Instalarea și configurarea Ubuntu

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Istoric Ubuntu Arhitectura,Suport,Finanțare,
Avantaje Pg.3
Obținerea SO Versiuni Ubuntu actuale Pg.4
Instalarea SO 15.04. Cerințe minime sistem Pg.5
Instalarea pas cu pas Pg.6
Configurarea SO 15.04 Configurări după instalare Pg.13
Activitate practică Instalare pas cu pas
Ubuntu 15.10 Pg.17
Știați că Pg.22
Test și Răspunsuri Pg.23
Bibliografie și Anexe Pg.26

Extras din atestat:

Scurt istoric despre Ubuntu

Ubuntu este construit pe arhitectura și infrastructura Debianului, pentru a oferi servere Linux, sisteme de operare desktop, telefoane, tablete și televizoare. Ubuntu lansează câte o versiune la fiecare 6 luni,fiecare versiune primește asistență 9 luni asta însemnând fixarea securității, rezolvarea bug-urilor mari, și în mod clar și bug-urile mici.Prima versiune a fost lansată în Octombrie 2004.

A fost decis ca la fiecare a 4 a versiune lansată, să ofere un suport de 2 ani, un suport pe termen lung.Suportul pe termen lung include update-uri pentru hardware, patch-uri de Securitate și update-uri la “Ubuntu stack” (cloud computing infrastructure).Primul suport pe termen lung lansat oferit timp de 3 ani pentru desktop și timp de 5 ani pentru servere; De la versiunea Ubuntu 12.04 cu suport pe termen lung, suportul pe termen lung oferit pentru desktop a crescut și el la 5 ani.Suportul pe termen lung lansat vine cu obligații pentru hardware nou și are nevoie de toate update-urile oferite de acea versiune până în momentul actual

Pachetele Ubuntu sunt bazate pe o parte de încrengături instabilă a pachetelor Debianului.Folosește pachetele de format Debian și ustensilele de management ale acestuia.Pachetele Debianului și ale Ubuntului nu sunt neapărat compatibile,dar pachetele ar putea avea nevoie să fie reconstruite de la sursă pentru a fi folosite în Ubuntu.Mulți dezvoltatori de Ubuntu sunt și deținători de pachete cheie din Debian.Ubuntu coopereaza cu Debian aducând schimbările înapoi la Debian,dar este criticat că nu se întâmplă destul de des.Ian Murdock fondatorul Debianului,este îngrijorat că pachetele Ubuntu devin prea avansate și nu mai rămân compatibile cu Debian.Înainte de lansare pachetele sunt importate de la un Debian instabil unit cu modificările specifice pentru Ubuntu.Cu o luna înainte de lansare,importările sunt oprite,și angajații se asigură că toate îmbunătățirile merg bine împreună.

Ubuntu este finanțat la momentul actual de Canonical Ltd. Pe 8 Iulie 2005, Mark Shuttleworth și Canonical Ltd., au anunțat crearea Fundației Ubuntu și a finanțat inițial cu 10 milioane de dolari. Scopul fundației este să ofere suport și dezvoltare pentru următoarele versiuni de Ubuntu. Mark Shuttleworth descrie fundația ca un font de urgență în cazul în care implicarea Canonical se încheie.

Pe 12 Martie 2009,Ubuntu a anunțat suportul pentru dezvoltarea celei de a 3 a părți a platformei de management cloud ca și cele folosite de Amazon EC2.

Unity a devenit GUI standard pentru Ubuntu Desktop.

Avantaje Ubuntu

Avantajul principal este cel economic,ubuntu este gratuit. Acesta vine cu o gamă largă de programe la rândul lor gratuite cum ar fi cele media,internet,office,download,programare și web development.

Distribuțiile ubuntu nu reprezintă un interes foarte mare pentru creatorii de viruși așa că are un număr redus de viruși.

Nivelul de securitate este unul mult mai ridicat față de Windows.

Există implicit un super-administrator (root) care neapărat are o parolă - spre deosebire de Windows, unde pot fi mai mulți și de obicei fără parole.

Este foarte avantajos când vine vorba de servere astfel probabilitatea blocărilor este foarte redusă.

Ubuntu dispune de o bază de documentație largă pentru orice problemă datorită faptului că există un forum dedicat utilizatorilor în care își expun problemele și li se oferă soluții.

Este foarte ușor de customizat dispune de teme și efecte 3D gratis.

Obținerea Sistemului de operare

Primele versiuni Ubuntu disponibile și modul în care le obținem

Ubuntu poate fi descărcat ca imagine ISO și încape cu ușurință pe un CD. Alternativ, utilizatorii pot comanda gratuit prin poștă versiunile 6.06 și 7.04 folosind serviciul ShipIt oferit de Canonical. Multe distribuții Linux necesită descărcarea a numeroase imagini ISO și procesul lor de instalare poate dura câteva ore, dar Ubuntu poate fi instalat rapid, de pe un singur disc.

Începând cu versiunea 6.06, CD-ul de instalare.

Ubuntu poate fi folosit și ca LiveCD.În acest fel, utilizatorul poate experimenta cu programele disponibile și verifica compatibilitatea sistemului de operare cu hardwareul existent fără a porni procesul de instalare. Există și un CD alternativ, pentru cei ce întâmpină probleme la instalarea de pe LiveCD, au un sistem slab performant sau pur și simplu doresc o instalare avansată folosind programul debian-installer.

LiveCD-ul conține și o colecție de software open source ce poate fi instalat pe sistemul de operare Microsoft Windows: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, AbiWord, Blender sau ClamWin.Fiecare versiune este lansată în două variante: una destinată instalării pe computere personale de birou și laptopuri și o a doua pentru servere. Prima este disponibilă pentru arhitecturile x86 și x86-64, în timp ce la a doua se adaugă suport pentru arhitectura SPARC (fără LiveCD).

Cea mai recentă (versiune la începerea atestatului) Ubuntu este 15.04 (Vivid Vervet), lansată în aprilie 2015.

Pentru obținerea acesteia accesați site-ul http://ubuntu.ro/obtine/

În funcție de nr. de biți și nevoi puteți alege 3 tipuri de versiuni,una pentru desktop,una pentru desktop cu suport pe termen lung și o versiune pentru server cu suport pe termen lung variante pe 32 și 64 biți.

Bibliografie:

http://askubuntu.com/

http://www.tecmint.com/ubuntu-15-04-installation-on-uefi-firmware/

http://cristianls.ro/configurare-ubuntu-15-04-dupa-instalare/

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalarea si configurarea Ubuntu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
4 516 cuvinte
Nr caractere:
24 140 caractere
Marime:
5.48MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Predat:
la liceu
Sus!