Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument pag.2
Capitolul I
1.Opereta pag.3
Capitolul II.
1. Istoric si origine pag.5
2.Opereta franceza pag.6
3.Opereta in Austria pag.10
4.Opereta in Germania pag.11
5.Opereta Anglo - Saxona pag.12
6.Opereta in alte scoli muzicale pag.14
7.Opereta in Romania pag.15
Capitolul III.
1.Strauss Johann pag.17
2.Liliacul pag.20
3.Voievodul tiganilor pag.25
4.Sange vienez pag.29
Concluzie pag.32
Bibliografie pag.33

Extras din atestat:

Motto : "Un om fara vise nu are viata de aceea urmeaza-ti visele''

Am ales acest subiect deoarece el m-a inspirat pe tot parcursul vietii inca din copilarie. Prima mea intalnire cu opera a fost la varsta de opt ani, cand am fost dusa de catre o matusa iubitoare de arta, la opera. De atunci nu am mai visat altceva decat ca intr-o zi sa pot ajuge si eu pe o scena asemanatoare si sa traiesc acea viata plina de farmec.Visul a continuat , si am avut ocazia sa ma atasez si mai mult de muzica in special de acest gen. De-alungul timpului am inceput sa descopar mai mult tainele acestuia iar acest lucru va continua deoarece arta este o taina nesfarsita.

Consider ca ma regasesc in acest gen deoarece aici am gasit cele mai puternice mijloace de expresivitate. Prin ea se pot transmite toate sentimentele umane, de la veselie pana la depresie, de la tristete pana la bucurie astfel, lumea operetei poate induce omului variate simtiri, diferite trairi, avand in vedere faptul ca fiecare artist are propria sa imaginatie.

Frecventarea teatrelor de opereta pentru mine au insemnat o escapada din realitate, momentul in care te detasezi de tot ceea ce inseamna realitate si intrand intr-o lume a mirajului.

Capitolul I.

Opereta

Opereta este o compozitie muzical-dramatica de proportii mari, similara operei, si derivata din aceasta, scrisa pe textul unui libret dramatic cu continut agreabil, cel mai adesea umoristic, cu situatii artificiale si adesea neverosimile, in care cupletele cantate de solisti si cor alterneaza cu dialoguri vorbite si cu dansul, total insotit de muzica interpretata de o orchestra.

Denumirea vine din italiana operetta, diminutivul de la opera, adica opera mica. Genul acesta s-a nascut in Franta si Austria pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Subiectele erau pe gustul burgheziei franceze si austriece fin de siecle, care aveau o predilectie pentru povestiri sentimentale.

Din punct de vedere istoric, opereta este o versiune "populara", mai putin "serioasa", a operei. "Mai putin serioasa" insemnand ca tema este comica si nu tragica, dar din punct de vedere muzical-partitura ramane tot complexa. In general, interpretii de opereta trebuie sa urmeze aceleasi cursuri ca si cantaretii de opera, intrucat pentru a putea juca intr-o opereta, artistul dramatic trebuie sa fie in primul rand un interpret de opera. Operetele au fost considerate adesea ca un gen "minor".

Opereta este o lucrare vocal-dramatica pentru solisti, actori, cor, balet si orchestra in care pasajele cantate alterneaza cu cele vorbite si care are un continut comic.

Elementele cornponente ale operetei sunt: uvertura, aria, ansamblurile (duete, tertete, cvartete, cvintete, sextete), ansamblul coral, ansamblul de balet.

Aparitia operetei este legata de multe incercari facute in diferite tari pana s-a ajuns la cristalizarea genului ca atare. In linii generale, prin opereta se intelege o opera de mica dimensiune in care, alaturi de partea vocala, cea instrumentala, orchestrala, baletul si miscarea scenica (specifice si operei) apar dialogurile vorbite pe fond musical (melodrama). Dar nu numai diferenta cantitativa delimiteaza opereta de opera, ci si continutul, care, de cele mai multe ori, nu are profunzimea caracteristica operei, elementul comic, sentimental, de voie buna predominand. Dramaturgia unei operete trebuie sa conduca intotdeauna spre un sfarsit optimist, fericit, caracterizat prin fast, cu participarea intregului ansamblu. Dar si din punct de vedere strict muzical desfasurarile prea ample nu isi gasesc locul nimerit in opereta, ele apar foarte rar. Muzica trebuie sa aiba un caracter accesibil, sa poata fi usor de memorat si reprodus.Opereta isi are originea in vechile forme de vodevil, in opera comica franceza, opera bufa italiana, in Singspiel-ul german si in unele spectacole de parodie.

Toate aceste incercari s-au concretizat in doua tendinte principale ce au dus la cristalizarea genului: una franceza, avand in frunte pe Jacques Offenbach, si a doua vieneza, a carui promotor a fost Johann Strauss-fiul.

Bibliografie:

1.Titus Moisescu, Miltiade Paun: Ghid de opereta, Editura muzicala, a cmpozitorilor din R.S.R. , Bucuresti, 1969.

2.Anghel Ionescu - Arbore: Interepretul teatrului liric, Editura Muzicala, Bucuresti 1983.

3.Dumitru Bughici: Dictionar de forme si genuri muzicale, Editura Muzicala 1978.

4.Harold Schonberg: Vietile marilor compozitori, Editura Lider Bucuresti.

5.Ioana Stefanescu: Istoria muzicii universale,vol. II , Editura Fundatiei Culturale Romane, 1996.

6.George Sbarcea: Opereta si lunga ei povese, Editura Muzicala Bucuresti 1985.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
11 099 cuvinte
Nr caractere:
55 079 caractere
Marime:
488.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Educatie muzicala
Data publicare:
15.05.2017
Structură de fișiere:
  • Opereta.docx
Predat:
Liceul Vocational De Muzica Tudor Ciortea din Brasov
Profil:
Artistic
Specializare:
Muzică
Profesorului:
Prof. Andromeda Oprea
Te-ar putea interesa și:
Inca de la inceputul secolului trecut existau lautari care cantau cu diferite ocazii, ei fiind...
Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 in St. Ulrich, azi parte a Vienei - d. 3 iunie 1899, Viena)...
Cu Alexandru Flechtenmacher muzica romaneasca inregistreaza un nume prestigios si un moment...
Este cel mai mare afluent - sub aspectul lungimii - al Argesului, ce izvoreste, prin Valea...
1. OBIECT SI DOMENIU DE APLICARE 1.1. Prezentul normativ se aplica la proiectarea si...
Sus!