Am ales ca tema "Distributia si pomovarea unui produs alimentar", deoarece publicitatea este un domeniu foarte actual si cautat.Orice firma are nevoie sa-si promoveze produsele si astfel recurge la ceea ce numim publicitate.
Mesajul publicitar poate imbraca o gama foarte larga de forme, natura produsului sau serviciului si psihologia indivizilor carora le este destinat acesta, fiind doar doua dintre caracteristicile care influenteaza tipul mesajului ce urmeaza a fi transmis publicului vizat.
Publicitatea este un sector economic important in tarile dezvoltate, care genereaza un numar considerabil de locuri de munca atat in domeniul publicitar, cat si in domeniile strans legate de publicitate (mass-media). Veniturile din publicitate sunt extrem de importante pentru mass-media deoarece face posibil accesul consumatorilor la media si, implicit, la informatie la un cost redus.
La polul opus, se considera ca publicitatea accelereaza uzura morala a produselor,dezvolta artificial domenii ale productiei, da false dimensiuni progresului tehnologic,popularizeaza produse si servicii de calitate slaba.
Conform specialistilor publicitatea are foarte multe dezavantaje. Acestia sustin ca publicitatea ar crea valori false, generand confuzie in randul consumatorilor, ar produce frustrari si resentimente, alimentand conflictele sociale.
La nivelul unei societati, se poate vorbi de capacitatea publicitatii de a-i constientiza pe consumatorii de puterea lor de a influenta, prin simplul act de cumparare sau prin presiunile de natura juridica, echilibrul economic de pe piata si, implicit, echilibrul politic. Pe de alta parte, finantarea partiala a institutiilor media prin intermediul publicitatii face consumul de media accesibil tuturor. Astfel, publicitatea promoveaza democratia si asigura un sistem economic de tip liberal.
Diversitatea canalelor de comunicare in masa, traditionale sau moderne, reprezinta un suport pentru diversitatea de opinii si informatii. Sunt numerosi critici care acuza publicitatea ca manipuleaza consumatorii, apeland la tehnici care se adreseaza subconstientului uman si care reusesc sa depaseasca filtrele perceptive ale consumatorilor.
Potrivit studiilor de specialitate, eficacitatea mesajului publicitar este determinata atat de capacitatea acestuia de a convinge consumatorul de avantajele achizitionarii produsului promovat, cat si de capacitatea acestuia de a evoca emotii pozitive, placute.
Astfel, mesajele publicitare inteligente, creative si pline de umor atrag atentia consumatorilor si ii conving, in timp ce mesajele plictisitoare sunt ignorate.
In ultimele decenii, distributia a devenit una din cheile elaborarii mixului de marketing eficient: coerenta dintre deciziile privitoare la pret, produs, comunicare, promovare, servicii, alegerea canalului si a formulei de distributie este unul din aspectele esentiale ale unei politici comerciale.
Promovarea vanzarilor vizeaza sporirea desfacerilor pe anumite piete in anumite perioade de timp,alaturand in acest scop procesului de vanyare o serie de facilitati adresate direct cumparatorilor potentiali.
Promovarea vanzarilor este situata intre publicitate si vanzarea directa,avand in vedere ca nu se adreseaza nici unei audiente masive,cum este cazul publicitatii nici unui grup redus de persoane,cum este cazul vanzarii directe.
Capitolul 1.Politica de distributie
- tehnicile de fractionare, regrupare si conditionare a produselor:pachete, folii protectoare, forme de ambalare adaptate autoservirii;
- Virgil Balaure(coordonator),Marketing,editura Uranus,2002,Bucuresti.
- A.D.Farbey,Publicitatea eficienta,editura Niculescu,2005,Bucuresti
- Stefan Prutianu,Corneliu Munteanu,Cezar Caluschi,Inteligenta Marketing Plus,editura Polirom,2004,Iasi
- Tantica Petre,Gabriela Simionescu,Janina Delia Georgescu,Marketing - manual pentru clasa a 12 Editura Niculescu ABC,2004,Bucuresti
- www.curs de marketing
- www.referate ro
- www.academia.edu/7019682/Dano
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont