Inventarierea patrimoniului cu exemplificare la o societate comercială

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I INVENTARIEREA 5
CAPITOLUL II PREZENTAREA SC DOLOS SA 9
Capitolul III STUDIU DE CAZ: INVENTARIEREA PROPRIU-ZISA 12
Concluzii si propuneri in urma inventarierii la SC DOLOS SA 23
Bibliografie 24

Extras din atestat:

ARGUMENT

Din punct de vedere a teoriei contabile, inventarierea este un procedeu de autocontrol, prin care datele contabile sunt aduse periodic la nivelul realitatii.

În sistemul de organizare a contabilitatii pe baza de norme legale, inventarierea este obligatorie pentru toti agentii economici si este definita ca ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta elementelor de activ si pasiv, cantitativ si valoric dupa caz prezente în patrimoniul societatii la data la care aceasta se efectueaza, în vederea stabilirii situatiei reale a patrimoniului fiecarei unitati, inclusiv a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinând altor persoane juridice sau fizice, cu scopul întocmirii bilantului contabil care se asigure o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.

Inventarierea nu este necesara doar elaborarii bilantului,ci si în reluarea manierei în care este gestionat patrimoniul, a situatiei acestuia la un moment dat în ansamblu sau numai a unor elemente de patrimoniu.

Pe lânga stabilirea situatiei reale, prin inventariere se mai verifica daca sistemul de evidenta a functionat în mod corespunzator, precum si calitatile profesionale si morale ale persoanelor carora li s-a incredintat gestionarea patrimoniului. De asemenea, se determina gradul de utilizare a unor bunuri (uzura fizica, morala),stadiile de fabricatie (produse finite, semifrabicate, produse în curs de executie),cheltuielile efectuate în avans, veniturile încasate în avans, gradul de solubilitate a unor titluri de creanta, realizarea obligatiilor fata de persoane fizice sau juridice.

Inventarierea patrimoniului se afla într-o strânsa legatura cu celelalte proceduri ale metodei contabile si constituie procedura de constatare, descriere si evaluare a existentei fizice a elementelor patrimoniale, pe care trebuie sa se fundamenteze imaginea fidela a informatiei contabile privind situatia patrimoniului.

Inventarierea este un procedeu utilizat de mai multe discipline economice. Astfel inventarierea este o tehnica indispensabila al controlului financiar si cea mai importanta modalitate de a efectua un control faptic. Ea se foloseste atunci când se verifica realitatea informatiilor cu privire la elementele patrimoniale consumate în documente, în raport cu integritatea si existenta lor în realitate. Prin excelenta,inventarierea constituie un demers faptic cuprinzând elemente de observatie directa si inspectie fizica. Spre deosebire de acestea,inventarierea se desfasoara dupa reguli prestabilite impuse de actele normative. Controlul financiar poate efectua sau dispune efectuarea inventarierii când se considera necesara aceasta operatiune, sau în situatiile prevazute de lege. Ca urmare este necesar sa se delimiteze inventarierea patrimoniala asa cum este ea definita de normele contabile, de inventarierea de control, ca modalitate principala a controlului finaciar faptic. Aceasta delimitare se poate face dupa caracterul mai larg sau mai restrâns al elementelor care sunt supuse inventarierii si dupa felul în care se declanseaza, dar fara deosebiri de ordin tehnic.

Deci inventarierea patrimoniala (generala) este un procedeu al metodei contabilitatii, prin care se constata existenta faptica (fizica), se descriu si se evalueaza elementele patrimoniale, si extrapatrimoniale cu scopul de a se stabili situatia reala, cantitativa si valorica a elementelor respective .

Bibliografie:

1. Caraiani C. (coord.) „Bazele contabilității”, Editura Universitară, București, 2010;

2. Chirică L.- “Curs complet de contabilitate și fiscalitate”, Ed. Economică, Vol II, București 2000;

3. Ciucur E. - ”Contabilitate financiară”, Editura Cartea Studențească, București, 2009;

4. Dumitru A.P., „Contabilitate aprofundată” - note de curs, Universitatea Nicolae Titulescu, București, 2012;

5. Manual Realizarea situatiilor financiare, clasa a XII-a

6. Laborator tehnologic

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inventarierea patrimoniului cu exemplificare la o societate comerciala.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
3 941 cuvinte
Nr caractere:
26 419 caractere
Marime:
39.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Predat:
Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin-Vale
Profesorului:
Galis Mihaela
Sus!