Proiectarea extinderii rețelelor de calculatoare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1.Extinderea retelelor locale folosind tehnologia Wan pag 4
2.Utilizarea de retele commutate pag 7
3.Proiectarea strategiilor de administrare a retelelor de calculatoare pag12
4.Partajarea resurselor din cadru retelei pag14
5.Proiectarea securitatii retelelor de calculatoare pag19

Extras din atestat:

O retea de arie extinsa Wan este o serie de retele locale care se intind pe o arie mare. O retea Wan diferita de o inter-retea. O inter-retea este o retea de retele dar ea nu se intinde in mod obligatoriu pe arii geografice mari. O inter-retea poate exista in sediul unei companii referindu-se la posibilitatea de conectare a mai multor retele locale pastrand latimea de banda si permitand ca arhitecturi de retea diferite sa poata lucra in cadrul aceleasi retele. O metoda de arie larga care foloseste aceleasi dispozitiv de retea ca in cadrul inter-retelei dar si ca, caracteristica ea conecteaza retele locale aflate in amplasamente fizice diferite. Exista o serie de tehnologii diferite numite tehnologia Wan ce pot fi folosite pentru transportul de date de la un amplasament fizic la altul.

Conexiunile prin modemuri

Sistemul telefonic ofera multe alternative pentru conectarea retelelor locale aflate in locatii diferite. Un tip de conexiune simpla a 2 calculatoare este realizat folosind modem-uri. Semnalele digitale transmise de calculatorul emitator sunt convertite in semnale analogice cu ajutorul modemului pentru a putea fi transportate pe linia analogica. La destinatie semnalele analogice sunt transformate cu ajutorul altui modem.

Exista mai multe tipuri de modem-uri folosite pentru transmiterea de date:

1. Modem-uri asincrone destinate transmiterii de date prin linii comutate.

Modem-uri asincrone folosesc biti de start si stop si biti de paritate pentru realizarea transmiterii. Aceste modemuri sunt disponibile in 2 forme:

- interne care se conecteaza la un slot de pe placa de baza

- externe care sunt disponibile independente care se conecteaza la calculator prin intermediul unui cablu serial de date de tip RS232.

Modem-uri asincrone sunt folosite pentu conexiuni de tip dial-up.

Vitezele modem-urilor sunt supuse intre 2400-57600 b/s. Aproape toate sistemele de operare client furnizeaza soft de dial-up ce poate fi utilizat pentru conectarea prin modem la o retea externa. Pentru ca un utilizator sa se poata conecta la o retea prin modem trebuie sa existe in cadrul acesteia un server de acces la distanta(Remote Acces Server) care sa accepte cererea de conectare la distanta si sa realizeze conectarea utilizatorului la retea. La serverul RAS este conectat direct modemul sau un grup de modem-uri cand sunt mai multi utilizatori. Pe serverul RAS trebuie sa ruleze un sistem de operare in retea care sa permita accesul la distanta W 2000 server, Metwere, Solaris, Unix, Linux.

Serverul trebuie configurat astfel incat sa accepte conexiuni dial-in. Serverele RAS folosesc o tehnica numita tunelare prin care pachetele de date sunt incapsulate in cadre de protocol de retea utilizata. Apoi aceste cadre sunt transpuse prin reteaua publica de telefonie printr-un tunel virtual-conectat. Protocolul de conectare la o retea Wan sau de protocolul de acces (point to point protocol -PPP)

Date lor verificarea erorilor si uitarea parolelor. Dupa instalarea si configurarea serverului RAS pentru accesul dial-in trebuie realizata configurarea calculatoarelor client de la distanta care consta in instalarea pe acestea, a unui modem, a unor protocoale care corespund celor suportate de RAS si in configuratie cu o conexiune dial-up.

2. Modem-uri sincrone destinate transportului datelor pe linii telefonice inchiriate si care folosesc biti de sincronizare pentru stabilirea momentelor de transmitere a datelor permitand obtinerea unor viteze mai ridicate decat in cazul modem-urilor asincrone.

Liniile inchiriate sunt digitale, oferind o latime de banda mult mai mare si sunt mai putin afectate de zgomotul si interferentele de linie.

Liniile inchiriate folosite in mod obisnuit pentru transmiterea datelor sunt:

- Liniile cu servicii de date seriale (DDS)-pot oferi o latime de banda digitala de pana la 56ks/s si asigura o conexiune permanenta full duplex.

- Liniile de abonat digital (DSL-digital subscribe line) care permit conexiuni cu viteze de pana la 7Mb/s fiind relativ ieftine. Exista mai multe variante diferite de linii de abonat digital ADSL, HDSL, IDSL, SDSL, adesea denumite generic XDSL.

Cel mai intalnit este linia digitala asimetrica care furnizeaza 3 canale de comunicatie pe o singura linie analogica si anume:

- Un canal analogic

- Un canal digital de transmitere upstream de viteza medie

- Un canal digital de selectie downstream de viteza ridicata pana la 8Mb/s

Sistemul purtator T care consta in linii digitale de mare viteza formate din canale multiple. Fiecare canal poate realiza un transfer de 64kb/s iar canalele sunt reunite in cadrul unei linii digitale de viteza folosind multiplexare.

Exista 4 tipuri de linii digitale de mare viteza :

- T1-24 canale cu banda totala 1544Mb/s

- T2-96 canale cu banda totala 6312Mb/s

- T3-672 canale cu banda totala 44736Mb/s

- T4-4032 canale cu banda totala 274760Mb/s

in restul lumii inclusiv in Europa

Bibliografie:

- Retele locale de calculatoare. Proiectare si administrare , Editia I, Editura Polirom, Adrian Munteanu, Bucuresti, 2007;

- Retele locale de calculatoare. Proiectare si administrare , Editia II, Editura Polirom, Adrian Munteanu, Bucuresti, 2007;

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea extinderii retelelor de calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 436 cuvinte
Nr caractere:
34 102 caractere
Marime:
40.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
retele, calculatoare, date
Predat:
Grup Şcolar Industrial “Grigore C. Moisil”
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Prof. Mihai Irina
Sus!