Comportarea componentelor active in circuite electrice

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT ...pag. 3
CUPRINS pag. 4
CAPITOLUL I - INTRODUCERE .pag. 5
CAPITOLUL II - DIODA SEMICONDUCTOARE ...pag. 7
II.1. Prezentare generala ...pag. 7
II.2. Marimile electrice ale diodei pag. 8
II.3. Functionarea diodei ..pag. 8
II.4. Modelarea functionarii diodei semiconductoare ..pag. 9
II.5. Dioda Zener ..pag. 10
II.6. Polarizarea diodelor ..pag. 11
CAPITOLUL III - TRANZISTORUL BIPOLAR ...pag. 12
III.1. Structura si simbolul tranzistorului bipolar .pag. 12
III.2. Incapsularea tranzistoarelor. Identificarea terminalelor ..pag. 13
III.3. Functionarea tranzistorului bipolar .pag. 15
III.4. Functiile tranzistorului bipolar .pag. 17
III.5. Conexiunile tranzistoarelor bipolare pag. 18
III.5.1. Conexiunea emitor comun ..pag. 19
III.5.2. Conexiunea baza comuna ...pag. 19
III.5.3. Conexiunea colector comun pag. 20
CAPITOLUL IV - VERIFICAREA DIODELOR SI
TRANZISTOARELOR BIPOLARE pag. 21
IV.1. Studiul diodei semiconductoare ...pag. 21
IV.2. Studiul tranzistorului bipolar pag. 21
IV.3. Dependenta cu temperatura ..pag. 22
CAPITOLUL V - NORME DE PROTECTIA MUNCII SI P.S.I. ...pag. 23
V.1. Efectele curentului electric asupra corpului uman .pag. 23
V.2. Metode de protectie pag. 23
BIBLIOGRAFIE pag. 26

Extras din atestat:

Argument

Tema proiectului "Comportarea componentelor active in circuite electrice" face parte integranta din domeniul pregatirii mele profesionale pentru meseria de tehnician in automatizari.

In cei patru ani de studiu am abordat intreaga gama de module de pregatire in domeniu insa cel mai mult m-a atras modulul care are o larga aplicabilitate in domeniul automatizari.

In cadrul elaborarii proiectului meu a trebuit sa-mi extind aria de cunostinte studiind bibliografia recomandata de coordonator, fapt ce imi permite o pregatire profesionala mai buna proiectului meu avand aplicabilitate in multe domenii de activitate.

In Capitolul I am prezentat notiuni referitoare la materialele semiconductoare si anume structura, conductia electrica si clasificare. Din punctul de vedere al proprietatii corpurilor solide de a fi strabatute de curent electric sub actiunea unei tensiuni electrice continue aplicate din exterior, acestea se impart in trei mari categorii: conductoare(metalele), semiconductoare, izolatoare.

In Capitolul II am prezentat notiuni referitoare la dioda semiconductoare. Aceste notiuni sunt structurate intr-un numar de sase subcategorii. Utilizarile diodelor semiconductoare se bazeaza pe proprietatile jonctiunii PN studiate anterior. In functie de proprietatea folosita, diodele semiconductoare se impart in mai multe categorii. Deoarece jonctiunea PN are o mare diversitate de proprietati, exista un numar mult mai mare de tipuri de diode semiconductoare, decat de diode cu vid sau cu gaz.

In Capitolul III am prezentat notiuni referitoare la tranzistorul bipolar. Aceste notiuni sunt structurate intr-un numar de cinci subcategorii. Tranzistorul bipolar este un dispozitiv semiconductor cu doua jonctiuni in succesiune NPN sau PNP. Se foloseste in circuitele electronice atat digitale cat si analogice, de obicei pentru a amplifica sau transmite un semnal electric. Din punct de vedere functional un tranzistor este in electronica ceea ce un robinet este in instalatii. Permite inchiderea sau deschiderea unui circuit, acest regim numindu-se "in comutatie", sau partial, atunci cand se foloseste regimul liniar de functionare.

Capitolul IV este dedicat verificarii diodelor semiconductoare si tranzistoarelor bipolare. Sunt descrise in acest capitol scopurile pentru care se efectueaza verificarea propriu-zisa, cateva consideratii teoretice, prezentarea componentei active care se studiaza, schemele de lucru utilizate si metodologia efectuarii lucrarii experimentale.

Ultimul capitol prezinta norme de tehnica si securitatea muncii si norme P.S.I. in conditiile efectuarii de lucrari in instalatii electrice.

In elaborarea lucrarii am folosit cunostinte tehnice/teoretice asimilate la diferite obiecte de invatamant studiate in anii de liceu: discipline de specialitate si laboratoare practice.

In partea finala a lucrarii am specificat bibliografia utilizata.

Capitolul I

Introducere

Materialele semiconductoare stau la baza realizarii de dispozitive electronice si de circuite integrate. Acestea se caracterizeaza prin valori ale conductivitatii electrice cuprinsa in intervalul de valori ? = (10-6 - 105) ?-1 m-1. Conductivitatea electrica a semiconductoarelor este puternic dependenta de conditiile exterioare (temperatura, camp electric, camp magnetic etc) si de structura interna a acestora (natura elementelor chimice componente, defecte, impuritati etc).

La realizarea de dispozitive si circuite electronice se poate folosi numai o parte dintre materialele semiconductoare care indeplinesc conditiile de conductivitate. Pe langa aceste conditii materialele semiconductoare folosite in electronica trebuie sa prezinte legaturi covalente si o structura cristalina perfecta.

Cele mai folosite materiale semiconductoare au la baza elementele chimice: grupa a IV-a: germaniul (Ge), siliciu (Si); grupa a VI-a: seleniul (Se); compusi binari ai elementelor din grupele III - V a sistemului periodic: GaAs, InSb.

Materialele semiconductoare cu structuri cristaline specifice: structura cubica tip diamant (C, Ge, Si); tip blenda (Si C, Ga Sb, Ga As); tip wurzit (ZnS, ZnSe).

Structura materialelor semiconductoare. Conductia electrica

Materialele semiconductoare se utilizeaza pentru realizarea dispozitivelor electronice care au la baza fenomenul de conductie comandata. Intr-un semiconductor, curentul electric este determinat de electronii de conductie si de goluri, sarcini generate prin mecanismul intrinsec (rupere de legaturi) sau extrinsec (atomi de impuritate).

In plus, proprietatile modeste ale oxidului de germaniu nu permiteau dezvoltarea unor tehnologii performante. Prin anii '60 siliciul devine inlocuitorul practic al germaniului datorita curentilor reziduali mult mai mici si proprietatilor remarcabile ale oxidului sau (care au permis dezvoltarea tehnologiei planare) si nu in ultimul rand considerentele economice (costul siliciului mono-cristalin utilizabil pentru realizarea dispozitivelor semiconductoare si a circuitelor integrate este cel mai scazut in comparatie cu pretul altor materiale.

In prezent, Si este unul dintre cele mai cunoscute materiale din tabelul periodic iar tehnologia siliciului este pe departe cea mai avansata dintre toate tehnologiile cate, sunt aplicate in microelectronica.

Cu toate avantajele legate de Si, acest material ramane inca modest din punct de vedere al performantelor sale la frecvente inalte, in domeniul optic etc. In ultimii ani au fost dezvoltate exploziv si alte materiale care sa poata acoperi aplicatiile in care Si a devenit inutilizabil.

Bibliografie:

- - Sandu D. Electronica fizica si aplicata. - V.1. - Iasi; Editura A.I.Cuza:1994, - 615 p.

- - D. Dascalu, A. Rusu, M. Profirescu, I. Costea Dispozitive si circuite electronice. - Bucuresti; Editura Didactica si Pedagogica: 1982, - 679 p.

- - Zamfir V. Bazele radioelectronicii. - Timisoara; Facla: 1987, - 279 p.

- - S. Calin, I. Dumitrache, Regulatoare automate, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1985.

- - D. Sangeorzan, Echipamente de reglare numerica, Editura Militara, Bucuresti, 1990.

- - S. Calin, Gh. Petrescu, I. Tabus, Sisteme automate numerice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1984.

- - S. Calin, F. Munteanu, I. Dumitrache, V. Iorga, C. Nitu, S. Dumitriu, Reglarea numerica a proceselor tehnologice, Editura Tehnica, Bucuresti, 1984.

- - G. Ionescu, V. Ionescu, Automatica de la A la Z, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987.

- - C. Radoi, A.T. Murgan, V. Lazarescu, G. Nelepcu, N. Dragulanescu, P. Constantin, O. Radu , Circuite si echipamente electronice industriale, Editura Tehnica Bucuresti, 1986.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
5 487 cuvinte
Nr caractere:
33 053 caractere
Marime:
865.70 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electronica si automatizari
Data publicare:
02.05.2020
Structură de fișiere:
  • Comportarea componentelor active in circuite electrice.docx
Predat:
Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud
Profesorului:
Ing. Apostu Tatiana
Te-ar putea interesa și:
Materialele semiconductoare sunt materiale a caror conductivitate electrica este cuprinsa...
REZISTOARE ELECTRICE Marcarea rezistoarelor DEFINITIE: REZISTOARELE sunt elemente pasive de...
1.INTRODUCERE Primele circuite integrate au fost realizate la sfarsitul anilor '50, productia de...
1.1 Marimi electrice a. Sarcina electrica. Fenomenele fizice le percepem prin actiuni ce pot...
CAP. 1. CIRCUITE DE CURENT CONTINUU 1.1. No?iuni generale Se nume?te circuit electric,...
Sus!