Posibilitati de prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

- Argument: pg 1-2
- Capitolul 1: Sondajul statistic, instrument de cunoastere a realitatii
1.1. Metode de culegere a datelor
1.2. Sondajul statistic, domenii de aplicare si avantaje
- Capitolul 2: Caracterisiticile sondajului
2.1 Notiuni specifice
2.2 Tipuri de sondaj
2.3 Erorile de inregistrare statistica
- Capitolul 3: Utilizarea aplicatiei Google Drive in crearea, difuzarea si prelucrarea chestionarelor
3.1. Avantajele aplicatiei Google Drive
3.2. Lucrul cu formulare in Google Drive
- Capitolul 4: Studiu de caz. Evaluarea intalnirii de proiect OLE cu ajutorul aplicatiei Google Drive.
- Concluzii

Extras din atestat:

Tema pe care am ales sa o abordez este modul de creare si prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului, punand accent pe realizarea si practica a acestora in desfasurarea proiectului OLE - Opportunities for Learning Entrepreneurship.

Crearea si prelucrarea chestionarelor pe calculator reprezinta un mod simplu de aplicare al statisticii in colectarea de date sau obtinerea de informatii cu privire la un anumit subiect. Deoarece domeniul IT este foarte cautat pe piata muncii, atat in Romania cat si in alte tari, consider ca abordarea acestei teme ma va ajuta pe viitor, atat pe plan profesional (in special intr-un domeniul IT sau statistica), cat si pe plan personal (referitor la derularea unor proiecte personale).

Statistica este stiinta colectarii, clasificarii, prezentarii, interpretarii datelor numerice si a folosirii acestora pentru a formula concluzii si a lua decizii. Statistica oficiala reprezinta una din componentele esentiale in procesul cunoasterii, relevandu-se totodata ca unul dintre pilonii esentiali ai unei bune guvernari a societatii. Ea asigura, pe baza evaluarilor cantitative, fundamentarea deciziilor la nivel micro si macro economic.

Procesul decizional este un aspect important al vietii noastre. Luam decizii bazate pe informatiile pe care le avem, atitudinile noastre si valorile noastre. Metodele statistice ne ajuta sa examinam informatiile. Mai mult decat atat, statisticile pot fi folosite pentru luarea deciziilor atunci cand ne confruntam cu incertitudini.

Printre metodele statisticii folosite pentru culegerea datelor, primul loc il ocupa chestionarele, cunoscute si sub numele de formulare. Acestea se utilizeaza intensiv in multe domenii: in sociologie, psihologie, politica, marketing si in general in tot ceea caracterizeaza viata economica si sociala. Caracteristic sistemului statistic este faptul ca in prezent chestionarele se elaboreaza foarte usor si se prelucreaza automat cu ajutorul calculatorului. Exista atat aplicatii software care se pot instala pe calculator pentru a crea formulare, dar de asemenea se pot folosi si aplicatii online care sunt mult mai accesibile si usor de utilizat. O astfel de aplicatie online este Google Drive care ofera o multime de facilitati si avantaje.

Am avut oportunitatea sa particip in cadul proiectului OLE - Opportunities for Learning Entrepreneurship, un proiect cu caracter educational, desfasurat intre Liceul Economic Buzau si un liceu spaniol - IES Nosa Senora dos Ollos Grandes din orasul Lugo. Proiectul s-a bazat pe promovarea si vanzarea produselor originale romanesti pe piata spaniola, si invers, scopul fiind dobandirea sau dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si nu in unltimul rand obtinerea de profit, dupa vanzarea produselor. La sfarsitul proiectului, toti participantii au trebuit sa impartaseasca opiniile lor cu privire la activitatile proiectului prin completarea unui chestionar creat cu ajutorul aplicatiei Google Drive.

Cadrele didactice care au initiat si desfasurat proiectul au ales crearea unui chestionar online deoarece prezinta urmatoarele avantaje:

- caracter de noutate pentru elevi si profesori

- grad mare de atractivitate pentru elevi in completare

- risc mic de eruare

- reducerea timpului necesar preluarii:

- centralizarea raspunsurilor

- reprezentarea grafica

- prelucrarea automata de catre aplicatia Google Drive

In prezent, informatiile trebuie sa circule cu viteza pentru ca timpul este important (,,timpul inseamna bani''), de aceea aplicatia Google Drive ofera o colectare rapida a datelor si poate fi utilizata de orice persoana care dispune de conexiune la net si un cont Google. Indiferent de scopul crearii formularului aplicatia Google Drive va sta mereu la dispozitie, cu conditia de a avea un calculator pregatit de lucru, conexiune la net si un cont Google!

Cap 1: Sondajul statistic, instrument de cunoastere a realitatii

Cunoasterea realitatii din oricare domeniu de activitate presupune sa se dispuna de date individuale pentru caracteristicile care intereseaza, iar prin sistematizarea si prelucrarea acestor date sa se obtina informatii care raspund obiectivului urmarit. Datele empirice individuale pot fi obtinute prin metode de inregistrare (observari): exhaustiva sau partiala.

Pentru satisfacerea nevoii de informatii este necesar sa se organizeze cercetari (investigatii) statistice. Prin cercetare statistica, in functie de scopul urmarit, se culeg date care apoi se prelucreaza in mod corespunzator, pentru ca in final sa se obtina, intr-o forma statistica, informatiile necesare desfasurarii procesului de conducere.

In fata complexitatii fenomenelor si proceselor economice, actul conducerii nu realizeaza obiectivele fixate fara un sistem informational statistic. Sistemul informational statistic (SIS) ca subsistem al sistemului informational economico-social sub aspect functional contine multimea operatiilor de culegere, filtrare, prelucrare si stocare a informatiilor statistice.

1.1. Metode de culegere a datelor

In vederea asigurari informatiilor necesare procesului decizional, trebuie sa organizam un proces statistic. Prima etapa pe care trebuie sa o parcurgem in cadrul procesul statistic este culegerea sau observarea statistica.

In practica, culegerea datelor se realizeaza prin:

- Observari totale (exhaustive), de exemplu rapoartele statistice si recensamintele. Acestea presupun inregistrarea caracteristicilor cuprinse in programul de cercetare la toate unitatile (fara exceptie) colectivitatii statistice.

- Observari partiale. Acestea presupun inregistrarea dupa criterii bine stabilite a unui numar mai redus de unitati din colectivitatea generala.

- Observari curente. Acestea constau in inregistrarea sistematica, permanenta, pe masura ce se produc caracteristicile fenomenelor analizate la nivelul unitatilor colectivitatii (de exemplu inregistrarea evenimentelor demografice: natalitate, mortalitate etc.).

- Observari periodice. In acest caz, inregistrarea datelor asupra unitatilor se efectueaza la intervale de timp bine stabilite.

- Observari directe. Acest tip de observare se realizeaza prin inregistrarea nemijlocita a datelor catre operator (cercetator) la unitatile colectivitatii.

- Observari indirecte. Astfel de observari se intalnesc atunci cand inregistrarea datelor se realizeaza pe baza unor surse care au consemnat anterior fenomenul studiat (de exemplu, inregistrarea pe baza de documente).

Bibliografie:

- Elena Druica - Statistica pe intelesul tuturor, Editura C.H. Beck-economie, Bucuresti, 2012

- Elisabeta Rosca, Carlos Costa, Constantin Mitrut - Statistica, Editura Economica, Bucuresti , 2012

- Florina Stan Roman - Statistica de la A la Z, Editura Universitara, Bucuresti, 2014

- https://drive.google.com/drive/my-drive

- http://twinspace.etwinning.net/

- http://ro.scribd.com/doc/189045306/Sondaje-si-anchete-statistice#scribd

- http://www.lectiieconomice.net/statistica/organizarea-datelor/113-metode-de-culegere-a-datelor-statistice-elementare.html

- http://www.stiucum.com/economie/statistica/Elemente-de-sondaj-statistic33195.php

- http://referate.unica.ro/referat-Sondajul_statistic-6164.html

- http://www.lectiieconomice.net/statistica/organizarea-datelor/114-erorile-de-inregistrare-statistic-i-controlul-datelor-statistice.html

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
5 480 cuvinte
Nr caractere:
30 551 caractere
Marime:
3.52 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatica
Data publicare:
17.03.2018
Structură de fișiere:
  • Posibilitati de prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Te-ar putea interesa și:
Lucrarea de fata prezinta o aplicatie practica in matematica, mai specific in algebra si calculul...
Lucrarea de fata prezinta o aplicatie practica in matematica, mai specific in algebra si anume...
Calculatorul este, in esenta, un ansamblu de componente cu functionare specifica avind ca scop...
Ii vor inlocui oare masinile pe profesoriA ? Dimpotriva, ele ofera profesorilor un mijloc de as-i...
Instruirea asistata de calculator este un domeniu al informaticii aflat in plina dezvoltare....
Sus!