Defectele lemnului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
CAPITOLUL 1 - Defectele lemnului. defectele de forma si anomaliile structurii anatomice a lemnului 4
1.2. Originea, importanta si clasificarea defectelor lemnului 4
1.2. Defecte de forma ale trunchiului 4
1.3. Anomaliile structurii anatomice ale lemnului 7
CAPITOLUL 2 - Defectele lemnului. Vatamarile structurii anatomice a lemnului. Alteratii. Lemnul de reactie 12
2.1. Vatamari ale structurii anatomice a lemnului 12
2.2. Vatamari traumatice 14
2.3. Alteratiile lemnului 16
2.4. Lemnul de reactie 20
Concluzii 22
Bibliografie 23

Extras din atestat:

Am ales tema Principalele defecte ale lemnului, deoarece consider ca este necesar sa se cunoasca imperfectiunile lemnului pentru a putea pe viitor sa producem stocuri de materiale lemnoase bine definite. Timpurile noi au adus odata cu tehnologizarea acestei industrii, dezvoltarea productiei, dar si slabirea calitatii rezultatelor finale. Produsele finite nu mai prezinta aceeasi durabilitate ca piesele create anterior. Astfel cererea de produse bazate pe lemn este mult mai mare decat poate natura sa ofere astazi. Procesele de tehnologizare a acestei industrii acopera partea pe care natura propriu-zisa nu o poate oferi.

Astfel, in proiect, voi incerca sa parcurg, nevoile cunoasterii defectului lemnului, dar si nevoile noastre fata de produsele pe baza lemnoasa de foarte buna calitate.

Calitatea lemnului influenteaza calitatea produselor finite pe baza de lemn. Aceasta se face diferit, la arbore pe picior sau doborat.

Anomaliile lemnului reprezinta neregularitati ale structurii sau compozitiei chimice normale. Ele contribuie la scaderea valorii lemnului dar unele, prin aspectul lor, pot ridica valoarea lui. Pot aparea datorita actiunii unor factori exteriori, in timpul manipularii sau prelucrarii acestuia. Cele datorate conditiilor in care se dezvolta, naturii speciilor, a solului, tratamentelor aplicate etc. pot aparea la lemnul rotund de la stadiul de puiet pana la maturizarea arborelui.

Factorii principali care influenteaza calitatea lemnului sunt: specia, insusirile genetice ale indivizilor din cadrul speciilor, dimensiunile sortimentelor de lemn, proprietatile fizico-mecanice ale lemnului, proprietatile chimice ale lemnului, prezenta defectelor.

Calitatea lemnului este foarte puternic influentata de masurile silviculturale (modul de alegere a speciilor, de aplicare a lucrarilor de ingrijire, a elagajului si tratamentelor silviculturale, stabilirea varstei de taiere)

Este de mare importanta depistarea defectelor, lucru care se poate face pe cale vizuala (prin observare) iar in cazul defectelor ascunse, prin doborare, prin sondaje, pe cale auditiva.

CAPITOLUL 1 - Defectele lemnului. defectele de forma si anomaliile structurii anatomice a lemnului

1.2. Originea, importanta si clasificarea defectelor lemnului

Sub actiunea diferitilor factori externi si interni, care actioneaza in timpul cresterii arborilor sau dupa doborarea acestora, lemnul prezinta adeseori abateri sau neregularitati ale structurii sale anatomice si ale compozitiei sale chimice normale, numite anomalii ale lemnului. Unele anomalii pot ridica valoarea lemnului, de exemplu galmele la nuc si fibra creata la paltin de munte - furnire estetice. Cel mai des insa aceste anomalii reduc utilizarile si valoarea lemnului, prin modificarea proprietatilor acestuia. In acest caz anomaliile reprezinta defecte ale lemnului. In categoria defectelor intra nu numai devierile de la structura normala a lemnului ci si vatamarile acestuia provocate de diversi agenti.

Prezenta defectelor in lemn este legata de insasi structura acestuia. Astfel, nu se pot imagina trunchiuri fara noduri, iar discutia cea mai importanta priveste proportia acceptarii diferitelor defecte pentru stabilirea claselor de calitate ale diverselor sortimente lemnoase.

Prin urmare, defectele prezinta un caracter relativ, legat de intrebuintarea lemnului. De exemplu, proprietatea unui lemn de a fi moale este un defect pentru intrebuintari ce presupun rezistenta mare la uzura, dar este o calitate importanta daca acel lemn este utilizat in pirogravura sau metalurgie.

Clasificarea defectelor lemnului se poate face dupa mai multe criterii:

- dupa scara la care se manifesta: defecte de forma ale trunchiului si defecte ale structurii si proprietatilor lemnului;

- dupa natura materialului lemnos afectat: defecte la arbori in crestere (defecte la arborilor pe picior) si defecte ale lemnului doborat;

- dupa natura factorilor ce cauzeaza defectele: defecte de natura parazitara (cauzate de factori biologici paraziti ai lemnului-bacterii, ciuperci, insecte, moluste) si defecte cauzate de alti factori, neparazitari (factori de mediu, ereditatea provenientelor, omul).

Clasificarea defectelor dupa cauzele care le produc este totusi foarte dificila, intrucat de multe ori cauze diferite produc defecte asemanatoare (de exemplu, excrescentele pot fi provocate de factori de natura parazitara sau neparazitara), iar cauzele multor defecte nu s-au elucidat pana in prezent (de exemplu rolul ereditatii si al mediului in aparitia fibrelor anormale, a canelurii, cauzele aparitiei cancerului la arbori, etc.).

1.2. Defecte de forma ale trunchiului

Sunt anomalii de crestere a arborilor datorate conditiilor si a functionarii anormale a cambiului.

a) Conicitatea trunchiului (figura 1) este o descrestere anormala si continua a diametrului dinspre baza catre varf. Defectul este mai accentuat la rasinoase, la arborii din arboretele claselor de productie inferioara, la arborii ce cresc izolati. Acest defect scade randamentul la ecarisare, debitare si derulaj.

Fig.1

Se exprima prin numarul de centimetri ai diferentei (D-d) pe metru de lungime sau prin raportul procentual intre marimile masurate in metri

Este considerat defect cand depaseste 1 cm/m sau 1%.

b) Labartarea. La unii arbori, zona de baza a trunchiului (fig.3) nu se continua imediat cu cilindrul lemnos, ci cu o zona intermediara b cu o conicitate foarte pronuntata. Acest defect de la partea inferioara a cilindrului lemnos se numeste labartare si prezinta toate neajunsurile unei conicitati mari. Labartarea poate fi insa folosita cand se urmareste obtinerea unui placaj decorativ, cu desenul inelelor anuale variat

Bibliografie:

- Ciubotaru, A., - Sortarea si prelucrarea lemnului. Editura Lux Libris, Brasov, 1997;

- Ene, N., Bularca, M. - Fabricarea cherestelei. Tehnologii moderne, proiectare, utilaje, exploatare. Editura Tehnica, Bucuresti, 1994

- Ene, N., Bularca, M. - Proiectarea fabricilor de cherestea. Editura Universitatii ,,Transilvania" Brasov, 2000;

- Maiorescu, V.D., Maiorescu, A.T. - Practica uscarii cherestelei. Editura Lux Libris, Brasov, 1998;

- Rambu, I. si colectiv - Tehnologia prelucrarii lemnului, vol. I si II. Editura tehnica, Bucuresti, 1978 si 1980;

- V. Platon, I. Plugaru - Studiul materialelor folosite in industria lemnului, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Defectele lemnului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
8 120 cuvinte
Nr caractere:
42 341 caractere
Marime:
354.32KB (arhivat)
Publicat de:
Adela Dumitru
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Fabricarea Produselor din Lemn
Tag-uri:
lemn, defecte
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profil:
Tehnic
Sus!