Studiu asupra diferiților parametrii între berea blondă și berea brună

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument .. 1
Capitolul I 3
1.1 Materii prime utilizate la fabricarea berii 3
1.1.1 Orzul 3
1.1.2 Apa .. 4
1.1.3 Hameiul ... 5
1.1.4 Cereale nemalțificate ... 6
1.1.5 Drojdia de bere 6
1.2 Procesul tehnologic de fabicare a berii blonde și a berii brune ... 8
1.2.1 Fabricarea malțului . 8
1.2.2 Măcinarea malțului 9
1.2.3 Plămădirea și zaharificarea 9
1.2.4 Filtrarea plămezilor ... 10
1.2.5 Fierberea mustului cu hamei . 10
1.2.6 Răcirea și însămânțarea mustului .. 10
1.2.7 Fermentarea primară a mustului 10
1.2.8 Fermentarea secundară a mustului . 12
1.2.9 Fitrarea berii .. 13
1.2.10 Tragerea berii la butoaie . 13
1.2.11 Tragerea berii la sticle 13
1.2.12 Pasteurizarea berii .. 14
1.2.13 Răcirea ... 14
1.2.14 Etichetarea . 14
1.2.15 Ambalarea . 14
1.2.16 Depozitarea ... 14
Capitolul II Partea practică .. 15
2.1 Caracteristicile organoleptice ale berii brune și a berii blonde .. 15
2.2 Determinarea acidității totale a berii blonde și a berii brune . 17
2.3 Determinarea dioxidului de carbon din berea blondă și berea brună 18
2.4 Determinarea spumei berii blonde și a berii brune 20
Protecția muncii 22
Concluzii 24
Bibliografie ... 25

Extras din atestat:

Argument

Tema proiectului meu se numește “Studiu asupra diferiților parametri între berea blondă și berea brună” și am ales să fac această lucrare pentru că mi se pare un studiu interesant și în special pentru a observa diferențele între parametrii calitativi care apar la berea blondă față de berea brună.

Berea este o băutură alcoolică obținută din patru produse naturale drojdia de bere, malț, hamei și apă. Acesta are aproximativ 5% alcool așa numită bere fără alcool are între 0 și 0,5% alcool.

Berea a apărut acum cca 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la pâine care s-a udat și a început să fermenteze de unde a apărut procesul de fermentare.

Cele mai vechi urme de bere , care provin din anii 3500-2900 i.Hr., au fost descoperite de curând in Tepe, Mesopotamia (astăzi în Irakul de vest).

În toată lumea 20000 de feluri de bere sunt îmbuteliate în 180 de feluri, de la normală, slab alcoolizată, pils amară, cremă de bere si bere neagră.Se spune că egiptenii sunt cei care i-au învațat pe greci să facă bere.

Faimosul scriitor grec Sofocle încuraja cumpărarea și sugerea o dieta compusă din ,,pâine, carne, legume verzi și zythos(bere),,. Alți scriitori greci timpurii ca Herodot si Xenofon menționeaza berea de asemenea în scrierile lor.

Romanii apoi au arătat triburilor sălbatice din Britania tainele fabricației berii.

Berea (neagră) este o băutură slab alcoolizată. Se obține în urma fermentării cerealelor, în special orz, și se pare că originea ei ține de timpuri foarte îndepărtate, fiind cunoscută încă de acum 10000 de ani.

Procesul lent de fermentare era frecvent întalnită în zonele nordice , mai reci, neprielnice cultivării viței de vie. Berea fabricată din malț de orz era aromatizată prin dăugarea de hamei acesta asigurând gustul amărui.

Berea neagră a fost făcută celebră de către renumita companie irlandeză Guinness. În anul 1759, aceștia au promovat o bere mai închisă la culoare, mai înțepătoare și m-ai bogată ca buchet, decât berea blondă.

Berea neagră este legată de istoria Irlandei, unde și astăzi este foarte populară, în fiecare zi vânzându-se, în această țară, peste un milion de halbe Guinness. Logo-ul mărcii este harpa celtică. Cel de-al doilea simbol este o pasăre, tucanul ,legătura fiind un joc de cuvinte ,,(one) or two can(do),, ( o bere sau două), apărut într-o reclamă cu un cuib de tucani li se oferă bere Guinness.

Producția de bere pe plan mondial cunoaște o creștere de la an la an, deci industria berii reprezintă una dintre cele mai conservatoare industrii sub aspectul materiilor prime utilizate.

Berile sunt clasificate in funcție de culoare ;i drojdia care se folosește în procesul de producție,astfel se pot clasifica in câteva tipuri principale.

După culoare : - de culoare deschisă (blonde)

- de culoare închisă (brune) cu nuanțe

diferite in cadrul aceluiași tip.

După drojdie : - beri de fermentație inferioara

- beri de fermentație superioara

Beri de fermentație inferioara :

- sunt cele mai larg fabricate, sub forma de beri filtrate limpezi, limpiditate cristalina a acestor beri fiind principalul criteriu de calitate.

Berile de fermentație superioara :

- sunt obținute prin fermentarea la 15-25 °C cu drojdii de fermentație superioară, care produc cantități mai mari de produși secundari de fermentație decât drojdiile de fermentație inferioara, in special esteri.

Au gust si aroma mai pronunțată de fructe și flori.

Beri speciale

Tipuri de bere de fermentație inferioara produse pe plan mondial sunt următoarele :

Bere de tip Pilsen

Sunt prin extractul mustului primitiv de 11,5-11,7% și foarte rar peste 12. Au conținut in alcool de 4,8-5,1%, vol.(3,8-4,1% masic). Culoarea berilor Pilsen este de 5,5-7,0% unit. EBC și chiar mai deschisă, desi berea de origine „Pilsen” are culori de 8-10% unit. EBC si chiar mai intensa.

Amareala este de 25-30 BE, ele avand o aroma fina de hamei.

Budweiser

Provine din Cehia . Au un conținut in extract al mustului primitiv de 12%, cu gust moale , catifelat. Sunt fabricate mult in Europa, dar au devenit apreciate și în S.U.A.(de Anheuser Busch Brewery).

Lager Beer

Au o culoare deschisa, cele mai răspandite.Sunt fabricate din musturi cu ep10-11,5%, cu hameiere moderata (18-23 BE) si cu aroma directa de fermentatie. Sunt incluse în același tip și beri brune, dar acestea sunt fabricate din musturi cu ep=12.5-13%, au conținuturi mai mari in alcool (5-7,2% vol.),au o aroma de malț mai pronunțatăși aroma de fermentație mai intensa.

CAPITOLUL I

1.1 MATERII PRIME UTILIZATE LA FABRICAREA BERII

1.1.1 Orzul

Orzul este materia primă de bază din industria berii fiind folosit la fabricarea malțului și la brasaj ca cereală nemalțificată. Orzul face parte din clasa gramineelor iar pentru fabricarea berii rezultatele cele mai bune se obțin prin prelucrarea orzului de primăvară ( orzoaica ), care are bobul făinos cu mult amidon cu un conținut de substanțe proteice și celuloză mai mic, formând un malț de bună calitate care permite obținerea unei beri de calitate superioară reducându-se consumul specific.

Părțile principale ale bobului sunt:

- Coaja sau învelișul exterior este format din două părți și îmbracă fructul la maturitate;

- Tegumentul. Este format din două straturi: pericarp și testa. În spațiul gol între pericarp și coajă înaintează colțul în timpul germinării. Testa este un înveliș semipermeabil, lasă să treacă apa dar nu și sărurile dizolvate în apă.

- Endospermul. Este corpul făinos care conține compușii valoroși ai bobului. El este format din granule de amidon înconjurate de membrane de hemiceluloze iar între aceste granule se găsește o rețea de substanțe azotoase.

- Stratul aleuronic. Este format din celule bogate în proteine și grăsimi, este alcătuit din trei rânduri de celule cu pereții groși și se găsește între înveliș și endosperm.

- Embrionul reprezintă sediul energiei vitale a bobului și este format dintr-un strat de celule aranjate paralel alături de care se găsește un țesut special, care absoarbe substanțele nutritive pentru embrion.

Bibliografie:

1. Banu C., Manualul inginerului de industrie alimentară, Vol. II, Editura Tehnică, București, 2002

2. Nichita M.L., Leuștean I., Gheorghiu M., Marinescu G., Coordonator, Efectuarea analizelor specifice în industria fermentativă, Editura Oscar Print, București, 2007

3. Iuliu Barariu, Cornel Fântână, 1994, Materii prime și auxiliare folosite în industria alimentară, Editura Didactică și Pedagogică, R.A București

4. Dumitru Dima, Hristache Felea, 1997, Îndrumător pentru determinarea calității mărfurilor, Editura Didactică și Pedagogică București

5. İndustria alimentară-produse finite, materii prime și auxiliare (STAS), Editura tehnică

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu asupra diferitilor parametri intre berea blonda si berea bruna.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
9 300 cuvinte
Nr caractere:
51 856 caractere
Marime:
904.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anisoara B.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie Alimentară
Predat:
liceul tehnologic nr 1 salonta din Salonta
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Ing. Ruska-Banda Anișoara
Nota primită:
Nota 10
Sus!