Obtinerea taiteilor din sfecla de zahar

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Capitolul I. PRELUCRAREA INITIALA A SFECLEI DE ZAHAR
1.1. Manipularea si transportul din cimp al sfeclei de zahar
1.2. Manipularea si depozitarea sfeclei de zahar in curtea fabricii in vederea prelucrarii
1.2.1. Descarcarea sfeclei din camioane si vagoane. Descarcarea hidraulica
1.2.2. Descarcarea mecanica a sfeclei din camioane si vagoane
1.3. Depozitarea sfeclei in silozuri in vederea prelucrarii
1.3.1. Silozuri platforma dreptunghiulare
1.3.2. Silozul platforma circulara (Polar)
1.4. Transportarea sfeclei in fabrica. Spalarea si cintarirea ei
1.4.1. Transportarea sfeclei in fabrica
1.4.2. Ridicarea sfeclei la masina de spalat
1.4.3. Spalarea sfeclei
Capitolul II. OBTINEREA TAITEILOR
2.1. Transportul sfeclei pentru cintarire si taiere
2.2.Taierea sfeclei de zahar
2.2.1. Masini de taiat sfecla de zahar
2.2.2. Organele de taiere ale masinilor

Extras din atestat:

Argument

Zaharul constituie unul din cele mai importante alimente, fiind un produs pe care organismul uman il asimileaza in totalitate, caracterizat si printr-o valoare calorica ridicata. Zaharul este una din cele mai vechi marfuri (deopotriva cu bumbacul si graul) in istoria civilizatiei. Ca produs al prelucrarii trestiei de zahar, el era cunoscut in India mai bine de 2500 de ani in urma, avand si rolul de valuta in schimburile comerciale dintre tari.

Actualmente productia mondiala a zaharului constituie circa 130 mln tone anual, dintre care circa 70% se obtine din trestie de zahar si 30% din sfecla de zahar.

In ceea ce priveste consumul zaharului, aproximativ 50% este destinat alimentatiei umane directe si 50% industriei alimentare pentru obtinerea produselor zaharoase, conservelor, a bauturilor racoritoare si bauturilor alcoolice, etc.

Procesul tehnologic de fabricare a zaharului este unul complex, format din diverse operatii fizice, fizico-chimice si chimice, in urma caruia se asigura conditiile tehnice cele mai favorabile extragerii si cristalizarii unei parti cat mai mari a zaharului, pe care il contine sfecla de zahar si trestia de zahar supuse prelucrarii, cu un randament cat mai ridicat si cu cheltuieli minime.

Procesul tehnologic decurge astfel: sfecla de zahar, care trebuie sa contina 16 18%zaharoza este spalata, curatata de impuritati si taiata in particule sub forma literei "V" denumite taitei de sfecla, apoi structura celulara a taiteilor de sfecla este distrusa printr-un tratament hidrodinamic, denumit "plasmoliza", taiteii de sfecla plasmolizati sunt epuizati in zahar. Intrucat difuzia zaharului dizolvat in sucul celular depinde de suprafata de contact dintre sfecla si apa, sfecla se taie sub forma de taitei subtiri in V. Datorita unei relative elasticitati si rezistente la compresiune, taiteii subtiri nu se taseaza in instalatiile de difuzie, permitand ca apa de difuzie sa treaca printre ei, difuzia zaharului fiind rapida si completa.

Pentru ca extragerea zaharului din sfecla de zahar sa se faca cat mai rapid si mai complet, sfecla se taie in taitei, operatia realizandu-se cu masini speciale de taiat dotate cu cutite adecvate. Scopul taierii este acela de a mari suprafata de contact a apei cu taiteii de sfecla, ceea ce conduce la: - marirea cantitatii de zahar ce se extrage din taitei; - micsorarea timpului de extractie. Cea mai frecventa forma de taiere, este in V, deoarece prezinta: - rezistenta mare de tasare; - rezistenta mica la circulatia zemii; - suprafata mare de contact cu apa de difuzie.

Capitolul I. PRELUCRAREA INITIALA A SFECLEI DE ZAHAR

Tehnologia de prelucrare initiala a sfeclei cuprinde operatiile prezentate in figura urmatoare:.

1.2. Manipularea si transportul din cimp al sfeclei de zahar

O industrie de zahar moderna este neaparat legata si de o agrotehnica moderna a sfeclei, astfel pretul de cost al materiei prime, respectiv al produsului finit, devine oneros.

Recoltarea sfeclei nu trebuie sa se faca manual, ci doar cu combine de diferite tipuri si sisteme.

Intrucat receptia sfeclei se face dupa continutul ei de zahar, atat interesul cultivatorului cit si al fabricii este de a se prelucra sfecla proaspata, avand cel mai mare continut de zahar.

In consecinta, in tarile cu industria zaharului avansata recoltarea si transportul sfeclei se face combinat. Fiecare combina este insotita de un camion care merge pe camp in paralel cu combina; sfecla recoltata din combina, prin dispozitivul respectiv, este trecuta direct in camion care dupa ce se umple transporta sfecla la fabrica sau la centrul de receptie.

Transportul sfeclei la fabrica sau la centrul de receptie se face numai cu camioane pentru care fapt fabrica de zahar are pareul de camioane propriu sau inchiriat pentru perioada campaniei.

In cazul ca incarcarea nu se face direct din combina, sfecla este transportata la marginea tarlalei, se stivuieste provizoriu pana soseste camionul care o transporta la fabrica, conform planului de recoltare si transport in prealabil.

Incarcarea sfeclei in camioane din stive se efectueaza cu ajutorul macaralelor autopropulsate sau a tractoarelor lopata sau cu cupa.

Daca transportul sfeclei se efectueaza pe distante mai lungi, cu trenul, problema descarcarii camioanelor si a incarcarii vagoanelor este rezolvata tot cu ajutorul mecanizarii.

La garile respective, de obicei sunt doua sisteme de transvazat sfecla din camion in vagonul de tren:

- printr-o platforma basculanta;

- printr-un ascensor cu platforma ce se poate ridica si inclina dupa dorinta, in functie de inaltimea vagonului, respectiv de cantitatea de pamant ce o contine sfecla.

Caracteristic pentru aceasta faza a aprovizionarii fabricii cu sfecla este excluderea completa a muncii manuale, ceea ce conduce la economii insemnate, reflectate intr-un pret mai scazut al materiei prime.

Bibliografie:

1. D .CULACHE, V. PLATON, Tehnologia zaharului. Editura Tehnica, Bucuresti, 1983.

2. BANU CONSTANTIN: Tratat de industrie alimentara, Ed.A.S.A.B., Bucuresti, 2009

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 371 cuvinte
Nr caractere:
39 987 caractere
Marime:
5.29 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
08.05.2020
Structură de fișiere:
  • Obtinerea taiteilor din sfecla de zahar.docx
Predat:
la liceu
Profesorului:
Ștefan Ivona

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere Zaharul este una din cele mai vechi marfuri (deopotriva cu bumbacul si graul) in...
In categoria colorantilor intra acele substante ce se introduc in produsele alimentare pentru a...
Capitolul 1-Introducere 1.1 Notiuni despre epurarea si autoepuarea apelor uzate. 1. POLUAREA...
Introducere Produsele alimentare poseda un ansamblu de proprietati senzoriale, specifice si...
Sfecla de zahar este una din principalele culturi tehnice in Republica Moldova. Ea este o planta...
Sus!