Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. Introducere ..4
II. Istoria Rock'n'roll-ului ..5
2.1 Originea si forma muzicala ...5
2.2 Termenul ...6
2.3 Aparitia .7
II. Efectele si consecintele acestui gen ...9
III. Cei mai mari reprezentanti ai genului ... 11
3.1 Little Richard 11
3.2 Chuck Berry ..13
3.3 Elvis Presley .15
IV. Concluzii ..18
V. Bibliografie ...19
VI. Anexe 20

Extras din atestat:

I. INTRODUCERE

Am ales aceasta tema in urma vizionarii filmului muzical ,,Cadillac records", regizat de Darnell Martin, care m-a impresionat foarte tare prin povestea reala a artistilor, a legendelor muzicale de culoare, care au reusit sa schimbe prin muzica, doar cantand, societatea, relatiile interumane si muzica in sine.

Istoria acestui fenomen muzical ne invata ca dincolo de culoarea pielii, aspect, venit si origine, toti suntem oameni cu sentimente, vise si dorinte, si ne mai invata ca absolut totul este posibil.

Prezenta unor reprezentanti ai acestui gen: Little Richard, Chuck Berry si Elvis Presley, a fost adusa cu scopul de a evidentia calatoria lor spre ceva mai bun de la viata si despre pasiunea pe care o au pentru muzica. Viata lor poate fi privita si ca o lectie in care succesul poate dauna, banii prea multi te pot omori si un gest cat de mic poate avea efecte gigantice in lung timp.

Pe mine m-a pasionat mult dorinta lor de a evolua, de a-si da totul pe scena, iubind muzica pe care o canta si transmitand emotii si mesaje foarte puternice.

II. ISTORIA ROCK'N'ROLL-ULUI

2.1. Originea si forma muzicala

Rock and roll (scris si rock & roll sau rock'n'roll) este un stil muzical care s-a nascut in Statele Unite ale Americii si care s-a dezvoltat in special la sfarsitul anilor 1940 si la inceputul anilor 1950.

Originea stilistica a acestui gen muzical este provenita direct din muzica ,,rhythm and blues", muzica anilor 40' din America, original numita ,,black music" sau ,,race music" (muzica artistilor de culoare), schimbandu-i-se numele pentru a fi politic mai corect. Capteaza publicul printr-un ritm puternic si versuri despre libertate, relatii si aspiratii. La randul ei este si ea derivata dintr-o gama variata de genuri muzicale: blues (gen muzical, instrumental si vocal, originar cantat de sclavii de culoare pentru a-si exprima sentimentele de tristete si suferinta sau pentru a-si armoniza miscarile colective), boogie-woogie (interpretarea pianistica a blues-ului), jazz (muzica afro-americana ce are ca element caracteristic tipic improvizatia; aceasta era la inceput cantata fara note) si swing (stil muzical american dansant cu ritmul bine accentuat de bass si percutie). Detine si influente din muzica country, gospel si din folk-ul traditional. Fiecare gen in parte s-a dezvoltat in timp, trecand prin schimbarile modei si a inovatiilor, dar a facut schimburi de idei si de elemente stilistice cu toate celelalte.

La inceput, ca instrumente principale au fost folosite cel mai des fie pianul, fie saxofonul, dar dupa mijlocul anilor 50' acestea au fost inlocuite sau completate de chitara. Chitara electrica, realizata si comercializata de Leo Fender, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de instrumente muzicale, a cunoscut un succes enorm in acea perioada, aplicandu-se perfect in muzica rock. Rock and roll-ul clasic este de obicei cantat la: una sau doua chitare, un contrabas sau chitara bass electrica (mai tarziu) si un set de tobe.

Unul dintre cei mai importanti factori care au dus la formarea genului a fost traditia muzicala a populatiei de culoare din America. Trasaturile muzicale africane dateaza inca din 1619, acestia au un dar mostenit de a povesti prin muzica, traditionala cu elemente ritmice puternice, cu o utilizare frecventa a "notelor albastre" (note care, din scopuri expresive, sunt cantate, din instrumente sau voce, usor la o inatime diferita decat cea standard, alterand intre un sfert de ton si un semiton) si de multe ori folosind tehnici vocale ca ,,apel si raspuns". Muzica africana a trecut prin schimbari majore din cauza experientei sclaviei si a contactului cu muzica si stilurile populatiei albe ca balada folk si instrumente noi cum ar fi chitara spaniola.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Richard

https://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Berry

https://ro.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

https://en.wikipedia.org/wiki/Origins_of_rock_and_roll

http://www.rockmusictimeline.com/1950s.html

https://rockhall.com/inductees/alan-freed/bio/

https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Freed

http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall08/stewartA/history.html

http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall08/stewartA/index.html

http://www.history-of-rock.com/

http://www.ushistory.org/us/53d.asp

http://www.shmoop.com/history-of-rock/summary.html

Kaplan, James - Frank: The Voice, editura Anchor, editie retiparita

Filmul ,,Cadillac Records", Sony Pictures, regizor Darnell Martin

Documentarul ,,The History of Rock'N'Roll"(1995)

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 008 cuvinte
Nr caractere:
33 189 caractere
Marime:
662.38 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Educatie muzicala
Data publicare:
05.03.2019
Structură de fișiere:
  • Muzica Rock'n'Roll in anii 50.doc
Predat:
la liceu
Profesorului:
Alexandra Gurgu
Te-ar putea interesa și:
ORIGINEA MUZICII ROCK Rock-ul este un gen muzical. Instrumentele de baza sunt chitara, bass-ul...
Crucea este o arma a Ortodoxiei. Diavolul uraste Crucea pentru ca prin ea Hristos, prin jertfa Sa...
discrediteaza prin liderii ei marcanti de ieri si de azi. Ce intelegem noi, in mod curent, prin...
Recent am citit un eseu pe internet unde se spunea ca muzica rock indeamna ascultatorul la consum...
ARGUMENT Muzica are darul de a se face inteleasa fara a recurge la cuvinte si, in acelasi timp,...
Sus!