Beneficiile fructelor de padure. Uleiurile volatile ale fructelor de padure

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
1. Fructele de padure si beneficiile acestora 5
1.1 Introducere 5
1.2 Zmeura 6
1.3 Afinele 7
1.4 Murele 8
1.5 Merisoarele 9
2. Uleiurile volatile din fructele de padure 10
2.1 Introducere 10
2.2 Caracteristici 10
2.3 Proprietati fizico-chimice 11
2.4 Procedee de extractie a uleiurilor volatile 13
2.4.1 Metode clasice de extractie a uleiului volatil 14
a. Antrenarea cu vapori de apa 14
b. Izolarea prin presare 14
c. Extractia prin solventi organici 14
2.4.2 Metode moderne de extractie a uleiului volatil 16
a. Extractia asistata de ultrasunete 16
b. Extractia asistata de microunde 16
c. Extractia asistata de microunde fara solvent 17
2.5 Clasificarea uleiurilor volatile 17
2.6 Actiuni benefice ale uleiurilor din fructe de padure 18
Anexe 21
Concluzii 23
Bibliografie 24

Extras din atestat:

MOTTO:

" Fructele de padure, un izvor de ingrediente benefice organismului "

Argument

Am ales aceasta tema, "Actiuni benefice ale fructelor de padure - uleiurile volatile din

fructele de padure", deoarece sunt pasionata de aceste tipuri de subiecte, este interesant si

atractiv pentru mine, fiind un subiect larg si usor de dezvoltat. Mi s-a parut o oportunitate pentru

a mai afla lucruri noi despre aceasta tema. Prin prezentarea detaliata a beneficiilor fructelor de

padure si a uleiurilor esentiale din fructe de padure mi-am propus sa expun cat mai multe dintre

cunostintele acumulate de-a lungul anilor de liceu, pornind de la generalitati pana la metode de

obtinere.

Aceasta lucrare prezinta treptat subiectul in doua parti bine definite:

1. Fructele de padure si beneficiile acestora

2. Uleiurile volatile din fructele de padure

Pornind de la descrierea per ansamblu a fructelor de padure, urmata de caracterizarea

separata a cinci fructe de padure si beneficiile specifice acestora:

? Afine

? Zmeura

? Mure

? Merisoare

? Coacaze

Am continuat prin definirea extinsa a ce se intelege prin uleiuri volatile si se incheie cu

nuantarea lucrarii prin descrierea a doua binecunoscute uleiuri esentiale din fructe de padure:

uleiul volatil de afine si uleiul volatil de zmeura.

Fructele de padure sunt acele boabe mici viu colorate cu valoare nutritiva, chimica si

biologica deosebita. Fructele de padure se gasesc din plin in flora montana de la noi din tara.

Zonele submontane, deluroase si montane, abunda de arbusti de mur, afin, coacaz negru,

catin, etc. Aceste fructe comestibile, pot fi valorificate in stare proaspata sau conservate prin

diferite metode specifice. Sunt incluse in categoria fructelor de padure afinele, fragutele,

coacazele negre, agrisele, murele, zmeura, catina si coacazele rosii. Fructele de padure sunt o

adevarata mana cereasca pentru industria alimentara, farmaceutica si cosmetica.

Se recomanda consumul de fructe de padure, deoarece sunt o sursa importanta de

vitamine (in special vitamina C), minerale (ex. mangan), antioxidanti ( ex. antocianine - coloranti

vegetali, acid elagic, resveratrol), fibre, avand in vedere continutul scazut in calorii si

carbohidrati consumul de fructe de padure este recomandata atat pacientilor cu diabet zaharat, cat

si in compozitia dietelor hipocalorice recomandate pacientilor supraponderali/obezi.

Uleiurile volatile (numite si esentiale) sunt substante aromatice, care se evapora foarte

usor, extrase din plante, prin procedee industriale. De regula, dupa extractia lor, uleiurile volatile

sunt supuse la un asa-numit proces de fractionare, prin care se extrag din ele componentele cele

mai utile, care vor fi folosite in industria alimentara, cosmetica, farmaceutica.

Uleiurile volatile integrale, numite si virgine, sunt cele din care nu s-au extras nici un fel

de substante, avand compozitia naturala initiala, in care sunt prezente toate componentele cu

3

efecte aromatizante, cosmetice etc. Evident, aceste uleiuri integrale sunt cele mai eficiente si

sanatoase pentru uz intern sau extern.

Uleiurile volatile se extrag din acele parti ale plantei in care sunt prezente cantitati mai mari:

- flori - trandafiri, tuberoze, iasomie

- flori si frunze - menta, geranium, violete

- fructe - coriandru, anason, fenicul

- seminte - nucsoara, ambret, toca

- coaja fructelor - portocal, lamai, bergamot

- radacini - angelica, vetiver, ghimbir

- lemn sau scoarta - cantal, cedru, scortisoara

- boboci florali si muguri - cuisoare, plop negru, coacaz

- planta intreaga - salvia, cimbru, busuioc

In prezent se folosesc urmatoarele procedee de extractie:

? antrenarea cu vapori

? extractia cu grasimi

? extractia cu solventi organici

? extractia cu fluide supercritice

? presarea

? absorbtia pe solid

Uleiurile volatile constituie o clasa de principii active deosebit de valoroase pentru

industria alimentara, cosmetica, farmaceutica si de parfumerie. Actiunea lor este cea mai

reprezentativa, in afara celei de a fi un odorant sau aromatizant natural deosebit, este cea

antiseptica. O mare parte din uleiurile volatile au un spectru larg de actiune asupra germenilor

gram pozitivi sau gram negative. Pe langa acestea, uleiurile volatile au o actiune antivirala,

colagog - coleretica, decongestiva, cicatrizanta, stimulatoare asupra circulatiei si respiratiei.

Cei mai numerosi si importanti compusi ai uleiurilor eterice sunt terpenii si derivatii lor,

cum ar fi: geramiolul in flori de trandafir si eucalipt, linalolul in lacramioara, flori de portocal,

coriandru, citralul in coaja de portocale, berneol si camfor.

Compozitia uleiurilor esentiale, proportia in care diferiti tempini se gasesc, depinde de natura

specie, de faza de dezvoltare a plantei respective, de organele plantelor si de factorii

pedoclimatici si agrotehnici.

Acestea fiind spuse, va invit sa-mi cititi lucrarea daca doriti sa aflati mai multe.

Bibliografie:

1. Avram Lucescu si Traian Ionescu, Fructe de padure, Ed. Ceres, Bucuresti, 1985

2. Hadaruga, D., Hadaruga, N., Compusi odoranti si aromatizanti, Ed. Politehnica,

Timisoara, 2003

- http://azm.gov.ro/wp-content/uploads/2017/02/cultura-de-zmeur-2017.pdf

- http://www.scribd.com/doc/40018177/Metode-de-Obtinere-Si-de-Prelucrare-a-Uleiurilor-Volatil

e

- http://www.scribd.com/doc/93007549/SeminarUleiuri-Volatile-2011

- https://nutritie-pentru-sanatate.ro/despre-consumul-de-fructe-de-padure/

- https://ro.scribd.com/doc/311531040/Murele

- https://ro.scribd.com/document/248465426/Afine

- https://ro.scribd.com/document/260946778/Berries

- https://ro.scribd.com/document/491033408/Conservarea-Fructelor-de-P%C4%83dure

- https://ro.scribd.com/document/90767695/Uleiuri-Volatile

- https://www.aromateria.ro/importanta-partii-plantei-din-care-este-obtinut-uleiul-esential/

- https://www.aromscience.ro/index.php/2015/09/28/uleiurile-volatile/

- https://www.csid.ro/alimente/c

- https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/murele-beneficii-pentru-sanatate-si-valori-nutrition

ale-17892469/

- https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/merisorul-tratamentul-miraculos-pe

ntru-numeroase-boli-610449

- https://www.efamilia.ro/sanatate/zmeura-beneficii-puternice-pentru-sanatate-si-frumusete/

- https://www.elemental.eu/ro/691-ulei-de-zmeura.html

- https://www.google.com/search?q=ACTIUNI+BENEFICE+ALE+FRUCTELOR+DE+PADUR

E-ULEIURILE+VOLATILE+DIN+FRUCTELE+DE+PADURE&safe=active&rlz=1C1GCEA_e

nRO904RO904&sxsrf=ALeKk03IN4hTul0lvU2OIb6Y3k_TZCS4dg:1621447781013&source=l

nms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi-4YjYq9bwAhVj-ioKHV0CDYoQ_AUoAXoECAEQA

w&biw=1300&bih=697

- https://www.ingredientecosmetice.ro/extract-fluid-din-fructe-de-afin

- https://www.miracole.info/murele-beneficii-miraculoase-pentru-sanatate/

- https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-oferite-de-afine_10845

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 981 cuvinte
Nr caractere:
39 837 caractere
Marime:
11.50 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
10.04.2022
Structură de fișiere:
  • Beneficiile fructelor de padure. Uleiurile volatile ale fructelor de padure.pdf
Predat:
Liceul Tehnologic "Cristofor Nako" Sânnicolau Mare din Sannicolau Mare
Profesorului:
Demian Ana Silvia
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Vaccinium myrtillus L. ( Afin ) Familia Ericaceae Materia prima: Myrtilli folium - frunze ovate...
CAPITOLUL I 1.1. Generalitati Uleiurile volatile sunt produse izolate din plante sau organe ale...
3.1 Alcooli fenolici si aromatici In uleiurile eterice , alcoolii se gasesc in stare libera sau...
1. INTRODUCERE Uleiul este un lichid gras de provenienta vegetala, animala, minerala sau...
Dintre adversarii vechi si noi ai sanatatii fumatul candideaza la primele locuri, prin efectele...
Sus!