Educatia fizica si sportului de la origini pana in prezent

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
INTRODUCERE ..4
CAPITOLUL I. ORIGINEA EXERCITI LOR FIZICE ...5
CAPITOLUL II. EDUCATIA FIZICA IN ANTICHTATE SI IN EVUL MEDIU ..9
2.1. Educatia fizica in Antichtate ..9
2.2. Educatia fizica in Evul Mediu ...26
CAPITOLUL III. DE LA RENASTERE LA FILANTROPISM. CONCEPTII TEORETICE DESPRE EDUCATIA FIZICA SI REINTRODUCEREA EI IN SCOALA ...33
CAPITOLUL IV. PERIOADA MODERNA. CONSTITUIREA SI EVOLUTIA SISTEMELOR DE EDUCATIE FIZICA 37
CAPITOLUL V. SPORTUL SI EDUCATIA FIZICA IN PREZENT .43
CONCLUZII .48
BIBLIOGRAFIE ...50

Extras din atestat:

ARGUMENT

Esenta educatiei fizice consta in aceea ca practicarea exercitiilor fizice vizeaza intotdeauna,indiferent de forma organizatorica si de formatiunea social- economica si politica in care se realizeaza perfectiunea dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice ale subiectiilor. Cu alte cuvinte , scopurile practicarii exercitiilor fizice au fost relativ diferite de la o formatiune social -economica si politica la alta , dar esenta a ramas mereu aceeasi . Educatia fizica are un caracter predominant biologic si importante valente pe planurile social si cultural-educativ.

Practicarea exercitiilor fizice in mentinerea unei cat mai bune stari de sanatate a fost apreciata inca din vremuri stravechi. Urmatorul citat din traditia ayurvedica este foarte semnificativ: ,,Activitate trupului care este destinata cresterii puterii si fermitatii corporale este numita exercitiu fizic . El trebuie prcaticat cu regularitate si intr-o masura corecta. Usurinta fizica, fermitatea corpului, capacitatea de munca, rezistenta fizica la ridicarea unor greutati, eliminarea tulburarilor fiziologice si stimularea functilor digestive se poate obtine in mod eficient prin exercitiu fizic care este realizat corect. In schimb, supra-efortul duce la oboseala,epuizare, ori poate da nastere altor neajunsuri trupesti."

Am ales aceasta tema pentru a-mi dezvolta cunostiintele despre educatia fizica si totodata despre istoria ei si istoria in general a omenirii. Doar cunoscand drumul pe care educatia fizica 1-a strabatut de-a lungul istoriei omenirii, ne putem da seama de valoare si locul pe care aceasta activitate il ocupa in viata fiecarui individ.

INTRODUCERE

A studia din punct de vedere istoric evolutia educatiei fizice inseamna a recunoaste importanta ei in viata oamenilor. Pentru cei mai multi dintre noi istoria exercita o adevarata fascinatie . Cum am putea pretui astazi locul pe care-1 ocupa in constiinta colectiva educatia fizica si sportul, daca nu am cunoaste drumul pe care aceasta activitate 1-a strabatut de-a lungul istoriei omenirii.Preocuparea pentru istorie ne va demonstra si faptul ca ,,interesul pentru dezvoltarea fizica a omului si pentru cresterea potentialului sau fizic au constituit dintotdeauna o preocupare importanta a oamenilor, de la populatiile primitive pana la cele mai evoluate natiuni,iar varietatea si bogatia formelor de practicare a exercitilor fizice , relevata prin studiul istoric este surprinzatoare ". (C .Kiritescu, 1943)

In evolutia sa de-a lungul istoriei societatii umane ,activitatea de educatie fizica si sportul au avut epoci stralucite , dar si perioade de regres. Exercitiul fizic , educatia fizica , sportul au fost puse in slujba unor idealuri laudabile.Ramane de necontestan faptul ca pe intregul parcurs evolutia societatii umane de la Comuna Primitiva si pana in zilele noaste, educatia fizica si activitatiile sportive au fost prezente in preocuparile oamenilor intr-o forma oarecare. Exercitiul fizic a strainuit interesul pana la fascinatie a numeroase personalitati din domeniile cele mai diferite : filozofie, medicina, arta, cultura,

In aceasta lucrare am incercat sa prezint coordonatele universale ale istoriei educatie fizice si sportului incepand cu originea lor pana in prezent, pe care le consider evenimentele prin care se materializeaza cel mai valoros concept al educatiei fizice si sportului: perfectionare continua a omului pe plan fizic, spiritual si moral.

Bibliografie:

1. Banciulescu ,1976,"Acest stranui secol al sportului "Editura Sport- Turism Bucuresti

"Sport si cultura"Editura Facla,Timisoara

2. Ghibu E.Todan,1970."Sportul de-a lungul anilor"Editura Stadion,Bucuresti.

3. Kiritescu C.,1943,"Palestrica-Istoria Educatiei Fizice",Casa Scoalelor

4. Matei H., 1995,"Enciclopedia antichitatii", Editura Meronia, Bucuresti

5. Rusu Flavia, 1998,"Istoria milenara a Educatiei fizice si sportului" Cluj

"Educatia fizica si sportul de la origini pana la Jocurile Olimpice modem",Editura Napoca Star , Cluj

Internet:

www.gov-sport.ro -"Spoitul de performanta"

www.medicinasportiva.ro -"Activitatea fizica in Europa"

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
10 995 cuvinte
Nr caractere:
59 055 caractere
Marime:
1.40 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Educatie fizica si sport
Data publicare:
23.11.2018
Structură de fișiere:
  • Educatia fizica si sportului de la origini pana in prezent.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
A studia din punct de vedere istoric evolutia educatiei fizice inseamna a recunoaste importanta...
Educatia fizica si sportul se constitue intr-un domeniu complex al vietii sociale....
Numeroase vestigii, marturii ale culturii popoarelor antice, exprimate prin grafica, pictura,...
Educatia fizica ca activitate deosebit de complexa, daca ne referim in primul rand la continutul,...
Notiuni introductive privind administratia publica: Constitutia Romaniei din anul 1991,...
Sus!