Beneficiile fructelor de pădure. Uleiurile volatile ale fructelor de pădure

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
1. Fructele de pădure și beneficiile acestora 5
1.1 Introducere 5
1.2 Zmeura 6
1.3 Afinele 7
1.4 Murele 8
1.5 Merișoarele 9
2. Uleiurile volatile din fructele de pădure 10
2.1 Introducere 10
2.2 Caracteristici 10
2.3 Proprietăți fizico-chimice 11
2.4 Procedee de extracție a uleiurilor volatile 13
2.4.1 Metode clasice de extracție a uleiului volatil 14
a. Antrenarea cu vapori de apă 14
b. Izolarea prin presare 14
c. Extracția prin solvenți organici 14
2.4.2 Metode moderne de extracție a uleiului volatil 16
a. Extracția asistată de ultrasunete 16
b. Extracția asistată de microunde 16
c. Extracția asistată de microunde fără solvent 17
2.5 Clasificarea uleiurilor volatile 17
2.6 Acțiuni benefice ale uleiurilor din fructe de pădure 18
Anexe 21
Concluzii 23
Bibliografie 24

Extras din atestat:

MOTTO:

" Fructele de pădure, un izvor de ingrediente benefice organismului "

Argument

Am ales această temă, ”Acțiuni benefice ale fructelor de pădure - uleiurile volatile din

fructele de pădure”, deoarece sunt pasionată de aceste tipuri de subiecte, este interesant și

atractiv pentru mine, fiind un subiect larg și ușor de dezvoltat. Mi s-a părut o oportunitate pentru

a mai afla lucruri noi despre această temă. Prin prezentarea detaliată a beneficiilor fructelor de

pădure și a uleiurilor esențiale din fructe de pădure mi-am propus să expun cât mai multe dintre

cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de liceu, pornind de la generalități până la metode de

obținere.

Această lucrare prezintă treptat subiectul în două părți bine definite:

1. Fructele de pădure și beneficiile acestora

2. Uleiurile volatile din fructele de pădure

Pornind de la descrierea per ansamblu a fructelor de pădure, urmată de caracterizarea

separată a cinci fructe de pădure și beneficiile specifice acestora:

➔ Afine

➔ Zmeură

➔ Mure

➔ Merișoare

➔ Coacaze

Am continuat prin definirea extinsă a ce se înțelege prin uleiuri volatile și se încheie cu

nuantarea lucrării prin descrierea a două binecunoscute uleiuri esențiale din fructe de pădure:

uleiul volatil de afine și uleiul volatil de zmeură.

Fructele de pădure sunt acele boabe mici viu colorate cu valoare nutritivă, chimică și

biologică deosebită. Fructele de pădure se găsesc din plin în flora montană de la noi din țară.

Zonele submontane, deluroase și montane, abundă de arbuști de mur, afin, coacăz negru,

cătin, etc. Aceste fructe comestibile, pot fi valorificate în stare proaspătă sau conservate prin

diferite metode specifice. Sunt incluse în categoria fructelor de pădure afinele, frăguțele,

coacăzele negre, agrișele, murele, zmeura, cătina și coacăzele roșii. Fructele de pădure sunt o

adevărată mană cerească pentru industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.

Se recomandă consumul de fructe de pădure, deoarece sunt o sursă importantă de

vitamine (în special vitamina C), minerale (ex. mangan), antioxidanți ( ex. antocianine - coloranți

vegetali, acid elagic, resveratrol), fibre, având în vedere conținutul scăzut în calorii și

carbohidrați consumul de fructe de pădure este recomandată atât pacienților cu diabet zaharat, cât

și în compoziția dietelor hipocalorice recomandate pacienților supraponderali/obezi.

Uleiurile volatile (numite și esențiale) sunt substanțe aromatice, care se evaporă foarte

ușor, extrase din plante, prin procedee industriale. De regulă, după extracția lor, uleiurile volatile

sunt supuse la un așa-numit proces de fracționare, prin care se extrag din ele componentele cele

mai utile, care vor fi folosite în industria alimentară, cosmetică, farmaceutică.

Uleiurile volatile integrale, numite și virgine, sunt cele din care nu s-au extras nici un fel

de substanțe, având compoziția naturală inițială, în care sunt prezente toate componentele cu

3

efecte aromatizante, cosmetice etc. Evident, aceste uleiuri integrale sunt cele mai eficiente și

sănătoase pentru uz intern sau extern.

Uleiurile volatile se extrag din acele părți ale plantei în care sunt prezente cantități mai mari:

- flori - trandafiri, tuberoze, iasomie

- flori și frunze - menta, geranium, violete

- fructe - coriandru, anason, fenicul

- semințe - nucșoară, ambret, toca

- coaja fructelor - portocal, lămai, bergamot

- rădăcini - angelica, vetiver, ghimbir

- lemn sau scoarță - cantal, cedru, scorțișoară

- boboci florali si muguri - cuișoare, plop negru, coacăz

- planta întreaga - salvia, cimbru, busuioc

În prezent se folosesc următoarele procedee de extracție:

➔ antrenarea cu vapori

➔ extracția cu grăsimi

➔ extracția cu solvenți organici

➔ extracția cu fluide supercritice

➔ presarea

➔ absorbția pe solid

Uleiurile volatile constituie o clasă de principii active deosebit de valoroase pentru

industria alimentară, cosmetică, farmaceutică și de parfumerie. Acțiunea lor este cea mai

reprezentativă, în afara celei de a fi un odorant sau aromatizant natural deosebit, este cea

antiseptică. O mare parte din uleiurile volatile au un spectru larg de acțiune asupra germenilor

gram pozitivi sau gram negative. Pe lângă acestea, uleiurile volatile au o acțiune antivirală,

colagog - coleretică, decongestivă, cicatrizantă, stimulatoare asupra circulației și respirației.

Cei mai numeroși și importanți compuși ai uleiurilor eterice sunt terpenii și derivații lor,

cum ar fi: geramiolul în flori de trandafir și eucalipt, linalolul în lăcrămioară, flori de portocal,

coriandru, citralul în coaja de portocale, berneol și camfor.

Compoziția uleiurilor esențiale, proporția în care diferiți tempini se găsesc, depinde de natura

specie, de faza de dezvoltare a plantei respective, de organele plantelor și de factorii

pedoclimatici și agrotehnici.

Acestea fiind spuse, vă invit să-mi citiți lucrarea dacă doriți sa aflați mai multe.

Bibliografie:

1. Avram Lucescu și Traian Ionescu, Fructe de pădure, Ed. Ceres, București, 1985

2. Hădărugă, D., Hădărugă, N., Compuși odoranți și aromatizanți, Ed. Politehnică,

Timișoara, 2003

- http://azm.gov.ro/wp-content/uploads/2017/02/cultura-de-zmeur-2017.pdf

- http://www.scribd.com/doc/40018177/Metode-de-Obtinere-Si-de-Prelucrare-a-Uleiurilor-Volatil

e

- http://www.scribd.com/doc/93007549/SeminarUleiuri-Volatile-2011

- https://nutritie-pentru-sanatate.ro/despre-consumul-de-fructe-de-padure/

- https://ro.scribd.com/doc/311531040/Murele

- https://ro.scribd.com/document/248465426/Afine

- https://ro.scribd.com/document/260946778/Berries

- https://ro.scribd.com/document/491033408/Conservarea-Fructelor-de-P%C4%83dure

- https://ro.scribd.com/document/90767695/Uleiuri-Volatile

- https://www.aromateria.ro/importanta-partii-plantei-din-care-este-obtinut-uleiul-esential/

- https://www.aromscience.ro/index.php/2015/09/28/uleiurile-volatile/

- https://www.csid.ro/alimente/c

- https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/murele-beneficii-pentru-sanatate-si-valori-nutrition

ale-17892469/

- https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/merisorul-tratamentul-miraculos-pe

ntru-numeroase-boli-610449

- https://www.efamilia.ro/sanatate/zmeura-beneficii-puternice-pentru-sanatate-si-frumusete/

- https://www.elemental.eu/ro/691-ulei-de-zmeura.html

- https://www.google.com/search?q=ACTIUNI+BENEFICE+ALE+FRUCTELOR+DE+PADUR

E-ULEIURILE+VOLATILE+DIN+FRUCTELE+DE+PADURE&safe=active&rlz=1C1GCEA_e

nRO904RO904&sxsrf=ALeKk03IN4hTul0lvU2OIb6Y3k_TZCS4dg:1621447781013&source=l

nms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi-4YjYq9bwAhVj-ioKHV0CDYoQ_AUoAXoECAEQA

w&biw=1300&bih=697

- https://www.ingredientecosmetice.ro/extract-fluid-din-fructe-de-afin

- https://www.miracole.info/murele-beneficii-miraculoase-pentru-sanatate/

- https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-oferite-de-afine_10845

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Beneficiile fructelor de padure. Uleiurile volatile ale fructelor de padure.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 981 cuvinte
Nr caractere:
39 837 caractere
Marime:
11.50MB (arhivat)
Publicat de:
Alexandra K.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie Alimentară
Predat:
Liceul Tehnologic "Cristofor Nako" Sânnicolau Mare din Sannicolau Mare
Profesorului:
Demian Ana Silvia
Nota primită:
Nota 10
Sus!