ARGUMENT
Culturismul ca disciplina sportiva urmareste dezvoltarea unei mase musculare cat mai reprezentative a corpului omenesc, dar raportata permanent la criteriile de proportie, simetrie, definire, reliefare, vascularizare. Acest lucru se poate obtine printr-un antrenament stiintific, corect dirijat, corelat cu o alimentatie adecvata si o refacere pe masura. Astfel culturismul isi defineste bine domeniul de activitate, folosind mijloacele specifice - exercitiile cu greutati libere si la aparate si o serie de mijloace asociate, imprumutate din alte discipline bazandu-se pe principii si metode de antrenament proprii.
Varietatea mare a exercitiilor din culturism care pot fi executate cu greutati libere - haltere, gantere, hantele si la aparate - helcometre, banci, dispozitive, precum si posibilitatea dozarii foarte precise a greutatilor cu care se lucreaza fac ca aceasta disciplina sa poate fi practicata de barbati si femei, tineri si varstnici. Cei care practica acest tip de exercitii pot urmari mai multe scopuri: - dezvoltarea masei musculare;
- scaderea in greutate;
- obtinerea si mentinerea unui tonus muscular ridicat;
- dezvoltarea unor calitati motrice necesare in practicarea altor discipline sportive;
- recuperare dupa anumite traumatisme.
Cu toate ca oricine poate beneficia de pe urma practicarii exercitiilor specifice culturismului, in privinta mentinerii optime a starii de sanatate, a dezvoltarii unor calitati motrice, marea performanta este ,,accesibila" doar unora dintre noi. Aceasta deoarece, in afara conditiilor de antrenament, disciplinei si perseverentei este necesara o anumita inzestrare genetica, reprezentata de o serie de factori ce te pot ajuta la realizarea selectiei.
CAPITOLUL I.
NOTIUNI GENERALE DESPRE CULTURISM
1.1 SCURT ISTORIC
Culturismul, ca activitate fizica de modelare a corpului, cat mai apropiata de ceea ce reprezinta astazi in sistemul sporiv, este rezultatul evolutiei societatii omenesti si in special un rezultat aparut din structura profesiilor, care sunt din ce in ce mai statice.
Inca inaintea erei noastre, Aristotel afirma in scrierile sale ca ,,educatia trebuie sa includa : gimnastica, gramatica, muzica si desenul". Conceptul de ,,gimnastica" din acea perioada nu avea intelesul de astazi, de disciplina sportiva, ci desemna un complex de miscari practicat in vederea dezvoltarii armonioase a corpului.
In Grecia Antica, pentru dezvoltarea armonioasa a corpului, se practica ridicarea greutatilor , dar nu trebuie sa ne imaginam discurile, barele si aparatele din zilele noastre, ci diferite materiale (pietre, butuci de lemn). Unul dintre cei mai renumiti ai vremurilor a fost Milon din Crotona, care a cucerit de 6 ori cununa de lauri a Jocurilor Olimpice si a ramas in istorie datorita fortei sale deosebite(se spune ca si-a ridicat singur pe soclu propria statuie). In acea vreme, gimnastica indeplinea rolul culturismului de astazi. In perioada JO antice nu erau intreceri de culturism sau haltere, ridicarea greutatilor fiind doar o forma de antrenare complementara.
Antichitatea si Evul Mediu, prin sistemul educational promovat, nu incurajau practicarea exercitiilor fizice , acestea ramanand doar in sfera militara, ca mijloc de pregatire fizica. In perioada Renasterii, prin revigorarea economiei, politicii si culturii asistam la o relansare a practicarii in mod organizat a exercitiilor fizice si a intrecerilor.
La sfarsitul secolului XIX se mentioneaza desfasurarea unor intreceri de ridicarea greutatilor, atat in Europa, cat si in America. Greutatile erau pietre prevazute cu carlige pentru apucarea cu mana. Aceste demonstratii de forta atrageau multi simpatizanti, constituind un mod de publicitate a acestui tip de activitati, contribuind in mod evident la cresterea numarului de practicanti.
Din acest moment, ridicarea greutatilor se indreapta in doua directii:
- concursul de ridicare a greutatilor constituind istoricul activitatii de haltere;
- ridicarea greutatilor in vederea formarii unui corp armonios, sanatos si viguros.
- Szekely Lasylo - ,,Dezvoltare, armonie, frumusete" - Editura Sport-turism 1986
- Bill Phillips, Michael D'Orso - ,,Body for life" - Editura All 2004
- Marin Chirazi, Petru Ciorba - ,,Culturism. Intretinere si competitie" - Editura Polirom 2006
- Remus Dumitrescu - ,,Culturism-fitness I. Fundamentele teoretice si practico-metodice" - Editura Universitatii din Bucuresti 2008
- Lazar Baroga - ,,Culturism" - Editura Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport 1969
- Serban Damian - ,,Superfit. Esentialul in fitness si culturism" - Editura Runa 2006
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?