Munții Retezat

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

51

Extras din atestat:

Capitolul I cuprinde prezentarea generala a Muntilor Retezat, asezati in Carpatii Meridionali. Accesul in aceasta zona se poate face atat cu autocarul, automobilul, cat si cu trenul. Relieful este alcatuit dintr-o multime de piscuri. Clima masivului este etajata, la fel ca in toate masivele muntoase, in functie de altitudine. Hidrografia ocupa un loc important, Muntii Retezat reprezintand << turnul de apa >> pentru bazinele Jiului si Muresului. Vegetatia Muntilor Retezat este una bogata si variata cu intinse zone, care numai prin masuri speciale de protectie s-au pastrat speciile rare si endemice. Forma Retezatului este diversa si ofera multe elemente de interes cinegetic pentru studiul specialitatilor.

In capitolul II este prezentat echipamentul turistic al Muntilor Retezat.

Capitolul III prezinta elaborarea programului turistic in Muntii Retezat prin "Paralela 45 Travel Agency".

In capitolul IV ne este prezentat dezvoltarea si programarea turismului in zona Retezat.

MUNTII RETEZAT

CAPITOLUL I

Prezentarea generala a Masivului Retezat

Muntii Retezat reprezinta complexul alpin care cuprinde tot ce poate oferi mai frumos muntele: iezere sclipind in soare, izvoare, caldari glaciare, custuri, numeroase varfuri de peste 2400m, dintre care doua peste 2500 de metri, Peleaga (2509m - altitudine) si Papusa (2508m -altitudine), paduri de jnepeni, cu buchete crescute miraculos pe fruntea stancilor.

Muntii Retezat sunt in continua schimbare, trosnesc din incheieturi, uneori se sfarama, dar asa cum au constatat specialistii se inalta cu 2-3 cm pe an. Avand faima unui tinut plin de originalitate si frumusete, in acest masiv a fost intemeiat Parcul National Retezat. Aici, dar mai ales in Rezervatia Stiintifica, flora si fauna sunt ocrotite. Flora Retezatului reprezinta 1/3 din flora Romaniei.

Piscurile, lacurile, crestele, cusaturile si turnurile formeaza o minunata cetate in care se patrunde din Tara Hategului, pe Valea Raului Mare, de-a lungul Lapusnicului, spre cabana Pietrele, taul Bucura, varful Peleaga, pe poteci, pe stanci,dar si prin poieni pline de flori.

Asezarea geografica

Muntii Retezat reprezinta grupa de vest a Carpatilor Meridionali si se remarca prin inaltimi ametitoare, si mai ales prin cele mai frumoase si mai multe lacuri. Tautile Retezatului aflate pretutindeni in partea superioara a circurilor glaciare, fascineaza si reprezinta pentru toate categoriile de turisti cea mai ispititoare atractie turistica.

La nord sunt marginiti de Depresiunea Tarii Hategului, iar la sud de Depresiunea Petrosani. Muntii Retezat sunt invecinati cu urmatoarele masive: Tarcau, Godeanu, Valcan, Parang si Sureanu.

Caile de acces

Cale feroviara

Exista o singura cale de acces feroriar si anume Magistrala 200, cu urmatorul traseu:

Bucuresti - Campina - Sinaia - Brasov - Fagaras - Sibiu - Deva - Arad.

Cai rutiere

Pentru a se ajunge din capitala la zona turistica Retezat ne putem deplasa pe drumul european E60 (Bucuresti - Brasov - Sighisoara - Targul Mures - Cluj Napoca - Bors) sau Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea (E70) - Sibiu - Alba Iulia - Cluj Napoca - Oradea - Bors.

Prin felul in care este asezat masivul, este accesibil din doua directii, Depresiunea Hategului si Valea Jiului.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muntii Retezat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
10 093 cuvinte
Nr caractere:
57 723 caractere
Marime:
1.77MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
munti, inaltime, clima, relief, asezare
Predat:
la liceu
Profesorului:
Cristina Iordache
Sus!