Controlul Digital al Sistemelor Mecatronice

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1.1 Introducere 3
1.2 Sisteme mecatronice 6
1.2.1 Notiunea de sistem 6
1.2.2 Notiunea de sistem mecatronic 6
1.2.3 Rolul sistemelor mecatronice 7
1.2.4 Componentele sistemelor mecatronice 8
1.2.5 Structura sistemelor mecatronice cu control digital 9
1.3 Scopul proiectului 10
1.4 Incadrarea proiectului 11
1.4.1 Clasificarea mecanismelor de control 11
1.4.2 Componentele lucrarii practice 11
1.4.2.1 Instalatia de actionare cu MPP 11
1.4.3 Transmisii mecanice 19
1.4.3.1 Transmisie prin curea dintata 19
1.4.3.2 Tranzistoare de putere 19
1.4.4 Constructia sasiului 20
1.4.5 Circuitul imprimat 21
1.4.6 Portul paralel 24
1.4.7 Structura 26
1.4.8 Functionarea 26
1.4.9 Intretinerea 26
1.4.10 Norme de tehnica securitatii muncii 29
1.5 Concluzii 30
Bibliografie 31

Extras din atestat:

Termenul de mecatronica este brevet japonez, obtinut de Yaskawa Electric Co. la inceputul aniilor 80. Termenul a fost utilizat pentru a defini fuziunea tehnologica: mecanica-electronica-informatica. Tot ceea ce numim azi produs de inalta tehnicitate este produs mecatronic.

Automobilul modern, masiniile unelete cu comanda numerica, tehnica de calcul, tehnica de telecomunicatii, aparatura de cercetare, robotii, aparatura biomedicala, aparatura electrocasnica etc., sunt doar cateva exemple de produse mecatronice. Practic, mecatronica este prezenta in toate domeniile de activitate, inclusiv in agicultura si in constructii.

Aparitia mecatronicii este rezultatul firesc al evolutiei in dezvoltarea tehnologica. Aceasta evolutie este sugestiv evidentiata in figura 1.1.

Fig. 1.1

Progresele in domeniul tehnologiei electronice , aparitia circuitelor integrate, mici ca dimensiuni, ieftine si fiabile, au permis includerea electronicii in structurile mecanice. Se realizeaza astfel primul pas catre integrare: integrarea electromecanica. Structurile electromecanice astfel obtinute nu dispunde inteligenta proprie.

Urmatorul pas in integrare a fost determinat de aparitia microprocesoarelor. Cu aceleasi caracteristici constructive ca si circuitele integrate, adica mici ca dimensiuni, ieftine si fiabile, microprocesoarele au putut fi integrate in structurile electromecanice realizate anterior. Astfel, acestea devin inteligente. Aceasta inseamna ca pot preleva informatii privind starea interna, starea mediului, pot prelucra aceste informatii si pot lua decizii privind comportarea sistemului.

Mecatronica reprezinta o viziune globala in domeniul tehnologic, asa cu este sugestiv prezentat in figura 1.2.

Fig. 1.2 Mecatronica, viziune globala in tehnologie

Aceasta imagine sugereaza faptul ca, in activitatea de conceptie, pentru realizarea de produse si servicii performante, abordarea traditionala in baza careia ingineria mecanica studiaza problemele specifice miscarii maselor; ingineria electrica-electronica studiaza probleme specifice miscarii electronilor, iar automatistii, informaticienii, probleme specifice miscarii informatiei, nu mai este posibila. Imn structura unui produs macatronic practic nu se pot separa cele trei miscari.

Mai mult, imaginea sugereaza ca activitatiile de conceptie si proiectare vizeaza finalizarea prin fabricare. Totul se desfasoara pe baza unui management performant, in acord cu nevoile pietei.

Dezvoltarea tehnologiei mecatronice a luat prin surprindere universitatiile, care s-au vazut nevoite sa-si adapteze din mers programele educationale la cerintele noii tehnologii. Ca urmare a acestor stradanii, s-au conturat principiile mecatronice in educatie. Aceste principii vizeaza dezvoltarea gandirii sistemice si formarea deprinderilor pentru a lucra in echipa.

In educatia mecatronica devine deosebit de importanta invatarea efectiva. Datorita rolului informatiei in toate domeniile de activitate, se impune redefinirea obiectivelor in procesul educational.

In acest sens, este important sa se urmareasca: formarea deprinderilor de informare, mentale, de actiune si sociale. Lucrul in retea (networking-ul) este cheia educatiei mecatronice.

Tehnologia mecatronica si principiile mecatronice in educatie au condus la definirea filozofiei mecatronice. Pentru practica inginereasca, aceasta filozofie a marcat saltul de la ingineria traditionala, secventiala, la ingineria simultana sau concurenta (paralela).

In proiectarea mecatronica, inca din faza de conceptie, se are in vedere intregul. Lantul cinematic informational are o structura mult mai compacta. Interconectarea prin magistrale de date permite cresterea simtitoare a vitezei de prelucrare a informatiilor.

Educatia mecatronica asigura flexibilitate in actiune si in gandire, trasaturi definitorii ale specialistului in economia de piata. Valentele creatoare ale mecatronicii au fost confirmate deopotriva in educatie, cercetare si in productie. Rezultatele economice ale tarilor dezvoltate sunt dovezi de netagaduit.

Bibliografie:

1. Tunsoiu G. - Actionari electrice

Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982

2. Diatcu E. - Fiabilitatea sistemelor mecatronice

Editura Hyperion XXI, Bucuresti, 1998

3. Popa A. - Controlul digital al sistemelor mecatronice,

Editura Orizonturi universitare, Timisoara. 2002

4. Maties V. - Tehnologie si educatie mecatronica

Editura Economica Preuniversitaria, Cluj-Napoca, 2001

5. Popescu V. - Electronica de putere

Editura de Vest, Timisoara, 1998

6. Mueller S. - PC - Depanare si Modernizare

Editura Teora, Bucuresti, 1995

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Digital al Sistemelor Mecatronice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
9 621 cuvinte
Nr caractere:
54 129 caractere
Marime:
3.52MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electronica și Automatizări
Tag-uri:
proiectare mecatronica, interconectare
Predat:
la liceu
Sus!