Construcția și exploatarea instalațiilor de iluminat public

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument ... .3
Cap.1. Mărimi fotometrice și unități de măsură .. 5
1.1. Flux luminous ... 5
1.2. Intensitate luminoasă . . 6
1.3. Luminanța . 6
1.4. Iluminarea . 6
1.5. Emitanța luminoasă 6
Cap.2. Surse de lumină .7
2.1. Generalități 7
2.2. Lămpi cu incandescență .7
2.3. Lămpi cu halogeni 9
2.4. Lămpi cu descărcări în gaze ..9
2.5. Lămpi fluorescente 10
2.6. Lămpi cu vapori de mercur .. 12
2.7. Lămpi cu vapori de sodiu . 13
2.8. Lămpi cu xenon . 13
Cap.3. Corpuri de iluminat 14
3.1. Generalități ..14
3.2. Corpuri de iluminat pentru lămpi cu incandescență ... ..16
3.3. Corpuri de iluminat pentru lampi fluorescente . .16
3.4. Corpuri de iluminat pentru lumpi cu vapori de mercur . 17
3.5. Suporturi pentru instalațiile de iluminat public . .17
Cap.4. Partea electrică a instalațiilor de iluminat public . .19
4.1. Alimentarea cu energie electrică 19
4.2. Sisteme de comandă și automatizare 22
4.3. Eghipamentul folosit în instalațiile de iluminat ..24
Cap.5. Exploatarea instalațiilor de iluminat public ...26
5.1. Întreținerea instalațiilor de iluminat public ..28
Cap.6. Concluzii 31
Cap.7. Măsuri de protecția muncii .33
Bibliografie 35
Anexe

Extras din atestat:

Argument

Dezvoltarea impetuoasă a construcției de obiective industriale și social-culturale, paralel cu modernizarea orașelor ridică probleme tot mai complexe legate de teh nica iluminării acestora. Totodată, dezvoltarea industriei producătoare de echipament pentru iluminat permite adoptarea de către proiectanți și constructori a unor so luții moderne, în pas cu cerințele actuale.Prin iluminat general se înțelege iluminatul unui spa țiu fărăa se impune condiții speciale în diferite puncte bine determinate ale acestuia.Iluminatul în exteriorul clădirilor, care are drept scop asigurarea iluminatului necesar pentru desfășurarea di verselor activități constituie iluminatul exterior. Din această categorie fac parte, de exemplu, iluminatul pu blic, iluminatul parcurilor și zonelor verzi, iluminatul fațadelor clădirilor, a terenurilor de sport, reclamele lu minoase, iluminatul porturilor și aeroporturilor, ilumi natul spațiilor de lucru exterioare etc.Iluminatul public se referă la iluminatul căilor de cir culație publice, cum ar fi: artere, trotuare, treceri pentru pietoni, piețe, intersecții, spații de parcare.Tendința actuală în tehnica iluminatului electric este să se asigure folosirea rațională a energiei electrice, să se acționeze pe toate căile cu fermitate împotriva risipei, prin adoptarea unor nivele de iluminare și de luminanță corespunzător alese, a unor soluții de realizare justificate din punct de vedere tehnico-economic precum și prin asigurarea unei exploatări și a unei întrețineri corecte și competente.Prezenta lucrare se adresează în special personalului deexploatare și întreținere din întreprinderile de rețele electrice, putînd fi utilă și celor care au în exploatare instalații de iluminat exterior.Iluminatul public constituie un consumator special alimentat din sistemele publice de repartiție și distribuție a energiei electrice, fiind unul din principalii factori care caracterizează gradul de dezvoltare a unei societăți. Astfel, în cadrul acestei lucrări de laborator se vor analiza, următoarele aspecte importante privind iluminatul public și anume:

- posibilitățile de realizare a iluminatului public din mediul urban și rural;

- condițiile de calitate cu privire la iluminatul public din mediul urban și rural;

- corpuri de iluminat și caracteristici luminotehnice ale acestora, utilizate frecvent la iluminatul public și modul de dispunere al acestora pe stâlpi;

- dimensionarea instalațiilor de iluminat public al căilor de circulație destinate traficului rutier, pietonalintersecțiilor, tunelurilor, podurilor, piețelor și a aleilor din parcuri.

Iluminatul public constituie o categorie specială de consumatori alimentați cu energie electrică prin intermediul sistemelor de repartiție și distribuție. Acest consum este în continuă creștere în majoritatea țărilor din lume, fiind unul dintre factorii care caracterizează gradul de dezvoltare din societățile respective.

În ceea ce privește iluminatul public, acesta se prevede pe toate căile de circulație publică din aglomerările umane atât din mediul urban, cât și din cel rural. Din punct de vedere luminotehnic, calitatea unei instalații de iluminat este determinată, în principal, de următoarele aspecte:

-nivelul de luminanță și iluminare;

-uniformitatea repartiției luminanțelor și iluminării;

-factorul de orbire.

Instalațiile de iluminat destinate căilor de circulație trebuie să asigure condițiile de calitate necesare pentru ca circulația să se poată desfășura în mod normal. De asemenea, este necesar ca obstacolele și detaliile să fie percepute în mod distinctîn timp util și în condiții de siguranță. În acest sens, un obiect este bine văzut atunci când acesta este mai luminat (contrast negativ) sau mai întunecat (contrast pozitiv) decât fondul pe care se situează. Pe căile de circulație obstacolele sunt de regulă întunecate și, din acest motiv, se recurge la iluminatul acestora, pentru a asigura o bună vizibilitate, trebuind să se asigure un contrast corespunzător de 0,2-0,5.

În normele din țara noastră sunt stabilite condițiile de iluminat pentru căile de circulație destinate treficului rutier, pietonal și/sau cicliștilor, precum și pentru zonele de risc, cum ar fi, de exemplu: treceri de pietoni, zone aglomerate în care traficul rutier se desfășoară cu dificultate, intersecții giratorii fără semnalizare rutieră, intersecții la același nivel ale unei căi de circulație cu o linie de tramvai sau cu o cale ferată, rampe sau pante, intersecții la același nivel între două sau mai multe căi de circulație, tuneluri sau pasaje subterane rutiere

Cap.1 Marimi fotometrice și unități de măsură

Unul din elementele de bază în definirea mărimilor fotometrice este fluxul energetic sau puterea ra diantă, care reprezintă puterea emisă, transportată sau primită sub formă de radiație (undă electromagnetică).

Radiațiile care cuprind numai oscilații cu o singură lungime de undă se numesc radiații monocromatice. Ra diația compusă din mai multe radiații monocromatice este definită ca radiație complexă.

Radiațiile cunoscute au lungimi de undă cuprinse între 10~4 și IO7 m. Radiațiile vizibile (lumina) sînt radiațiile capabile să producă în mod direct o senzație vi zuală și au lungimi de undă cuprinse între 380 și 780 nm (1 rxm=10-® m).

Distribuția spațială, în ordinea lungimilor de undă. care rezultă prin separarea componentelor monocromatice ale unei radiații complexe, poartă denumirea de spectru al radiației. în interiorul spectrului vizibil, fiecărei lungimi de undă îi corespunde o anumită culoare. Senzația luminoasă este percepută prin intermediul Ochiului. Deoarece senzația luminoasă la o aceeași putere a radiației este diferită la diferite lungimi de undă, se introduce o mărime numită flux luminos (O), care eva-luează puterea radiației după senzația luminoasă pe care o produce.

Bibliografie:

1. Instalatii si echipamente electrice-Manual pentru clasa XI-a si XII-a de Nicolae Mira

2 Georgescu Gh., Sisteme de distribuție a energiei electrice, Editura Politehnium, Iași, 2007.

3 Georgescu Gh., Neagu B., Proiectarea și exploatarea asistată de calculator a sistemelor publice de repartiție și distribuție a energiei electrice, vol. 1, partea I-a, Editura Fundației Academice AXIS, Iași, 2010.

4 Georgescu Gh., Transportul și distribuția energiei electrice. Lucrări practice de laborator, Editura Politehnium, Iași, 2005.

5 Georgescu Gh., Elemente ale liniilor electrice în cablu, Editura Venus, Iași, 2005.

6*** SR3433/99 - Iluminatul căilor de circulație. Condiții de iluminat pentru căi de circulație destinate traficului rutier, pietonal și/sau cicliștilor și tunelurilor/pasajelor subterane rutiere, Institutul Român de Standardizare, București, 1999.

7*** STAS 2349/6 - 86, Iluminat. Mărimi energetice, fotometrice. Terminologie, Institutul Român de Standardizare, București, 1986.

8*** STAS 2970 Stâlpii prefabricați din beton armat și beton comprimat pentru linii electrice aeriene, Institutul Român de Standardizare, București.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia si exploatarea instalatiilor de iluminat public.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
15 119 cuvinte
Nr caractere:
75 527 caractere
Marime:
215.34KB (arhivat)
Publicat de:
Emil B.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electric
Predat:
la liceu
Profesorului:
Emil Biibita
Sus!