Lucrarea de fata prezinta modul de derivare a functiilor matematice cu ajutorul calculatorului. Derivarea este o operatie de analiza matematica.
Programul permite intelegerea mai rapida a operatiei matematice de derivare a functiilor. Metoda folosita este mai accesibila datorita descompunerii functiilor in modul grafic. Acest program ar putea fi utilizat chiar si in procesul de instruire a elevilor, pentru a intelege mai bine si a studia vizual cum are loc procesul de derivare.
In functie de dorinta lor, elevii pot sa introduca anumite functii pentru care se vor obtine in modul grafic descompunerea expresiei introduse, iar apoi functia derivata.
Este necesar ca expresia introdusa de utilizator sa fie corecta pentru a nu induce erori in rularea programului. De aceea trebuiesc respectate unele conventii consacrate, de calcul matematic (ex: semne, operatori).
Pana la "era calculatoarelor" multe dintre operatiile de calcul matematic necesitau mult timp si o atentie deosebita. Astazi insa, cu ajutorul calculatorului si a unui algoritm matematic bine pus la punct se poate scurta durata de calcul chiar si la cateva sutimi de secunda, si se obtin rezultate cu o precizie care iarasi ar consuma un timp enorm.
Asadar avantajul oferit de catre calculator omului este indiscutabil si acesta nu doar in sfera calculului matematic ci si in multe alte domenii (ex:fizica, chimie, biologie, astronomie etc.). In curand se va ajunge ca prezenta calculatorului in orice domeniu sa fie indispensabila, si multe dintre atributiile omului vor fi treptat preluate de roboti condusi de o intelegenta artificiala.
2.Despre Turbo Pascal
Un limbaj de programare este un limbaj artificial care prin exprimari simbolice (directive, comenzi, instructiuni) descrie operatiile de prelucrare automata a datelor, necesare pentru rezolvarea unei anumite probleme a utilizatorului.
Calculatorul manipuleaza informatia sub forma binara. El nu intelege decat comenzi date in binar. Codul in care sunt scrise aceste comenzi este codul binary, iar limbajul este limbajul masina. Se numeste asa pentru ca el este un limbaj al masinii, al procesorului. Este specific fiecarui tip de masina deoarece setul de instructiuni pe care le ntelege calculatorul trebuie sa se regaseasca sub forma de circuite electronice in procesor. Pentru om este foarte greu sa urmareasca un program scris in limbajul masina, program care este un sir de cifre binare. Instructiunile din limbajele de nivel inalt sunt traduse in acel sir de cifre binare, care constituie codul masina. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unor programe traducatoare.
Din aceasta cauza au fost create limbajele de programare de nivel inalt. Ele sunt mai apropiate de limbajul uman si sunt in general portabile, adica, cu foarte mici modificari, un program scris in astfel de limbaj va putea fi executat pe orice tip de calculator. O instructiune dintr-un limbaj de nivel inalt codifica un grup de instructiuni masina. Limbajele de programare de nivel inalt se mai numesc si limbaje algoritmice deoarece descriu algoritmul de rezolvare a problemei sub forma unei secvente de instructiuni care se vor executa in ordinea in care au fost scrise. Limbajul Pascal este un limbaj de nivel inalt.
3.Studiul derivarii pe calculator
In aplicatia de fata am utilizat arborii binari. Sa reamintim ca orice xpresie aritmetica poate fi memorata sub forma unui arbore binar. Prin urmare, daca avem o expresie aritmetica oarecare, putem obtine din ea arborele binar asociat ei. Pentru a deriva (formal) respectiva expresie, vom deriva arborele asociat ei, obtinand arborele expresiei derivate. Din acest arbore vom construi expresia derivata.
B. Patrut, M. Milosescu, Informatica (cls a IX-a) - "ed. Teora, 1999"
Tudor Sorin, Turbo Pascal (cls a IX-a) - "ed. L&S Infomat"
Tudor Sorin, Informatica (varianta pascal) - "ed. L&S Infomat"
Stefan Mirica, Inocentiu Draghicescu, Matematica
(cls a XI-a) - "ed. Aramis", 2002
B. Patrut, Invatati limbajul PASCAL in 12 lectii - ed."Teora",2003
George Daniel Mateescu, Pavel Florin Moraru, Informatica (cls a XI-a) - "ed.Niculescu",2002
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.