Tehnologia de obtinere a bauturilor racoritoare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. Argument 3
II. Bauturile racoritoare 6
2.1 Caracterizarea materiilor prime 7
2.2 Procesul tehnologic ..8
2.3 Efectul utilajelor asupra materiilor prime 12
2.4 Norme de igiena si protectia muncii ..15
Bibliografie
Anexe

Extras din atestat:

Termenul de bautura racoritoare (popular ,,suc") se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din concentrati, desi in sens larg desemneaza orice bautura care nu contine alcool.

Sucurile sunt lichide care se consuma pentru potolirea setei si totodata au efectul de a produce o racorire care combate senzatia de caldura. Sunt produse la care precipitatul component il reprezinta apa, care pentru a fi mai agreabila si racoritoare se amesteca cu substante care ii imprima gust si aroma placuta, culoare frumoasa si cel mai adesea sunt impregnate cu dioxid de carbon.

In ultimul timp in industrie s-a trecut si la introducerea in bauturi a unor substante necesare pentru om: vitamine, fier , lecitina, miere de albine, cofeina, fosfor, sodiu, potasiu, etc.

Pionierii sucurilor de fructe au raspandit de la inceputul secolului nostru gandul valorificarii fructelor fara fermentatie, au optat pentru ''fructe lichide'' si au dezvoltat procedee de productie si utilaje pentru punerea in practica. Bauturile naturale din fructe se obtin direct din fructe, iar dintre acestea se amintesc: sucuri de fructe, siropuri, extractele si apele de fructe naturale cu gaz.

Sortiment de bauturi din alimentatia publica; bauturi nealcoolice

1.1 Ape minerale, sifon

Acestea se deosebesc de apele potabile simple, prin proportia si prin natura substantelor chimice pe care le contin, precum si prin unele proprietati fizice. Din punct de vedere chimic, apele minerale sunt solutii apoase si gaze. Ele trebuie sa contina cel putin 1g saruri minerale obisnuite la 1 l apa, sau sa contina unele gaze (CO2, SH2)etc.

Din punct de vedere al consumului, apele minerale se clasifica in:

- ape de masa carbogazoase cu o mineralizare redusa;

- ape medicinale, pentru tratarea diferitelor boli ale organismului dupa prescriptii medicale.

Iar din punct de vedere al compozitiei chimice se deosebesc urmatoarele categorii de ape minerale; oligometrice sau slab mineralizate, carbogazoase, alkaline, clorosodice sau sarate, ferguroase, calcice sau diuretice, sulfate sau purgative si radioactive.

Apele minerale de masa sunt recomandate in consumul simplu sau in combinatie cu bauturi nealcoolice sau alcoolice.

Exemple de ape minerale de masa:

Borsec - apa care contine bicarbonate de calciu si magneziu; este alcalina, carbogazoasa, cu gust placut, racoritor datorat continutului bogat in dioxid de carbon. In combinatie cu vinul rezulta o bautura cu gust placut. Are o actiune stimulatoare asupra aparatului gastro-intestinal.

Biborteni - apa carbogazoasa, bicarbonate, mixta; recomandata in tratarea cazurilor de gastrite, hepatite simple si unele boli digestive. Are un gust placut si racoritor.

Harghita - apa carbogazoasa, hidrocarbonata, calcica, magnezica, sodica. Are gust placut, racoritoare, se poate servi cu siropuri din fructe si cu bauturi alcoolice.

Poiana Negri - apa hiptonica si carbogazoasa. Are gust placut si se poate consuma simpla sau in combinatie cu bauturi racoritoare si alcoolice.

1.2 Sucuri de fructe si legume

Sucurile de fructe se obtin prin presarea manuala sau la mixer in baruri a fructelor proaspete, bine coapte, sanatoase, nevatamate si curate, sau industrial prin centrifugare. Dupa obtinere, sucurile naturale se imbuteliaza in sticle si se pastreaza in spatii frigorifice fiind necesare pentru consumul curent zilnic, recomandate si servite ca preparate de bauturi racoritoare in combinatie si cu alte ingrediente, conform retetelor.

Industrial se produc sucuri cu adaosuri de zahar din urmatoarele fructe indigene si citrice: capsuni, zmeura, afine, mure, visine, struguri, portocale, lamai, grapefruit, mango, kiwi etc. Ele se imbuteliaza in sticle prevazute cu eticheta pe care se afla inscrise denumirea produsului, concentratia de zahar, furnizorul producator, termenul de valabilitate si data imbutelierii. Sucurile de fructe trebuie sa aiba gust si aroma naturala pronuntata, caracteristica fructelor respective si fara mirosuri straine.

Sucurile de fructe au o valoare nutritiva asemanatoare cu cea a fructelor proaspete din care provin: in special glucide (glucoza, zaharoza, fructoza), saruri minerale (potasiu, calciu, magneziu), vitamine, acizi organici si arome, care dau gustul specific fructului.

Sucurile de legume se obtin din legume, pe aceleasi principii tehnologice ca si sucurile naturale din fructe, prin presare si centrifugare. Sortimentele de sucuri din legume ce se recomanda pentru servirea in stare naturala sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice si alcoolice aperitive si digestive sunt: sucul de rosii, sucul de morcovi, sucul de telina, sucul de ridichi negre si sucul de varza alba.

- sucul proaspat de rosii - este o bautura importanta cu surse de vitamine, acid ascorbic si carotene, fier si potasiu. Recomandat si servit inainte de masa stimuleaza secretiile digestive, este antiacid si favorizeaza secretia glandelor endocrine.

- sucul de morcovi - este foarte bogat in carotene, vitamine si saruri minerale. Sucul se recomanda si se serveste ca atare (simplu), fiind indicat in combaterea anemiilor si a unor infectii intestinale.

- sucul de telina - se obtine prin centrifugarea la mixer a telinei curate. Sucul obtinut este bogat in vitamine si saruri minerale, fiind recomandat ca o bautura tonifianta, servita simpla sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice aperitive, inainte de masa.

- sucul de ridichi negre - se obtine prin centrifugarea ridichilor curatate, la mixer. Sucul obtinut are efecte favorabile in colicistite si usureaza secretia biliara. Se recomanda si se serveste simplu sau in combinatie cu sucuri naturale din fructe.

- sucul de varza alba - se obtine din varza curatata de frunzele vestede, taiata in bucati mari si apoi centrifugata la mixer. Sucul obtinut este bogat in vitamina C si derivati sulfurosi, are proprietati antimicrobiene, antiulceroase, cu efect cicatrizant in ulcerul gastro-intestinal. Se recomanda si se serveste simplu in terapie sau in combinatie cu bauturi slab alcoolice si alcoolice aperitive inainte de masa.

1.3 Nectarele

Nectarele sunt bauturi care contin si pulpa fructului, dispersata fin in masa sucului, conferindu-i un aspect tulbure in prezentare. Se obtin prin presarea industriala a fructelor proaspete (caise, piersici, prune, mere, cirese etc.), prin omogenizarea piureurilor de fructe cu sirop de zahar cu adaos de acid citric. Se imbuteliaza in sticle de 500, 750, 1000 ml, inchise ermetic, apoi se pasteurizeaza la temperatura de 75-85?C, urmand racirea treptata, asigurandu-se astfel stabilitatea produsului, pastrand intacte atat valoarea nutritiva cat si gustul si aroma specifica fructelor proaspete. Fiecare sticla este prevazuta cu o eticheta in care sunt inscrise: denumirea produsului, denumirea furnizorului producator, concentratia de zahar, cantitatea imbuteliata in sticla (recipient), data fabricatiei si termenul de valabilitate.

1.4 Bauturi nealcoolice aromate calde

Din grupa acestor bauturi fac parte: ceaiul, cafeaua turceasca, cafeaua solubila tip nesscafe, cacao, cacao cu lapte, ciocolatina etc. Aceste bauturi au in componenta lor substante alcaloide, care stimuleaza sistemul nervos, activeaza circulatia sangelui si sucul gastric. Datorita continutului lor in cafeina, infuziile de ceai si cafea sunt indicate in stimularea ,,facultatilor" intelectuale, la marirea rezistentei organismului in anotimpul rece, iar in anotimpul calduros atenueaza depresiunea nervoasa, provocata de caldura excesiva. Consumate in exces pot conduce la manifestari de iritabilitate, insomnii, hipertensiune arteriala. In unitatile si sectiile de alimentatie publica, aceste bauturi se prepara pe baza de retete.

Concentrate pentru sucuri racoritoare

Concentratele se folosesc la prepararea sucurilor racoritoare la domiciliu, prin adaos de apa potabila, apa minerala sau apa carbogazoasa.

Bibliografie:

- Curs de instructiuni tehnologice - Concentrate pentru bauturi racoritoare

- Norme de protectie a muncii pentru industria berii, spirtului, drojdiei comprimate, a amidonului, lichiorurilor, a apelor minerale si a bauturilor racoritoare - Bucuresti 1979

- Turtoi M. - Materiale de ambalaj si ambalaje ptr. produsele alimentare, Editura Alma Galati 2000

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 326 cuvinte
Nr caractere:
27 916 caractere
Marime:
93.26 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
26.04.2018
Structură de fișiere:
  • Tehnologia de obtinere a bauturilor racoritoare.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1.1 Importanta produsului pentru utilizatori: "Istoria Coca-Cola" este povestea...
Bauturile racoritoare sunt produse care se pot obtine din: sucuri de fructe sau legume, esente...
ARGUMENT In conditiile economiei de piata, activitatea de alimentatie publica din turism, ca...
Notiuni generale despre ultrasunete Ultrasunetele (US) sunt o forma de energie mecanica ce se...
Industria fermentativa ocupa un loc important in cadrul industriei alimentare. Ea se bazeaza in...
Sus!