Proiectul conceput a fost realizat cu scopul de a reflecta insusirea competentelor profesionale nivel 3: abilitati cheie, competente tehnice generale, competente tehnice specializate.
Realizarea proiectului implica autorul intr-o activitate de cercetare, de utilizare a cunostintelor teoretice si practice dobandite in anii de studiu prin disciplinele de specialitate, demonstrand nivel de pregatire profesionala in domeniul industrie alimentara, calificarea profesionala de tehnician in industria alimentara.
Activitatea de elaborare a proiectului pune accentual pe munca individuala, dezvolta personalitatea si creeaza premisele largirii capacitatii de decizie.
Alegerea temei s-a facut pe baza mai multor criterii si date cu privire la materiile prime si auxiliare folosite, a tehnologiei de fabricatie, a utilajelor folosite, a caracteristicilor produsului, a normelor de calitate, a bilantului de materiale si a normelor de protectia si sanatate a muncii.
Produsele sunt produse alimentare legate de nevoile curente ale omului astfel beneficiaza de o cerere stabila pe piata, fapt ce a dus la o diversificare a ofertelor prin folosirea unor materii auxiliare.
Fructele sunt una dintre cele mai vechi forme de hrana cunoscute de om. De fapt, Adam, primul barbat de pe pamant a mancat un mar, fructul care era interzis in rai. Exista multe referinte in literatura veche ceea ce privesc fructele. Vedas spune ca fructele formeaza baza macarii zeilor. In conformitate cu Coranul, fructele precum sunt strugurii, curmalele, smochinele, maslinele si rodii sunt daruri si fructe din rai.
In antichitate oamenii considerau ca fructele sunt inzestrate cu proprietati divine si magice. Ei le ofereau drept ofranda zeilor si zeitelor. De asemenea le foloseau pentru decorarea templelor, a vesmintelor sau a hainelor de sarbatoare si a vaselor sacre.
Fructele proaspete si uscate sunt principala sursa naturala de hrana a oamenilor. Ele sunt excelente surse de minerale, vitamine si enzime. Ele sunt usor de digerat si actioneaza ca un efect de curatare a sangelui si a tubului digestiv. Persoanele care mananca in mod regulat fructe vor avea intotdeauna o sanatate buna. Mai mult decat atat, durerile cauzate de hrana care nu este naturala pot fi tratate cu ajutorul fructelor. Fructele proaspete si uscate nu sunt numai un mod de hranire bun ci si un bun medicament.
Banu Constantin - Manualul inginerului
Nichita M.L., Coman M., Cristea A.D., Ion D.I., Vieru C., Branzaru I. - Manual pentru industria de specialitate, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2004
Novetschi I. - Conservarea industriala a fructelor si legumelor prin pasteurizare si sterilizare, Ed. Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu, 2003
4. Segal Brad - Tehnologia conservarii fructelor si legumelor, Ed.
Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1964
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.