Posibilități de prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

- Argument: pg 1-2
- Capitolul 1: Sondajul statistic, instrument de cunoaștere a realității
1.1. Metode de culegere a datelor
1.2. Sondajul statistic, domenii de aplicare și avantaje
- Capitolul 2: Caracterisiticile sondajului
2.1 Noțiuni specifice
2.2 Tipuri de sondaj
2.3 Erorile de înregistrare statistică
- Capitolul 3: Utilizarea aplicației Google Drive în crearea, difuzarea și prelucrarea chestionarelor
3.1. Avantajele aplicației Google Drive
3.2. Lucrul cu formulare în Google Drive
- Capitolul 4: Studiu de caz. Evaluarea întâlnirii de proiect OLE cu ajutorul aplicației Google Drive.
- Concluzii

Extras din atestat:

Tema pe care am ales să o abordez este modul de creare și prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului, punând accent pe realizarea și practică a acestora în desfășurarea proiectului OLE - Opportunities for Learning Entrepreneurship.

Crearea și prelucrarea chestionarelor pe calculator reprezintă un mod simplu de aplicare al statisticii în colectarea de date sau obținerea de informații cu privire la un anumit subiect. Deoarece domeniul IT este foarte căutat pe piața muncii, atât în România cât și în alte țări, consider că abordarea acestei teme mă va ajuta pe viitor, atăt pe plan profesional (în special într-un domeniul IT sau statistică), cât și pe plan personal (referitor la derularea unor proiecte personale).

Statistica este știința colectării, clasificării, prezentării, interpretării datelor numerice și a folosirii acestora pentru a formula concluzii și a lua decizii. Statistica oficială reprezintă una din componentele esențiale în procesul cunoașterii, relevându-se totodată ca unul dintre pilonii esențiali ai unei bune guvernări a societății. Ea asigură, pe baza evaluărilor cantitative, fundamentarea deciziilor la nivel micro și macro economic.

Procesul decizional este un aspect important al vieții noastre. Luăm decizii bazate pe informațiile pe care le avem, atitudinile noastre și valorile noastre. Metodele statistice ne ajută să examinăm informațiile. Mai mult decat atât, statisticile pot fi folosite pentru luarea deciziilor atunci când ne confruntăm cu incertitudini.

Printre metodele statisticii folosite pentru culegerea datelor, primul loc îl ocupă chestionarele, cunoscute și sub numele de formulare. Acestea se utilizează intensiv în multe domenii: în sociologie, psihologie, politică, marketing și în general în tot ceea caracterizează viața economică și socială. Caracteristic sistemului statistic este faptul că în prezent chestionarele se elaborează foarte ușor și se prelucrează automat cu ajutorul calculatorului. Există atât aplicații software care se pot instala pe calculator pentru a crea formulare, dar de asemenea se pot folosi și aplicații online care sunt mult mai accesibile și ușor de utilizat. O astfel de aplicație online este Google Drive care oferă o mulțime de facilități și avantaje.

Am avut oportunitatea să particip în cadul proiectului OLE - Opportunities for Learning Entrepreneurship, un proiect cu caracter educational, desfășurat între Liceul Economic Buzău și un liceu spaniol - IES Nosa Señora dos Ollos Grandes din orașul Lugo. Proiectul s-a bazat pe promovarea și vânzarea produselor originale românești pe piața spaniolă, și invers, scopul fiind dobândirea sau dezvoltarea abilităților antreprenoriale și nu în unltimul rând obținerea de profit, după vânzarea produselor. La sfârșitul proiectului, toți participanții au trebuit să împărtășească opiniile lor cu privire la activitățile proiectului prin completarea unui chestionar creat cu ajutorul aplicatiei Google Drive.

Cadrele didactice care au inițiat și desfașurat proiectul au ales crearea unui chestionar online deoarece prezintă următoarele avantaje:

- caracter de noutate pentru elevi și profesori

- grad mare de atractivitate pentru elevi în completare

- risc mic de eruare

- reducerea timpului necesar preluării:

- centralizarea răspunsurilor

- reprezentarea grafică

- prelucrarea automată de către aplicația Google Drive

În prezent, informațiile trebuie să circule cu viteză pentru că timpul este important (,,timpul înseamnă bani’’), de aceea aplicația Google Drive oferă o colectare rapidă a datelor și poate fi utilizată de orice persoană care dispune de conexiune la net și un cont Google. Indiferent de scopul creării formularului aplicația Google Drive vă stă mereu la dispoziție, cu condiția de a avea un calculator pregătit de lucru, conexiune la net și un cont Google!

Cap 1: Sondajul statistic, instrument de cunoaștere a realității

Cunoașterea realității din oricare domeniu de activitate presupune să se dispună de date individuale pentru caracteristicile care interesează, iar prin sistematizarea și prelucrarea acestor date să se obțină informații care răspund obiectivului urmărit. Datele empirice individuale pot fi obținute prin metode de înregistrare (observări): exhaustivă sau parțială.

Pentru satisfacerea nevoii de informații este necesar să se organizeze cercetări (investigații) statistice. Prin cercetare statistică, în funcție de scopul urmărit, se culeg date care apoi se prelucrează în mod corespunzător, pentru ca în final să se obțină, într-o formă statistică, informațiile necesare desfășurării procesului de conducere.

În fața complexității fenomenelor și proceselor economice, actul conducerii nu realizează obiectivele fixate fără un sistem informațional statistic. Sistemul informațional statistic (SIS) ca subsistem al sistemului informațional economico-social sub aspect funcțional conține mulțimea operațiilor de culegere, filtrare, prelucrare și stocare a informațiilor statistice.

1.1. Metode de culegere a datelor

În vederea asigurări informațiilor necesare procesului decizional, trebuie să organizăm un proces statistic. Prima etapă pe care trebuie să o parcurgem în cadrul procesul statistic este culegerea sau observarea statistică.

În practică, culegerea datelor se realizează prin:

- Observări totale (exhaustive), de exemplu rapoartele statistice și recensămintele. Acestea presupun înregistrarea caracteristicilor cuprinse în programul de cercetare la toate unitățile (fără excepție) colectivității statistice.

- Observări parțiale. Acestea presupun înregistrarea după criterii bine stabilite a unui număr mai redus de unități din colectivitatea generală.

- Observări curente. Acestea constau în înregistrarea sistematică, permanentă, pe măsură ce se produc caracteristicile fenomenelor analizate la nivelul unităților colectivității (de exemplu înregistrarea evenimentelor demografice: natalitate, mortalitate etc.).

- Observări periodice. În acest caz, înregistrarea datelor asupra unităților se efectuează la intervale de timp bine stabilite.

- Observări directe. Acest tip de observare se realizează prin înregistrarea nemijlocită a datelor către operator (cercetător) la unitățile colectivității.

- Observări indirecte. Astfel de observări se întâlnesc atunci când înregistrarea datelor se realizează pe baza unor surse care au consemnat anterior fenomenul studiat (de exemplu, înregistrarea pe bază de documente).

Bibliografie:

- Elena Druică - Statistica pe întelesul tuturor, Editura C.H. Beck-economie, București, 2012

- Elisabeta Rosca, Carlos Costa, Constantin Mitruț - Statistica, Editura Economica, București , 2012

- Florina Stan Roman - Statistica de la A la Z, Editura Universitară, București, 2014

- https://drive.google.com/drive/my-drive

- http://twinspace.etwinning.net/

- http://ro.scribd.com/doc/189045306/Sondaje-si-anchete-statistice#scribd

- http://www.lectiieconomice.net/statistica/organizarea-datelor/113-metode-de-culegere-a-datelor-statistice-elementare.html

- http://www.stiucum.com/economie/statistica/Elemente-de-sondaj-statistic33195.php

- http://referate.unica.ro/referat-Sondajul_statistic-6164.html

- http://www.lectiieconomice.net/statistica/organizarea-datelor/114-erorile-de-inregistrare-statistic-i-controlul-datelor-statistice.html

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Posibilitati de prelucrare a chestionarelor cu ajutorul calculatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
5 480 cuvinte
Nr caractere:
30 551 caractere
Marime:
3.52MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Sus!