Tehnologia de obtinere a vinurilor albe - Analiza senzoriala si fizico-chimica

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I Argument
II Materii prime si auxiliare
Materii prime
Strugurii albi
Materii auxiliare
Substante antiseptice si antioxidante
Materiale si substante de limpezire prin cleiere
III TEHNOLOGIA FABRICARII VINRUILOR ALBE
Schema tehnologica de obtinere a vinurilor albe
2.1.Culesul si transportul strugurilor
2.2. Receptia calitativa si cantitativa
2.3. Zdrobirea si dezciorchinarea
2.4. Sulfitarea mustului
2.5. Separarea mustului ravac
2.6. Presarea
2.7. Asamblarea musturilor
2.8. Corectii de compozitie aplicate mustului
2.9. Fermentatia mustului
2.10. Faza de formare a vinului alb
2.11. Limpezirea vinului
2.12. Faza de maturare
2.13. Invechirea vinului alb
2.14. Faza de degradare
IV Analiza senzoriala a vinului alb
V Analiza chimica a vinului alb
5.1 Masa volumica si densitatea relativa la 20 de grade celsius
5.2 Aciditatea volatila
5.3 Determinarea SO_2 liber si total
5.4 Aciditatea totala
5.5 Determinarea cenusii
5.6 Determinarea densitatii relative
5.7 Determinarea concentratiei alcoolice
5.8 Determinarea continutului de zahar
VI Concluzii
VII Bibliografie

Extras din atestat:

I Argument

Vinifcatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor in scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de vin.

Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica completa sau partiala a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti ori a mustului de struguri.

Vinurile albe asemanatoare prin culoare si prin operatii de prelucrare se deosebesc intre ele prin anumite insusiri organoleptice si fizico-chimice dictate de anumite particularitati ale calitatii materiei prime si tehnologia de preparare.

Se disting trei mari categorii de vinuri albe:

- vinuri albe de consum curent, seci;

- vinuri albe de calitate, seci;

- vinuri albe de calitate, semidulci si dulci.

Vinurile, ca urmare a diversitatii materiei prime, tehnologiilor de vinificare si nu in ultimul rand a considerentelor de ordin economic, se clasifica in urmatoarele categorii:

- dupa culoare se disting: vinuri albe, rosii si roze;

- dupa aroma, vinuri aromate si nearomate;

- dupa continutul in zaharuri vinurile se grupeaza astfel:

vinuri seci;

vinuri semiseci;

vinuri semidulci;

vinuri dulci.

- dupa modul de obtinere vinurile pot fi:

vinuri obtinute prin procedee clasice;

vinuri speciale obtinute prin aplicarea unor tratamente autorizate (din aceasta categorie fac parte: vinuri spumante, vinuri spumoase, vinuri aromatizate, vinuri licoroase).

- dupa caracteristicile calitative de compozitie si tehnologia obtinerii, vinurile pot fi:

- vinuri de consum curent,cu o tarie alcoolica dobandita de minim 8.5%mol;

- In functie de taria alcoolica acestea pot fi: - vin de masa: 8.5 - 9.5% mol;

- vin de masa superior: peste 9.5 % mol.

- vinuri de calitate: se obtin din struguri sau sortimente de soiuri cu taria alcoolica de 10% volum.

- In functie de nivelul lor calitativ sau sortiment de soiuri, vinurile pot fi:

- vinuri de calitate superioara 10% vol;

- vinuri de calitate superioara cu denumire de origine 10.5 % vol;

- vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate;

Vinurile speciale: sunt obtinute din musturi sau vinuri prin aplicarea unor tratamente autorizate. Din aceasta categorie fac parte:

- vinuri spumante obtinute prin fermentare in butelii;

- vinuri spumante obtinute prin fermentarea in butelii si transvazare in rezervoare;

- vinuri spumante obtinute prin fermentare in rezervoare;

- vinuri spumoase: seci, demiseci, demidulci;

Alte vinuri cu continut de ?CO?_2: vinul perlant si vinul petiant;

- Vinurile aromatizate: sunt produse obtinute din must proaspat sau concentrat cu adaos de substante aromatizante. Din aceasta categorie fac parte: vinul pelin, vermutul, biterul;

- Vinurile licoroase: sunt produse ce pot fi din must sau vin, precum si din amestecul acestora cu adaos de must concentrat.

Bibliografie:

Pentru text:

iftode.wordpress.com

http://cotnari.ru/ro/prelucrarea-strugurilor

www.anunturiagricole.mge.ro

www.bevitech.ro/tehnologi.html

www.horticultorul.ro

iftode.wordpress.com

www.scritube.com

facultate.regielive.ro

Pentru imagini:

http://www.google.ro/

www.dailybusiness.ro

www.horticultorul.ro

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
16 396 cuvinte
Nr caractere:
84 677 caractere
Marime:
1.12 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
16.11.2018
Structură de fișiere:
  • Tehnologia de obtinere a vinurilor albe - Analiza senzoriala si fizico-chimica.docx
Predat:
COLEGIUL AGRICOL ȘI DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ “VASILE ADAMACHI

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor in scopul prepararii...
Vinurile spumante sunt vinuri sub presiune (1?5 bar), datorita continutului ridicat de CO2 (2?10...
Sa se proiecteze un centru de vinificatie si tehnologia de obtinere a vinurilor rosii cu denumire...
Datorita pretioaselor sale calitati alimentare si medicamentoase, vinul a fost considerat de-a...
Vinul,desi este sucul fermentat al strugurelui,se deosebeste mult de acesta,nu numai prin...
Sus!