Circuite basculante cu elemente discrete

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
CAP.I Circuite basculante 4
1.1. Circuite basculante bistabile. Clasificare. 4
1.2. Circuite basculante bistabile simetrice cu componente discrete 5
1.3. CBB de tip S/R asincron 11
CAP.II Circuite basculante monostabile 15
CAP.III Norme de tehnica a securitatii muncii 20
Bibliografie 22

Extras din atestat:

Azi, stiinta si tehnologia electronicii face ca, computerele sa functioneze. Aceste aparate executa calcule complexe in fractiuni de secunda si care ceva timp in urma presupuneau ore intregi de lucru cu cifrele. Pasul de la magnetism la electricitate si electronica a fost urias.

Cu ce se ocupa Electronica ? Dezvoltarea unei categorii speciale de circuite care indeplinesc diferite "functiuni electronice": redresare, amplificarea unor semnale electrice, generarea de oscilatii armonice, stabilizarea tensiunii sau curentului, conversia tensiune/tensiune sau tensiune/curent, modulare de semnale, demodulare, prelucrare de semnale in forma de impulsuri, interfatare intre circuitele de prelucrare a semnalelor continue si circuitele de impulsuri, circuite electronice de putere, convertoare statice, etc., etc.

Ce sunt circuitele electronice ? Sunt circuite electrice care contin cel putin un dispozitiv electronic.

Ce este dispozitivul electronic ? Este acea componenta speciala a unui circuit electric a carui comportare se bazeaza pe controlul miscarii purtatorilor de sarcina in corpul solid, in gaze, in vid sau in lichide. In prezent majoritatea absoluta a dispozitivelor electronice se bazeaza pe controlul miscarii purtatorilor de sarcina in corpul solid, in speta in materialele semiconductoare. De aceea de multe ori, in mod impropriu vorbim de dispozitive electronice gandindu-ne la dispozitive semiconductoare.

Concluzie: Pentru a ne insusi electronica trebuie parcurse cateva etape obligatorii: Studiul dispozitivelor si al circuitelor fundamentale si apoi al circuitelor electronice, pentru semnale continue, de impulsuri, de interfata si de putere.

Cum a evoluat studiul electronicii in pregatirea electrotehnicianului ?

Intrebarea este foarte importanta deoarece lamureste din start faptul ca reforma impune o directionare foarte serioasa a activitatii catre studiul individual, fara de care viitorul electrotehnician nu poate sa acumuleze volumul minim de cunostinte in domeniul stiintelor electronicii.

De ce un volum mare de informatii ?

Pentru ca in aceasta meserie solutiile "electrice pure" sunt de domeniul trecutului. In prezent problemele electrotehnicii se pot rezolva favorabil numai prin apelul la mijloacele electronicii si tehnicii de calcul.

Suntem nevoiti sa asimilam un volum de cunostinte care creste permanent pentru ca stiintele tehnice evolueaza.

CAPITOLUL I

CIRCUITE BASCULANTE

Circuitele basculante sunt circuitele caracterizate prin existenta unor stari bine determinate, intre care au loc tranzitii rapide, numite procese de basculare. Un proces de basculare consta din modificarea rapida a unor curenti sau tensiuni, procesul rapid implicand existenta unor bucle de reactie pozitiva sau a unor rezistente negative.

Declansarea bascularii se poate face din exterior, prin intermediul unor semnale de comanda, sau din interior, prin acumularea lenta si atingerea unui stadiu critic de catre anumite marimi electrice din circuit.

Circuitele basculante prezinta doua stari bine determinate, fie stabile, fie instabile.

O stare stabila este o stare in care circuitul poate ramane o perioada de timp nelimitata in lipsa unui semnal de comanda. Intr-o stare instabila circuitul ramane un timp limitat, dupa care basculeaza in cealalta stare, fara a interveni vreun semnal de comanda de basculare extern.

Circuitele basculante se pot grupa, dupa numarul starilor stabile, in:

- circuite basculante bistabile, pentru care ambele stari sunt stabile

- circuite basculante monostabile, prezentand o stare stabila si una instabila

- circuitele basculante astabile, cu ambele stari instabile

1.1. CIRCUITE BASCULANTE BISTABILE. CLASIFICARE.

Circuitele basculante bistabile se caracterizeaza prin existenta a doua stari stabile, in care pot ramane un timp oricat de lung. Bascularea dintr-o stare in alta declansata cu ajutorul unor impulsuri de comanda.

Circuit bistabil este un circuit secvential, circuit definit prin faptul ca iesirile sale au valori logice ce depind de o anumita secventa a semnalelor care s-au manifestat anterior in circuit. Circuitele secventiale prezinta deci posibilitatea stocarii informatiei (memorarii).

Spre deosebire de circuitele secventiale, circuitele combinationale, constand din combinatii de porti logice, au iesiri care depind doar de intrarile prezente in acel moment.

Circuitele bistabile pot fi clasificate in circuite simetrice si circuite nesimetrice.

Bibliografie:

1. Componente si circuite electronice. Manual pentru clasele a XI-a si a XII-a, licee industriale - Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, Ing. Theodor Danila, Monica Ionescu - Vaida.

2. Tehnologia lucrarilor electrotehnice. Manual pentru licee industriale cu profil de elctrotehnica, clasa a X-a - Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti 1977, Ing. T. Canescu, I. Cristea.

3. Montaje pentru radioamatori - Editura Albatros, Bucuresti, Ing. Trifu Dumitrescu, Iulian Rosu.

4. Construstructii de amplificatoare tranzistorizate pentru antene de televiziune - Editura Tehnica, Bucuresti, Ing. A Gamulescu.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuite basculante cu elemente discrete
    • CONTINUT.doc
    • COPERTA.doc
    • CUPRINS.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 399 cuvinte
Nr caractere:
23 272 caractere
Marime:
284.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electric
Tag-uri:
circuite, elemente
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!