelelor wireless

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
Capitolul 1. Definitie 4
1.1 Notiuni introductive 4
1.2.Avantaje 5
1.3. Dezavantaje 5
Capitolul 2. Tipuri de retele si standarde. 7
2.1. Informatii despre standardele retelelor wireless 8
2.2.Retele wireless 9
Capitolul 3. Tipuri de atacuri in comunicatiile wireless 11
3.1.Atacurile locale 11
3.2.Atacul la distanta 12
3.3. Atacuri pasive 13
3.4 Atacuri active 13
Capitolul 4. Selectarea strategiei de securitate potrivite 15
4.1.Metode de autentificare: 15
4.2.Metode de criptare a datelor: 15
4.3. Scheme de securizare 17
4.4. Exemplu 18
Concluzii 19
Bibliografie 20
Anexe 22

Extras din atestat:

Aparitia primelor calculatoare electronice a constituit un salt urias in directia automatizarii activitatii umane. Nu exista astazi domeniu de activitate in care calculatorul sa nu isi arate utilitatea. Domeniul informatic este foarte vast si tocmai de aceea se poate adresa unei mase variate de oameni care vad in acest univers informatic solutia optima pentru o evolutie pozitiva, spre viitor.

Parcurgand acest capitol putem sa intelegem destul de usor necesitatea de a fi cat mai rapizi si directi in conditiile lumii moderne, cand in orice domeniu se cere o cunoastere rapida, complexa si multilaterala a realitatii, in scopul luarii unor decizii operative, oportune si fundamentale pe cerintele legilor obiective ce actioneaza in societate, ajutorul informaticii ca instrument al conducerii, este incontestabil. Se poate afirma fara a gresi, ca introducerea informaticii in stiinta, economie si societate constituie un proces inevitabil.

Tehnica de calcul este un domeniu al civilizatiei si mai ales al economiei moderne. Datorita tehnologiei avansate se poate comunica de la orice distanta, din orice punct al globului.

Am ales sa realizez acest atestat datorita profilului pe care l-am urmat patru ani de zile,pentru a ma convinge ca abilitatile nu au disparut odata cu acumularea de noi informatii. Dupa cei 4 ani de liceu, timp in care am studiat tehnica de calcul si tot ceea ce presupune acest domeniu, a venit momentul sa-mi demonstrez competentele profesionale. Am ales ca tema ,,Securizarea unei retele wireless" deoarece mi s-a parut un subiect interesant, si de actualitate si mai ales de viitor.

Toata lumea are un calculator-acest lucru spune multe despre nevoia de comunicare si informare a oamenilor. In anii ce urmeaza, putem fi siguri ca tehnica de calcul se va dezvolta substantial de mult, deoarece tehnologia avanseaza.

Capitolul 1. Definitie

Retelele fara fir sunt retele de aparate si dispozitive interconectate prin unde radio, infrarosii si alte metode fara fir (in engleza: wireless network; cuvantul wireless inseamna ,,fara fir" si se pronunta/'wa.i?.lis/, v.AFI)

Wi-Fi (pronuntat in engleza /'waIfaI/) este numele comercial pentru tehnologiile construite pe baza standardelor de comunicatie din familia IEEE 802.11 utilizate pentru realizarea de retele locale de comunicatie (LAN) fara fir (wireless,WLAN) la viteze echivalente cu cele ale retelelor cu fir electric de tip Ethernet. Suportul pentru Wi-Fi este furnizat de diferite dispozitive hardware, si de aproape toate sistemele de operare moderne pentru calculatoarele personale (PC), rutere, telefoane mobile si cele mai avansate console de jocuri.

1.1 Notiuni introductive

Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost insotita pas cu pas de aparitia si extinderea retelelor. In aproximativ 30 de ani realizarile sunt uimitoare: calculatoarele au dimensiuni reduse si performante greu de banuit cu ani in urma, iar retelele, dupa ani de incercari in care s-au elaborat diverse modele, standarde, in care s-au experimentat diverse proiecte care au disparut sau care s-au unificat se prezinta astazi intr-o forma destul de avansata.

Totodata, a crescut numarul aplicatiilor care necesita o retea de calculatoare. Secolul nostru a generat dependenta de informatie : oameni care au nevoie sa fie in permanenta conectati. Pentru acesti utilizatori mobili, cablul torsadat, cablul coaxial si fibrele optice nu sunt de nici un folos. Ei au nevoie de date pentru calculatoarele lor portabile, de buzunar, fara a fi legati de infrastructura comunicatiilor terestre. Pentru acesti utilizatori, raspunsul il constituie comunicatiile fara fir.

Retelele wireless sau mai simplu WLAN au aparut ca o alternativa la reteaua LAN prin cablu reprezentand un sistem flexibil de comunicatii de date , folosit ca o extensie sau o alternativa la retelelor cablate , intr-o cladire sau un grup de cladiri apropiate Folosind undele electromagnetice , dispozitivele WLAN transmit si primesc date prin aer , eliminand necesitatea cablurilor si transformand reteaua intr-un LAN mobil

Astfel , daca o firma are un WLAN , la mutarea in alt sediu nu este nevoie de cablari si gauriri in pereti plafoane pe care acestea le presupun , ci pur si simplu se muta calculatoarele si reteaua poate functiona imediat Ce-i drept , in general retelele WLAN se folosesc impreuna cu LAN-urile clasice , mai ales pentru partea de tiparire in retea pentru legatura la server

Produsele fara fir, de la comanda la distanta a televizoarelor si inchiderii usilor automobilelor la telefonia celulara , utilizeaza o forma de energie cunoscuta ca radiatie electromagnetica pentru a transporta semnalele.

In ultimi ani comunicatiile fara fir si cele mobile au cunoscut o crestere exploziva in ceea ce priveste numarul de servicii asigurate si tipurile de tehnologii devenite disponibile Tehnologia celulara , transmiterea de date in retele mobile si serviciile multimedia sunt intr-o dezvoltare rapida , utilizatorii mobili avand acces la servicii precum e-mail , telefonie , video , e-banking ,etc.

Bibliografie:

1.Praphul Chandra -Bulletproof Wireless Security GSM , UMTS , 802.11 si securitatea retelelor ad-hoc;

2.Rob Flickenger - Building Wireless Community Networks, Second Edition iunie 2003

3.Merritt Maxim , David Pollino - Wireless Security

4.Jahaanayeb Khan si Anis Khwaja - Building Secure Wireless Networks with 802.11

5.Aftab Ahmad- Wireless and mobile data networks;

6.Victor Valeriu Patriciu , Monica Ene Pietrosanu, Calin Vaduva , Ion Bica, Nicolae Voicu- Securitatea comertului elecrtronic

7.Boer, J. - Direct Sequence Spread Spectrum Physical Layer Specification IEEE 802.11, doc. IEEE P802.11-96/49E;

8.Brenner, P. - A Technisai Tutorial on the IEEE 802.11 Protocol, documentatie Internet, www.sss-mag.com/pdf/802_11tut.pdf

9.Mocanu, St. - Transmiterea datelor pe canale wireless, referat doctorat 2002, AII-215-03.

10.Prem, E.C. - Wireless Local Area Networks,

Resurse Internet :

*** - http://www.agora.ro/

*** - http://www.hot-spot.ro/

*** - http://www.chip.ro/

*** - www.ieee.org

*** - http://www.wi-fiplanet.com/news/article.php/905461

*** - http://www.networkworld.ro/general.php

*** - http://www.internet-magazin.ro/articol.php

*** - http://www.ral.ro/php/produse.php?cid=44#GPRS-WLAN11B

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 933 cuvinte
Nr caractere:
31 161 caractere
Marime:
159.77 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatica
Data publicare:
04.06.2017
Structură de fișiere:
  • Securizarea retelelor wireless.docx
Predat:
Liceul Tehnologic De Marină din Galati
Profesorului:
Prof. Daniel Onose
Te-ar putea interesa și:
Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost insotita pas cu...
Ce sunt retelele de date radio WLAN in standard Wi-Fi? Simplu spus, WLAN este o retea locala...
O retea WLAN (Wireless Local Area Network) este un sistem flexibil de comunicatii de date,...
Introducere wireless: O noua tehnologie in domeniul retelelor incearca sa se impuna in momentul...
Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost insotita pas cu...
Sus!