Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I. Introducere ..4
II. Istoria Rock’n’roll-ului ..5
2.1 Originea și forma muzicală ...5
2.2 Termenul ...6
2.3 Apariția .7
II. Efectele și consecințele acestui gen ...9
III. Cei mai mari reprezentanți ai genului ... 11
3.1 Little Richard 11
3.2 Chuck Berry ..13
3.3 Elvis Presley .15
IV. Concluzii ..18
V. Bibliografie ...19
VI. Anexe 20

Extras din atestat:

I. INTRODUCERE

Am ales această temă în urma vizionării filmului muzical „Cadillac records”, regizat de Darnell Martin, care m-a impresionat foarte tare prin povestea reală a artiștilor, a legendelor muzicale de culoare, care au reușit să schimbe prin muzică, doar cântând, societatea, relațiile interumane și muzica în sine.

Istoria acestui fenomen muzical ne învață că dincolo de culoarea pielii, aspect, venit și origine, toți suntem oameni cu sentimente, vise și dorințe, și ne mai învață că absolut totul este posibil.

Prezența unor reprezentanți ai acestui gen: Little Richard, Chuck Berry și Elvis Presley, a fost adusă cu scopul de a evidenția călătoria lor spre ceva mai bun de la viață și despre pasiunea pe care o au pentru muzică. Viața lor poate fi privită și ca o lecție în care succesul poate dăuna, banii prea mulți te pot omorî și un gest cât de mic poate avea efecte gigantice în lung timp.

Pe mine m-a pasionat mult dorința lor de a evolua, de a-și da totul pe scenă, iubind muzica pe care o cântă și transmițând emoții și mesaje foarte puternice.

II. ISTORIA ROCK’N’ROLL-ULUI

2.1. Originea și forma muzicală

Rock and roll (scris și rock & roll sau rock'n'roll) este un stil muzical care s-a născut în Statele Unite ale Americii și care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și la începutul anilor 1950.

Originea stilistică a acestui gen muzical este provenită direct din muzica „rhythm and blues”, muzica anilor 40’ din America, original numită „black music” sau „race music” (muzica artiștilor de culoare), schimbându-i-se numele pentru a fi politic mai corect. Captează publicul printr-un ritm puternic și versuri despre libertate, relații și aspirații. La rândul ei este și ea derivată dintr-o gamă variată de genuri muzicale: blues (gen muzical, instrumental și vocal, originar cântat de sclavii de culoare pentru a-și exprima sentimentele de tristețe și suferință sau pentru a-și armoniza mișcările colective), boogie-woogie (interpretarea pianistică a blues-ului), jazz (muzică afro-americană ce are ca element caracteristic tipic improvizația; aceasta era la început cântată fără note) și swing (stil muzical american dansant cu ritmul bine accentuat de bass și percuție). Deține și influențe din muzica country, gospel și din folk-ul tradițional. Fiecare gen în parte s-a dezvoltat în timp, trecând prin schimbările modei și a inovațiilor, dar a făcut schimburi de idei și de elemente stilistice cu toate celelalte.

La început, ca instrumente principale au fost folosite cel mai des fie pianul, fie saxofonul, dar după mijlocul anilor 50’ acestea au fost înlocuite sau completate de chitară. Chitara electrică, realizată și comercializată de Leo Fender, unul dintre cei mai cunoscuți producători de instrumente muzicale, a cunoscut un succes enorm în acea perioadă, aplicându-se perfect în muzica rock. Rock and roll-ul clasic este de obicei cântat la: una sau două chitare, un contrabas sau chitară bass electrică (mai târziu) și un set de tobe.

Unul dintre cei mai importanți factori care au dus la formarea genului a fost tradiția muzicală a populației de culoare din America. Trăsăturile muzicale africane datează încă din 1619, aceștia au un dar moștenit de a povesti prin muzică, tradițională cu elemente ritmice puternice, cu o utilizare frecventă a ”notelor albastre” (note care, din scopuri expresive, sunt cântate, din instrumente sau voce, ușor la o înățime diferită decât cea standard, alterând între un sfert de ton și un semiton) și de multe ori folosind tehnici vocale ca „apel și răspuns”. Muzica africană a trecut prin schimbări majore din cauza experienței sclaviei și a contactului cu muzica și stilurile populației albe ca balada folk și instrumente noi cum ar fi chitara spaniolă.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Richard

https://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Berry

https://ro.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

https://en.wikipedia.org/wiki/Origins_of_rock_and_roll

http://www.rockmusictimeline.com/1950s.html

https://rockhall.com/inductees/alan-freed/bio/

https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Freed

http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall08/stewartA/history.html

http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall08/stewartA/index.html

http://www.history-of-rock.com/

http://www.ushistory.org/us/53d.asp

http://www.shmoop.com/history-of-rock/summary.html

Kaplan, James - Frank: The Voice, editura Anchor, editie retiparita

Filmul „Cadillac Records”, Sony Pictures, regizor Darnell Martin

Documentarul „The History of Rock’N’Roll”(1995)

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muzica Rock'n'Roll in anii 50.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 008 cuvinte
Nr caractere:
33 189 caractere
Marime:
662.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la liceu
Profesorului:
Alexandra Gurgu
Sus!