Tranzistoare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Tranzistorul 5
A.Scurt istoric 5
B.Generalitati 5
a) Constructie 5
b) Utilizare 6
c) Functionare. 6
d) Etaj de amplificare. 7
I. Tranzistoare bipolare 9
1.1 Functionare 9
1.1.1 Jonctiunile unui tranzistor 9
1.1.2 Clasificare 10
II. Tranzistoare unipolare 12
2.1 Generalitati 12
2.2 Clasificare. 14
2.3 Tranzisoarele TEC-MOS 16
2.3.1. Caracteristica de transfer 18
2.3.2. Caracteristica de iesire 20
2.3.3 Efectul Miller. 23
2.4 Tranzistoarele TEC-J
2.5 Aplicatii ale tranzistoarelor TEC
2.5.1 Comutatoare analogice
2.5.2 Atenuator
III. Proba practica
Norme de protectia muncii
Bibliografie

Extras din atestat:

Electronica - cuvant cu rezonanta vasta in lume-joaca un rol de frunte si ca ramura industriala se situeaza prioritar in domeniile de varf ale dezvoltarii,intrunind sufragii unanime privind investitiile materiale si pregatirea profesionala.

In viata de zi cu zi fiecare persoana utilizeaza aparatura audio-video.aparate electrocasnice si multe alte tipuri de aparate fara de care viata fiecaruia dintre noi nu ar mai avea farmec. Fiecare dintre aceste produse prezinta in componenta lor elemente de circuit electronice cu un grad de dificultate mai mic sau mai mare.

In lucrarea prezentata incerc a arata dependenta de ceea ce noi numim tranzistor si de a explica rolul sau functional in zilele noastre ,pentru aceasta am ales un circuit de redresare care in componenta sa include un tranzistor.

Tranzistorul

A. Scurt istoric al tranzistorului

Inventat la Bell Telephone Laboratories din New Jersey in decembrie 1947 de John Bardeen, Walter Houser Brattain, si William Bradford Shockley. Descoperirea tranzistorului a determinat dezvoltarea electronicii fiind considerat una din cele mai mari descoperiri ale erei moderne.

B. Generalitati:

Tranzistoarele bipolare sunt dispozitive semiconductoare cu doua jonctiuni care functioneaza pe baza injectiei de purtatori minoritari. Tranzistorul poate inlocui trioda cu emisie termoelectrica.

Tranzistorul este alcatuit dintr-un semiconductor cu trei straturi de conductie diferita: un strat n intre 2 straturi p, la tranzistorul p-n-p, sau un strat p intre 2 n, la tranzistorul n-p-n.

P N P N P N

C

B

C

B E

E

Tranzistorul p-n-p Tranzistorul n-p-n

a)Constructie

Tranzistorii de realizeaza pe un susbtrat semiconductor (in general siliciu, mai rar germaniu, dar nu numai). Tehnologia de realizare difera in functie de tipul tranzistorului dorit. De exemplu, un tranzistor de tip PNP se realizeaza pe un substrat de tip P, in care se creeaza prin diferite metode (difuzie de exemplu) o zona de tip N, care va constitui BAZA tranzistorului.

b)Utilizare

Tranzistoarele pot fi folosite in echipamentele electronice cu componente discrete in

Amplificatoare de semnal (in domeniul audio, video, radio)

Amplificatoare de instrumentatie

Oscilatoare

Modulatoare si demodulatoare

Filtre

Surse de alimentare liniare sau in comutatie

Sau in circuite integrate, tehnologia de astazi permitand integrarea intr-o singura capsula a milioane de tranzistori

c)Functionarea tranzistorului n-p-n

Stratul din mijloc al semiconductorului se numeste baza, straturile laterale se numesc emitor si colector. Baza are o dopare mai mica decat emitorul. Tranzistorul poate fi considerat ca format din doua diode semiconductoare: una emitor-baza si alta baza-colector.

Pentru functionarea tranzistorului, pe dioda baza-colector, se aplica o tensiune inversa, cu polul pozitiv la partea n, adica la colector. Deoarece in zona p nu sunt electroni liberi care sa fie atrasi de polul pozitiv de la colector, in circuitul colectorului curentul este practic nul. Daca in baza se injecteaza electroni din emitor, prin aplicarea unei tensiuni directe pe dioda emitor-baza, electronii injectati vor fi atrasi de colectorul pozitiv si in circuitul colectorului va circula curent. In acest fel curentul in circuitul colectorului este comandat de curentul din circuitul emitorului, care la randul sau este determinat de tensiunea aplicata intre emitor si baza.

Peste anumite valori ale tensiunii baza-colector toti electronii injectati in baza sunt colectati de colector, curentul de colector atinge valori de saturatie si curentul de baza (care circula intre baza si sursa Ubc) este foarte mic. Se observa ca pe masura ce creste curentul emitorului creste si curentul colectorului, iar tensiunea baza-colector practic nu influenteaza curentul colectorului.

Aplicand intre emitor si baza o tensiune alternativa, variatiile de tensiune provoaca variatii ale curentului emitorului, care produc variatii ale curentului colectorului. Pe rezistorul de sarcina Rs, mare, din circuitul colectorului variatiile de curent produc variatii de tensiune, mai mari decat ale tensiunii de intrare. Asadar tranzistorul poate functiona ca amplificator de tensiune.

Pentru ca semnalul amplificat sa nu fie deformat, in circuitul emitorului se introduce o tensiune continua U0 care are rolul de a stabili un punct de functionare al tranzistorului: tensiunea U0 produce unanumit curent de emitor, in jurul caruia se produc variatiile dare de tensiunea alternativa. Daca se alege punctul de functionare pentru care Ie=0, dioda

emitor-baza permite numai trecerea alternantelor pozitive, pentru care este polarizata direct si deci tranzistorul functioneaza ca detector.

a) Functionarea tranzistorului

b) Montaj in baza comuna

Tranzistorul p-n-p functioneaza dupa un principiu analog, dar tensiunile aplicate trebuie sa aiba o polaritate inversa.

d)Etaj de amplificare

Bibliografie:

- Dictionar tehnic de radio si televiziune - Editura stiintifica si enciclopedia - Bucuresti - 1975.

- G.Vasilescu - Electronica - Editura didactica si pedagogica - Bucuresti - 1981.

- Manualul electricianului : Editura de stat si pedagogica- Bucuresti 1961

- Winikipedia -libraria online internet

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzistoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3431 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
7 521 cuvinte
Nr caractere:
41 024 caractere
Marime:
218.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electric
Tag-uri:
tranzistoare, etaj de amplificare
Predat:
la liceu
Sus!