Surse de alimentare

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Stiinta este un ansamblu de cunostinte abstracte si generale fixate intr-un sistem coerent, obtinut cu ajutorul unor metode adecvate si avand menirea de a explica, prevedea si controla un domeniu determinant al realitatii obiective.

Momentul initial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus in anul 1830 o Masina Analitica care a anticipat in mod fascinant structura calculatoarelor actuale. Ideile sale au devansat cu peste 100 de ani posibilitatile tehnologice ale vremii sale. Inaintea acestuia au mai fost incercari in acest domeniu ale lui Leibnitz si Pascal (secolul al XVII-lea).

Urmatorul moment de referinta este anul 1937, cand Howard Aiken, de la Universitatea Harvard a propus Calculatorul cu secventa de Comanda Automata, bazat pe o combinatie intre ideile lui Babbage si calculatoarele electromecanice, produse de firma IBM.

Constructia acestuia a inceput in anul 1939 si s-a terminat in anul 1944, fiind denumit Mark I El a fost in principal primul calculator electromecanic, fiind alcatuit din comutatoare si relee.

Am ales sa dezbat acesta tema deoarece computerele din ziua de azi nu sunt numai cele mai bune masinarii proiectate de cei mai buni ingineri si programatori. Ele sunt produsul unei evolutii care s-a bazat atat pe capricii considerente comerciale, cat si pe inovatia tehnologica care mi-a atras atentia.

Istoria bogata si complexa a procesoarelor moderne se intinde pe mai bine de o jumatate de secol, inceputurile acesteia fiind indisolubil legate de calculatoarele care au deschis noi cai in era informaticii.

Procesorul a aparut ca urmare a necesitatii efectuarii in mod rapid de calcule complexe si a avut o ascensiune si o perfectionare simultana cu dezvoltarea industriei mondiale de informatica.

Microprocesorul este o componenta electronica ce poate procesa doua tipuri de informatii : date si comenzi, ele primesc si trimit aceste informatii, codate in limbajul binar, prin impulsuri electrice. In ciuda complexitatii sale, microprocesorul este alcatuit in principal dintr-un singur elemen de baza : tranzistorul (inventat in 1947).

3

Aceasta a evoluat intr-o perioada relativ scurta plecandu-se de la un procesor ce putea executa simultan maxim doua aplicatii si ajungandu-se la cele din ziua de azi.

Activitatea umana din toate domeniile (industrial, comercial, educational-stiintific, de divertisment, etc.) a castigat mult in eficienta in urma folosirii pe scara larga a calculatoarelor. Invatarea folosirii unui calculator a devenit o necesitate pentru ca indiferent in ce domeniu am lucra sau studia calculatorul este prezent pentru a ne ajuta si utilizarea lui ne aduce un plus de productivitate.

Mai mult decat atat, calculatorul va deveni in viitorul apropiat principalul instrument de comunicare intre persoane, pentru ca internetul permite comunicarea in mod audio-video-text cu niste costuri foarte mici, care sunt aceleasi atat pentru comunicarea la nivel local cat si pentru cea la nivel planetar.

Calculatoarele au devenit o prezenta familiara atat in casele oamenilor cat si in institutii si chiar pe strada (bancomatele). Toate aparatele electronice (combinele audio, radiocasetofoanele, aparatele foto si camerele de luat vederi digitale, etc.) si electrocasnice (masina de spalat, cuptorul cu microunde, etc.) moderne incorporeaza un minicalculator, la fel ca si telefoanele mobile, bancomatele sau aparatele de informare a publicului prezente in institutiile administrative.

Fiecare dintre aceste dispozitive are o interfata prin care utilizatorul poate sa le dea comenzi, iar aceasta interfata (indiferent de aparatul pentru care este conceputa) prezinta similaritati importante cu interfata programelor de calculator. Din aceasta cauza o persoana care invata sa foloseasca un calculator propriu-zis (computer) va putea sa invete foarte usor sa foloseasca toate aparatele electronice moderne si ca urmare va putea profita de aplicarea in practica a celor mai noi desoperiri stiintifice.

Cunoasterea modului de utilizare a unui calculator va duce si la cresterea timpului liber, pentru ca unele din activitatile care luau foarte mult timp (de ex. statul la cozi pentru efectuarea unor operatii bancare, pentru plata impozitelor sau pentru cumpararea de bilete de tren sau de avion) vor putea fi efectuate din locuinta personala cu ajutorul conexiunilor securizate prin internet.

Tot internetul le va permite utilizatorilor de calculatoare sa compare pretul produselor si sa le aleaga pe acelea cu cel mai bun raport calitate-pret si eventual chiar sa cumpere produsele (carti, discuri, etc.) prin internet, fara a se mai deplasa la magazin.

4

2. Protectia muncii

- Masuri de protectia muncii

Curentul electric are o actiune complexa si caracteristica asupra componentelor organismului omenesc, producand tulburari interne grave (socuri electrice) sau leziuni externe (arsuri,electrometalizari,etc).

Pentru prevenirea incendiilor care ar putea sa apara in cadrul orelor de lucrari practice de la laboratorul de masurari electrice, se vor lua urmatoarele masuri :

Inainte de inceperea experientelor :

- Experientele in care se utilizeaza curentul electric la tensiuni care pot fi periculoase, vor fi efectuate de catre cadrul didactic de specialitate, ajutat eventual de un laborant bun cunoscator al lucrarilor de laborator si al normelor de protectia muncii.

- Pardoseala din jurul locului unde se desfasoara experientele trebuie sa fie uscata sau acoperita cu un covor electroizolant.

Bibliografie:

1.Revista "ULTRA PRO COMPUTERS" nr.7/iunie/2007

2.Revista "ETA-2u-pro" nr.24/ianuarie/2008

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 308 cuvinte
Nr caractere:
32 308 caractere
Marime:
505.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electric
Data publicare:
29.07.2017
Structură de fișiere:
  • Surse de alimentare.doc
Predat:
Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Oradea
Profesorului:
Săcăcian Dorina

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Sursele de alimentare sunt utilizate in masurarile electrice ca surse etalon de tensiune, surse...
Computerul functioneaza pe baza de energie electrica. Daca ai un laptop (computer portabil),...
Datorita succesiunii firesti a procesului de producere, transport si distributie a energiei...
Tema de laborator Caracteristica de sarcina a unei surse de tensiune continua Us=12,3V Is=1A....
Un stabilizator ideal de tensiune mentine tensiunea de iesire constanta in conditiile in care...
Sus!