Informatica

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1. Introducere pag.2
2. Subprograme pag.3
2.1. Domeniul de vizibilitate al identificatorilor pag.4
2.2. Declararea si apelul procedurilor. Parametri formali
si parametri efectivi pag.4
2.3. Declararea si apelul functiilor pag.7
2.4. Parametri formali functie/procedura. pag.8
3. Metoda Backtracking pag.10
4. Recursivitate pag.12
5. Aplicarea temei in informatica. Enuntul programului pag.13
5.1. Resurse utilizate. Modul de realizare a programului. pag.16
5.2. Program sursa pag.19
5.3. Concluzii finale pag.23
6. Bibliografii pag.25

Extras din atestat:

Limbajul de programare PASCAL a fost elaborat in anul 1970 de profesorul Niklaus Wirth de la Universitatea Tehnica Zurich (Elvetia) si a fost numit astfel in cinstea matematicianului si filosofului francez Blaise Pascal. Limbajul a cunoscut o raspindire mondiala si a fost implementat practic pe toate categoriile de calculatoare: supercalculatoare, calculatoarele mari si calculatoarele personale. Pe parcursul anilor elementele limbajului standart PASCAL 6.0, Turbo PASCAL 7.0, Borland PASCAL s-au inbunatatit si chiar au aparut limbaje noi, de exemplu, MODULA-2, DELPHI s. a.

Totodata, pentru a accelera rularea programului, este necesara implementarea unor subprograme care au menirea de a accelera procesul rularii programului. In prezenta lucrare am abordat problema elaborarii subprogramelor cu referire la functii si proceduri. La ora actuala de informatizare a societatii se impune necesitatea de cunoastere profunda a proceselor informatice si adaptarea programelor la cerintele actuale ale societatii. Prin urmare elaborarea unor programe complexe caracterizate in subprograme (proceduri si functii) prezinta interese si este actuala.

Fiind pasionata de informatica, am decis sa-mi aprofundez cunostintele in domeniul aplicatiilor functiilor si procedurilor limbajului PASCAL. In lucrare sunt prezentate detaliat mecanismele de comunicare prin parametri-valoare, parametri-variabila, parametri functie/procedura. De asemenea, este aratat cum pot fi aplicate practic subprogramele sus-mentionate.

2. SUBPROGRAME

E cunoscut faptul ca o problema complexa poate fi rezolvata prin divizarea ei intr-un set de parti mai mici (subprograme). Pentru fiecare parte se scrie o anumita secventa de instructiuni, denumita subprogram. SUBPROGRAMUL reprezinta parti identificabile prin nume care se pot activa la cerere prin intermediul acestui nume. O parte din subprogram se contruieste ca subprogram daca un algoritm cuprinde in mai multe locuri aceeasi secventa de operatii executabila pentru aceleasi date sau pentru date diferite. In loc ca subprogramul sa cuprinda in acelasi loc, acelasi grup de instructiuni, concepand grupul de instructiuni ca subprogram, el va aparea in program o singura data si se va activa de mai multe ori. Partea respectiva de program rezolva o subproblema din cele in care se descompune problema complexa. In limbajul Pascal, avem doua tipuri de subprograme : procedurile si functiile. Deosebirea intre ele consta in numarul de valori calculate si returnate programului apelat. Procedurile calculeaza mai multe valori sau nici una, iar functiile returneaza o singura valoare asociata numelui functiei. Atat procedurile cat si functiile pot fi standard (predefinite in unitul sistem), cat si nestandard (definite de utilizator). Procedurile si functiile nestandard trebuie declarate obligatoriu inainte de a fi apelate.

O declaratie de subprograme cuprinde :

-un antet de supbrogram care precizeaza interfata subprogramului cu mediul sau, si

- blocul subprogramului care descrie functionarea lui interna.

2.1. DOMENIUL DE VIZIBILITATE AL INDENTIFICATORILOR

Prin domeniul de vizibilitate (valabilitate) se intelege zona de program in care e valabila declararea sau definirea unui identificator. Toti indentificatorii definiti sau declarati intr-un bloc sunt cunoscuti in blocul respectiv si se numesc variabile locale. Daca blocul cuprinde blocuri incluse in care identificatorii (variabile locale ale acestora) nu se definesc sau redenumesc, atunci acestea sunt cunoscute in blocurile incluse si se numesc variabile globale pentru acesta. Daca o variabila declarata intr-un bloc se redefineste atunci in blocul in care a fost redeclarata va fi variabila atribuita generata la redeclarare.

2.2. DECLARAREA SI APELUL PROCEDURILOR. PARAMETRII FORMALI SI PARAMETRII EFECTIVI O procedura e un subprogram care calculeaza mai multe valori accesibile sau nu programului apelant sau efectueaza anumite operatii fara sa calculeze vreo valoare. Valorile calculate accesibile programului apelant reprezinta parametrii de iesire ai subprogramului. Acestia pot depinde de anumite valori pe care subprogramul le primeste din programul apelant,

Bibliografie:

1. Gremalschi Anatol, "Informatica-Limbajul PASCAL" manual pentru clasele IX-XI, editura I.E.P.Stiinta, Chisinau, 1999.

2. Iorga Valeriu, "Concursuri de programare", editura Teora, Bucuresti, 1997.

3. Kovacs Sandro, "Turbo Pascal 6.0 Ghid de utilizare", editura Microinformatica, Cluj-Napoca, 1993.

4. Munteanu F., Ionescu T., "Programarea calculatoarelor" manual pentru liceele de informatica calsele X-XII, editura didactica si pedagogica, R.A., Bucuresti, 1995.

5. Tudor Sorin, "Informatica,varianta PASCAL" manual pentru clasa a X-a, editura L&S INFOMAT, Bucuresti.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, exe, pas
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 267 cuvinte
Nr caractere:
23 183 caractere
Marime:
33.35 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatica
Data publicare:
22.09.2017
Structură de fișiere:
  • atestat1.doc
  • STUP_DE_.EXE
  • STUP_DE_.PAS
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Te-ar putea interesa și:
I. Introducere Cuvantul informatie - preluat din latina (informatio) prin intermediul limbii...
Prelucrarea electronica a datelor 1.1 Date si informatii. Stadiile PED 1.2 Principiile...
1.1 Concepte fundamentale pentru sisteme informatice integrate Societatea informationala...
Calculatorul este, in esenta, un ansamblu de componente cu functionare specifica avind ca scop...
Evolutia calculatoarelor. - 1647 Prima atestare a unei masini de calcul - Blase Pascal a...
Sus!