I Argument
Vinifcația reprezintă procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul preparării vinurilor și a produselor pe bază de vin.
Vinul este băutura obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parțială a strugurilor proaspeți, zdrobiți sau nezdrobiți ori a mustului de struguri.
Vinurile albe asemănătoare prin culoare și prin operații de prelucrare se deosebesc între ele prin anumite însușiri organoleptice și fizico-chimice dictate de anumite particularități ale calității materiei prime și tehnologia de preparare.
Se disting trei mari categorii de vinuri albe:
- vinuri albe de consum curent, seci;
- vinuri albe de calitate, seci;
- vinuri albe de calitate, semidulci și dulci.
Vinurile, ca urmare a diversității materiei prime, tehnologiilor de vinificare și nu în ultimul rând a considerentelor de ordin economic, se clasifică în următoarele categorii:
- după culoare se disting: vinuri albe, roșii și roze;
- după aromă, vinuri aromate și nearomate;
- după conținutul în zaharuri vinurile se grupează astfel:
vinuri seci;
vinuri semiseci;
vinuri semidulci;
vinuri dulci.
- după modul de obținere vinurile pot fi:
vinuri obținute prin procedee clasice;
vinuri speciale obținute prin aplicarea unor tratamente autorizate (din această categorie fac parte: vinuri spumante, vinuri spumoase, vinuri aromatizate, vinuri licoroase).
- după caracteristicile calitative de compoziție și tehnologia obținerii, vinurile pot fi:
- vinuri de consum curent,cu o tărie alcoolică dobândită de minim 8.5%mol;
- În funcție de tăria alcoolică acestea pot fi: - vin de masă: 8.5 - 9.5% mol;
- vin de masă superior: peste 9.5 % mol.
- vinuri de calitate: se obțin din struguri sau sortimente de soiuri cu tăria alcoolică de 10% volum.
- În funcție de nivelul lor calitativ sau sortiment de soiuri, vinurile pot fi:
- vinuri de calitate superioară 10% vol;
- vinuri de calitate superioară cu denumire de origine 10.5 % vol;
- vinuri cu denumire de origine controlată și trepte de calitate;
Vinurile speciale: sunt obținute din musturi sau vinuri prin aplicarea unor tratamente autorizate. Din această categorie fac parte:
- vinuri spumante obținute prin fermentare în butelii;
- vinuri spumante obținute prin fermentarea în butelii și transvazare în rezervoare;
- vinuri spumante obținute prin fermentare în rezervoare;
- vinuri spumoase: seci, demiseci, demidulci;
Alte vinuri cu conținut de 〖CO〗_2: vinul perlant și vinul petiant;
- Vinurile aromatizate: sunt produse obținute din must proaspăt sau concentrat cu adaos de substanțe aromatizante. Din această categorie fac parte: vinul pelin, vermutul, biterul;
- Vinurile licoroase: sunt produse ce pot fi din must sau vin, precum și din amestecul acestora cu adaos de must concentrat.
Pentru text:
iftode.wordpress.com
http://cotnari.ru/ro/prelucrarea-strugurilor
www.anunturiagricole.mge.ro
www.bevitech.ro/tehnologi.html
www.horticultorul.ro
iftode.wordpress.com
www.scritube.com
facultate.regielive.ro
Pentru imagini:
http://www.google.ro/
www.dailybusiness.ro
www.horticultorul.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.