Alimentatia publica reprezinta una din laturile importante ale servirii turistice, incadrandu-se in grupa serviciilor de baza. Sectorului de alimentatie publica ii revine sarcina de a asigura ansamblul conditiilor necesare pentru ca turistul sa-si poata procura hrana necesara de-a lungul calatoriei. El are rolul de a organiza productia proprie de produse culinare si de a asigura servirea consumatorului in cele mai bune conditii.
Emanciparea si evolutia populatiei a facut ca toate elementele care intregesc cursul unei zile sa fie dezvoltate si modernizate direct proportional. Astfel, de la infrastructura unui oras, caile de comunicatie si transport, pana la cladiri, unitati de agrement, unitati de cazare si unitati de alimentatie au reinviat inevitabil. Din anii aristocratici, cand numai clasa sociala care se deosebea prin venituri, statut si proprietati putea sa ia parte la evenimente organizate in cinstea lor, prilej de evidentiere a unui potential de agrement si de alimentatie remarcabil, iata ca in zilele noastre, aceste evenimente s-au extins din toate punctele de vedere. Nici arhitectura nu a intarziat sa-si puna amprenta, independenta in expresie fiind una din punctele forte ale actualitatii.
Favorizand aparitia unei explozii a acestor unitati, ideile care la inceput pareau doar vise, au luat forma unor cofetarii, braserii, baruri, unitati cu specific, pana la restaurante care parca coexistau cu identitatea si obiceiurile proprietarului.
Accesibilitate, personalizare si diversitate sunt doar o parte din elementele care contureaza acum unitatile de alimentatie, pentru ca pe acestea o sa ma axez in lucrarea mea de licenta.
Un restaurant ofera posibilitatea de a imbina placutul cu nevoile fiziologice, aceste doua elemente impletindu-se intr-un tot unitar care desavarsesc cunostintele omului modern. In cele ce urmeaza, in aceasta lucrare voi aborda problematica unui restaurant, in principal valorificarea potentialului acestuia de a-si evidentia activitatea printr-un nivel de profitabilitate ridicat. Indicatorii de performanta vor fi cei care vor da verdictul acestui nivel, ramanand ca spre finalul lucrarii sa subliniez evolutia sau eficienta acesteia, respectiv rezultatele slabe ale unitatii.
CAPITOLUL I
ALIMENTATIA PUBLICA - COMPONENTA A SFEREI SERVICIILOR
1.1. Definirea notiunii de serviciu
Integrate in structurile si mecanismul procesului social al reproductiei, serviciile deservesc colectivitati de oameni, unitati economice, institutii si persoane fizice. Prestarile de servicii sunt o forma mai inalta de satisfactie a trebuintelor, ele satisfac nevoile materiale si spirituale, individuale sau colective si au o dinamica de crestere pronuntata. ,,Serviciul este o experienta temporala traita de un client atunci cand intra in contact cu personalul intreprinderii sau cu un suport material si tehnic" (Michel Langlois).
Baranescu Rodica ,,Turism si alimentatie publica", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1985
Branza Aurel ,, Asigurarea resurselor materiale", Note de curs, Universitatea ,,Al.I.Cuza", Iasi 1995
Bujoreanu Gheorghe ,, Organizarea activitatilor de alimentatie publica si hoteliera", Editura Didactica sl Pedagogica, Bucuresti, 1986
Donoaica S. ,, Aspecte din activitatea de turism", Editura Litera Bucuresti 1989
Florea Constantin ,,Indrumar pentru unitatile de alimentatie publica", Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1988 ,, Al.I.Cuza"Iasi,1994
Gafencu-Zait Adriana ,,Marketingul serviciilor", Curs litografiat, Universitatea ,,Al.I.Cuza", lasi, 1996
Ferent Emil ,,Economia, organizarea si gestiunea unitatilor de comert si turism", Note de curs, Universitatea ,,Al.I.Cuza"Iasi, 1996-1997
Margulescu Dumitru - ,,Analiza eficientei economice a activitatii intreprinderilor de turism si alimentatie publica", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
Nicolescu Radu - ,, Tehnologia activitatii in restaurante si baruri", Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti, 1981 ,,Servicii de turism-alimentatie publica", Editura Litera, Bucuresti, 1989
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.