Tehnologia fabricarii bauturilor racoritoare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Capitolul I. Clasificarea bauturilor racoritoare
1.1. Bauturile carbogazoase
1.2. Apa minerala
1.3. Ape minerale, sifon
1.4. Sucuri de fructe si legume
1.5. Nectarele
1.6. Bauturi nealcoolice aromate calde
1.7. Concentrate pentru sucuri racoritoare
Capitolul II. TEHNOLOGIA FARICARII BAUTURILOR RACORITOARE
2.1.Caracterizarea materiilor prime
2.2. Caracteristicile produselor finite
2.3. Schema tehnologica de fabricare
2.4. Prepararea sucurilor de fructe.
2.5. Prepararea maceratelor de citrice
2.6. Tratarea apei
2.7. Prepararea siropului de zahar
2.8. Filtrarea siropului
2.9. Prepararea cupajului
2.10.Prepararea apei carbogazoase
2.11. Dozare si turnare
2.12.Astupare si etichetare
2.13. Dozarea-inchiderea
2.14. Depozitarea
2.15.Defecte de fabricatie
Capitolul III. Obtinerea unor semifabricate utilizate in tehnologia sucurilor
3.1.Operatiile specifice de obtinere a sucurilor limpezi
3.2. Procesul tehnologic a concentratelor pentru sucurile racoritoare
Bibliografie

Extras din atestat:

Argument

Bauturile racoritoare sunt produse care se pot obtine din: sucuri de fructe sau legume, esente sau macerate alcoolice din plante si seminte aromate, cu adaos de: zahar, acizi alimentari, coloranti sintetici, etc.

Bauturile racoritoare pot fi: limpezi; cu pulpa; opalescente;

Bauturile racoritoare se pot impregna cu bioxid de carbon sau nu. Impregnarea se aplica, in special, la sucurile limpezi.

Productia de sucuri si bauturi racoritoare inregistreaza, pe plan mondial, o mare dezvoltare, ca urmare a consumului mereu crescand al acestor produse. In tara noastra ponderea cea mai mare o au bauturile racoritoare limpezi, carbonatate. In etapa actuala, se pune un accent deosebit pe valorificarea sub forma de bauturi racoritoare a materiilor prime indigene(fructe, legume, plante aromatice, etc.), care fac parte din flora spontana sau din flora cultivata. Sucurile de fructe si legume, materie prima importanta la fabricarea bauturilor racoritoare, sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, fiind bogate in vitamine(A, B, C) si saruri minerale de potasiu si magneziu; de asemenea, au valoare fiziologica si terapeutica, calitati care le fac sa fie indicate la prepararea bauturilor racoritoare.

Caracterul sezonier al fructelor din care se obtin sucurile, care limiteaza perioada de fabricare a bauturilor racoritoare, a impus necesitatea concentrarii acestora, in vederea asigurarii conservabilitatii sucurilor pe o perioada mai mare de timp. In prezent, in industria bauturilor racoritoare, exista tendinta utilizarii pe o scara tot mai larga a plantelor aromatice, medicinale, din considerentele ca acestea au o aroma placuta si confera produselor calitati senzoriale superioare si un caracter tonic. De asemenea, se manifesta preocuparea de valorificare a fructelor de catina alba, precum si a mugurilor, conurilor de brad, molid, a scoruselor de munte.

In vederea imbunatatirii calitatii bauturilor racoritoare se practica adaosul de: esente naturale, uleiuri aromate, macerate aromate din fructe si plante, esente sintetice pentru ameliorarea aromelor, precum si lecitina, vitamine etc., pentru marirea valorii nutritive.

Prin dezvoltarea productiei de sucuri si bauturi racoritoare din materii prime indigene se asigura valorificarea, pe o scara tot mai larga, a potentialului nostru natural si anume:

- Dezvoltarea productiei de fructe cultivate si din flora spontana;

- Dezvoltarea si diversificarea productiei pe plante aromate si medicinale;

- Dezvoltarea productiei de uleiuri si macerate aromate

Asigurarea stabilitatii tehnologice a bauturilor racoritoare se poate realiza prin pasteurizare sau prin folosirea unor substante chimice cu efect inhibitor ca: acid benzoic, acid sorbic, avand in vedere faptul ca bauturile racoritoare reprezinta un substrat favorabil dezvoltarii microorganismelor ca: bacterii, drojdii si mucegaiuri.

Bauturile racoritoare sunt bauturi nealcoolice carbonate, reconfortante, obtinute din sirop de zahar saturat cu bioxid de carbon, la care se adauga fie sucuri din fructe, fie siropuri naturale de fructe, fie macerate alcoolice din coji de fructe citrice sau din plante, fie esente naturale alimentare. Pentru colorare si acidulare se folosesc coloranti si acizi alimentari (citric si tartric).

Bauturile racoritoare se livreaza in butelii de sticla. Ele trebuie sa se prezinte cu aspect limpede, gust placut, acidulate, aroma placuta si caracteristica fructului sau esentei respective.

La turnarea racoritoarelor in pahar, degajarea dioxidului de carbon din lichid trebuie sa fie persistenta si abundenta. Sticlele cu bauturi racoritoare se vor pastra in incaperi special amenajate, ferite de razele solare, bine igienizate, aerisite, cu temperaturi de 2-10?. Se vor evita variatiile bruste de temperatura (trecerea buteliilor de sticla cu racoritoare pastrate la temperatura ridicata, peste 25?, si introducerea acestora direct in spatii frigorifice sau in vase cu gheata si apa) intrucat se produce explozia sticlelor. Bauturile racoritoare trebuie sa-si pastreze proprietatile organoleptice, conform termenului de valabilitate precizat si atestat de furnizor.

Capitolul I. Clasificarea bauturilor racoritoare

Termenul de bautura racoritoare (popular ,,suc") se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din concentrate, desi in sens larg desemneaza orice bautura care nu contine alcool.

Sucurile sunt lichide care se consuma pentru potolirea setei si totodata au efectul de a produce o racorire care combate senzatia de caldura. Sunt produse la care principalul component il reprezinta apa, care, pentru a fi mai agreabila si racoritoare se amesteca cu substante care ii imprima gust si aroma placuta, culoare frumoasa si cel mai adesea sunt impregnate cu dioxid de carbon.

In ultimul timp in industrie s-a trecut si la introducerea in bauturi a unor substante necesare pentru om: vitamine, fier, lecitina, miere de albine, cofeina, fosfor, sodiu, potasiu, etc.

Pionierii sucurilor de fructe au raspandit de la inceputul secolului nostru gandul valorificarii fructelor fara fermentatie, au optat pentru ''fructe lichide'' si au dezvoltat procedee de productie si utilaje pentru punerea in practica. Bauturile naturale din fructe se obtin direct din fructe, iar dintre acestea se amintesc: sucuri de fructe, siropuri, extractele si apele de fructe naturale cu gaz.

Prin bauturi racoritoare se inteleg produsele fabricate din concentrate aromate, sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume, siropuri de fructe si/sau de plante aromatice, substante aromatizante (naturale sau de sinteza, impreuna cu apa potabila sau apa minerala de masa, indulcitori (zahar, glucoza, zaharina etc.), acizi alimentari, vitamine, coloranti alimentari (naturali sau de sinteza), cu sau fara adaos de dioxid de carbon.

Bibliografie:

1. BRAD SEGAL, UTILAJUL SI TEHNOLOGIA PRELUCRARII LEGUMELOR SI FRUCTELOR, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1985

2. BANU CONSTANTIN, TRATAT DE INDUSTRIE ALIMENTARA, EDITURA A.S.A.B., BUCURESTI, 2009

3. TEHNOLOGIA PRELUCRARII LEGUMELOR SI FRUCTELOR - MANUAL PENTRU LICEE INDUSTRIALE CU PROFIL DE INDUSTRIE ALIMENTARA, CLASELE A XI-A SI A XII-A, SI SCOLI PROFESIONALE, Elena Ionescu , Brad Segal, Editura: Didactica si Pedagogica, 1979

Download atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 257 cuvinte
Nr caractere:
43 340 caractere
Marime:
1.90 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
23.05.2023
Structură de fișiere:
  • Tehnologia fabricarii bauturilor racoritoare.docx
Predat:
Liceul Tehnologic Bucecea din Bucecea
Profesorului:
Ștefan Ivona Elena
Te-ar putea interesa și:
Bauturile racoritoare sunt produse care se pot obtine din: sucuri de fructe sau legume, esente...
Berea este o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentare, cu ajutorul drojdiei,...
Vinul este una dintre primele creatii ale umanitatii; cultura vitei de vie si a vinului se...
I. Itroducere Capsuni. Datorita multiplelor calitati dar mai ales pentru faptul ca sunt primele...
3.2. MATERII PRIME SI AUXILIARE Materiile prime si auxiliare au un rol bine precizat la...
Sus!