Obținerea tăițeilor din sfeclă de zahăr

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Capitolul I. PRELUCRAREA INIȚIALĂ A SFECLEI DE ZAHĂR
1.1. Manipularea și transportul din cîmp al sfeclei de zahăr
1.2. Manipularea și depozitarea sfeclei de zahăr în curtea fabricii în vederea prelucrării
1.2.1. Descărcarea sfeclei din camioane și vagoane. Descărcarea hidraulică
1.2.2. Descărcarea mecanică a sfeclei din camioane si vagoane
1.3. Depozitarea sfeclei în silozuri în vederea prelucrării
1.3.1. Silozuri platformă dreptunghiulare
1.3.2. Silozul platformă circulară (Polar)
1.4. Transportarea sfeclei în fabrică. Spălarea și cîntărirea ei
1.4.1. Transportarea sfeclei în fabrică
1.4.2. Ridicarea sfeclei la mașina de spălat
1.4.3. Spălarea sfeclei
Capitolul II. OBȚINEREA TĂIȚEILOR
2.1. Transportul sfeclei pentru cīntărire și tăiere
2.2.Tăierea sfeclei de zahăr
2.2.1. Mașini de tăiat sfeclă de zahăr
2.2.2. Organele de tăiere ale mașinilor

Extras din atestat:

Argument

Zahărul constituie unul din cele mai importante alimente, fiind un produs pe care organismul uman îl asimilează în totalitate, caracterizat și printr-o valoare calorică ridicată. Zahărul este una din cele mai vechi mărfuri (deopotrivă cu bumbacul și grâul) în istoria civilizației. Ca produs al prelucrării trestiei de zahăr, el era cunoscut în India mai bine de 2500 de ani în urmă, având și rolul de valută în schimburile comerciale dintre țări.

Actualmente producția mondială a zahărului constituie circa 130 mln tone anual, dintre care circa 70% se obține din trestie de zahăr și 30% din sfeclă de zahăr.

În ceea ce privește consumul zahărului, aproximativ 50% este destinat alimentației umane directe și 50% industriei alimentare pentru obținerea produselor zaharoase, conservelor, a băuturilor răcoritoare și băuturilor alcoolice, etc.

Procesul tehnologic de fabricare a zahărului este unul complex, format din diverse operații fizice, fizico-chimice și chimice, în urma căruia se asigură condițiile tehnice cele mai favorabile extragerii și cristalizării unei părți cât mai mari a zahărului, pe care îl conține sfecla de zahăr și trestia de zahăr supuse prelucrării, cu un randament cat mai ridicat și cu cheltuieli minime.

Procesul tehnologic decurge astfel: sfecla de zahăr, care trebuie să conțină 16 18%zaharoză este spălată, curățată de impurități și tăiată în particule sub forma literei “V” denumite tăiței de sfeclă, apoi structura celulară a tăițeilor de sfeclă este distrusă printr-un tratament hidrodinamic, denumit “plasmoliză”, tăițeii de sfeclă plasmolizați sunt epuizați în zahăr. Întrucât difuzia zahărului dizolvat în sucul celular depinde de suprafața de contact dintre sfeclă și apă, sfecla se taie sub formă de tăiței subțiri în V. Datorită unei relative elasticități și rezistențe la compresiune, tăițeii subțiri nu se tasează în instalațiile de difuzie, permițând ca apa de difuzie să treacă printre ei, difuzia zahărului fiind rapidă și completă.

Pentru ca extragerea zahărului din sfeclă de zahăr să se facă cât mai rapid și mai complet, sfecla se taie în tăiței, operația realizându-se cu mașini speciale de tăiat dotate cu cuțite adecvate. Scopul tăierii este acela de a mări suprafața de contact a apei cu tăițeii de sfeclă, ceea ce conduce la: - mărirea cantității de zahăr ce se extrage din tăiței; - micșorarea timpului de extracție. Cea mai frecventă formă de tăiere, este în V, deoarece prezintă: - rezistență mare de tasare; - rezistență mică la circulația zemii; - suprafață mare de contact cu apa de difuzie.

Capitolul I. PRELUCRAREA INIȚIALĂ A SFECLEI DE ZAHĂR

Tehnologia de prelucrare inițială a sfeclei cuprinde operațiile prezentate în figura următoare:.

1.2. Manipularea și transportul din cîmp al sfeclei de zahăr

O industrie de zahăr modernă este neapărat legată și de o agrotehnică modernă a sfeclei, astfel prețul de cost al materiei prime, respectiv al produsului finit, devine oneros.

Recoltarea sfeclei nu trebuie să se facă manual, ci doar cu combine de diferite tipuri și sisteme.

Întrucât recepția sfeclei se face după conținutul ei de zahăr, atât interesul cultivatorului cit și al fabricii este de a se prelucra sfecla proaspătă, având cel mai mare conținut de zahăr.

În consecință, în țările cu industria zahărului avansată recoltarea și transportul sfeclei se face combinat. Fiecare combină este însoțită de un camion care merge pe câmp în paralel cu combina; sfecla recoltată din combină, prin dispozitivul respectiv, este trecută direct în camion care după ce se umple transportă sfecla la fabrică sau la centrul de recepție.

Transportul sfeclei la fabrică sau la centrul de recepție se face numai cu camioane pentru care fapt fabrica de zahăr are pareul de camioane propriu sau închiriat pentru perioada campaniei.

În cazul că încărcarea nu se face direct din combină, sfecla este transportată la marginea tarlalei, se stivuiește provizoriu până sosește camionul care o transportă la fabrică, conform planului de recoltare și transport în prealabil.

İncărcarea sfeclei in camioane din stive se efectuează cu ajutorul macaralelor autopropulsate sau a tractoarelor lopată sau cu cupă.

Dacă transportul sfeclei se efectuează pe distanțe mai lungi, cu trenul, problema descărcării camioanelor și a încărcării vagoanelor este rezolvată tot cu ajutorul mecanizării.

La gările respective, de obicei sunt două sisteme de transvazat sfecla din camion în vagonul de tren:

- printr-o platformă basculantă;

- printr-un ascensor cu platformă ce se poate ridica și inclina după dorință, în funcție de înălțimea vagonului, respectiv de cantitatea de pământ ce o conține sfecla.

Caracteristic pentru această fază a aprovizionării fabricii cu sfeclă este excluderea completă a muncii manuale, ceea ce conduce la economii însemnate, reflectate într-un preț mai scăzut al materiei prime.

Bibliografie:

1. D .CULACHE, V. PLATON, Tehnologia zahărului. Editura Tehnica, Bucuresti, 1983.

2. BANU CONSTANTIN: Tratat de industrie alimentara, Ed.A.S.A.B., Bucuresti, 2009

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea taiteilor din sfecla de zahar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 371 cuvinte
Nr caractere:
39 987 caractere
Marime:
5.29MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie Alimentară
Predat:
la liceu
Profesorului:
Ștefan Ivona
Sus!