Proiectarea unei rețele locale bazate pe comutatoare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

CAPITOLUL I
Aspecte generale din domeniu
CAPITOLUL II
Date initiale ale proiectului
CAPITOLUL III - Propunere de rezolvare
III.1. Arhitectura unei retele LAN
III.1.1. Cablurile
III.1.2. Terminatiile de cablu
III.1.3. Prize si casete de perete
III.1.4. Placile de retea (NIC-urile)
III.2. Topologii LAN
III.3. Implementarea totpologiilor de retele
CAPITOLUL IV - Implementarea retelei
IV.1. Achizitiile hardware si software
IV.2. Implemantarea VLAN-ului
IV.3. Construirea retelei - elementele de configurare hardware
IV.4. Construirea retelei-elementele de configurare software
IV.5. Utilizarea comenzilor in verificarea conexiunii

Extras din atestat:

Exista trei moduri de transmisie intre punctul de origine si punctul final: modul jimplex (transmisie intr-un singur sens), modul semiduplex (transmisie in doua sensuri, iar nu simultan) si modul duplex complet (transmisie in ambele sensuri, simultan).

Exista trei tipuri principale de retele. Caracteristica distinctiva pentru fiecare tip de retea este aria geografica acoperita de aceasta:

- retelele LAN (retelele locale) acopera o arie geografica restransa -- de exemplu, suprafata unei cladiri cu birouri;

- retelele MAN (retelele metropolitane) acopera o arie geografica mai larga decat retelele LAN -- de exemplu, suprafata unui oras;

- retelele WAN (retelele extinse) acopera o arie geografica larga -- de exemplu, se intind pe suprafata mai multor state sau tari.

Domeniul retelelor este guvernat de doua seturi complementare de reguli: standardele si modelele. Standardele sunt reglementarile la care trebuie sa adere producatorii daca doresc ca produsele lor sa poata functiona impreuna cu produsele celorlalti furnizori, devenind disponibili si folositori pentru utilizatorii finali. Unii producatori au dezvoltat caracteristici speciale care pot fi configurate si utilizate doar cu echipamentele lor; acestea sunt numite caracteristici brevet. Retineti faptul ca, o implementare brevet isi poate autolimita utilizarea si, prin urmare, nu constituie totdeauna o optiune atractiva atunci cand se implementeaza o retea.

Modelul OSI este un model universal pentru domeniul retelelor si este format din sapte straturi. Fiecare dintre cele sapte straturi furnizeaza servicii stratului de deasupra lui si depinde de stratul de dedesubt. Cele sapte straturi ale modelului OSI, enumerate de sus in jos, sunt: aplicatie (7), prezentare (6), sesiune (5), transport (4), retea (3), legatura de date (2) si fizic (1).

Straturile aplicatie, prezentare si sesiune sunt cunoscute sub numele de straturi superioare, in timp ce straturile transport, retea, legatura de date si fizic sunt cunoscute sub numele de straturi inferioare.

Modelul OSI utilizeaza incapsularea si decapsularea, in functie de locul in care datele trec prin straturile modelului. Partea care transmite imbraca sau incapsuleaza datele in felul in care este pusa o scrisoare in plic. Partea care receptioneaza datele le desface sau decapsuleaza in acelasi mod in care este desfacut plicul si este extras continutul acestuia.

Un alt model pentru retelele interconectate este modelul de proiectare ierarhica Cisco, format din trei straturi: miez, distributie si acces. Stratul miez furnizeaza conexiune de mare viteza pentru o magistrala (coloana vertebrala) a retelei si constituie cea mai eficienta si cea mai directa cale intre doua puncte. Stratul distributie furnizeaza politicile de directionare a datelor. Acest strat controleaza raspunsurile, legate de retea, la intrebari cum sunt: ,,Cum pot ajunge din punctul acesta in punctul acela?" si ,,Cui ii pot permite sa ajunga acolo?". Stratul acces - ontroleaza accesul la retea, pastrand conexiunea locala in afara retelei, cum este zazul comunicatiei locale dintre un calculator si o imprimanta de retea care nu are :evoie sa treaca prin reteaua extinsa (WAN).

Informatiile transmise printr-un mediu se numesc semnale si sunt de trei tipuri: electronice (analogice sau digitale), optice (lumina) sau radio (pentru transmisii fara fir sau sisteme celulare).

Un comutator LAN este un dispozitiv de retea care conecteaza incrucisat statii sau segmente LAN.

Un comutator receptioneaza cadrele si ia decizii de filtrare si de retransmitere pe baza adreselor hardware (adreselor MAC)

Bibliografie:

1. http://antohe.tripod.com/webfinrom/premize.htm

2. Comunicatia prin intermediul retelelor de calculatoare, Mihai Ceaparu, Editura Tehnica, Bucuresti, 1996

3. Retele de calculatoare - structuri, programe, aplicatii, Nicolae Tomai, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2005

4. Retele de calculatoare - o abordare sistemica, Larry L. Peterson, Bruce S. Davie, Editura All, Bucuresti, 2001

5. Retele de calculatoare, Andrew S. Tanenbaum, Editura Byblos, Bucuresti, 2004

6. http://www.e-referate.ro/referate/Totul despre retele 2005-03-18.htm

7. http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN.htm

8. http://www.intend.ro/index.php

9. http://www.minimag.ro/retele_calculatoare.php

10. http://www.drogoreanu.ro/tutorials/adresa_ip.php

11. http://www.romtelecom.ro/ro/pentru_companii/servicii_date_internet/servicii_de_intrnet/pachete_de_servicii/adsl_bizpack.htm

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea unei Retele Locale Bazate pe Comutatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
7 508 cuvinte
Nr caractere:
41 172 caractere
Marime:
2.96MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
comutator lan, computer, retele
Predat:
la liceu
Profesorului:
Broinas Valentin
Sus!